Spanje

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Spanje image

Festival Ante nagusia

Spanje
Europa
Barga

Festival Ante nagusia

Aug 2014. We zijn op vakantie in Baskenland en hebben het zo gepland dat we de opening van Ante Nagusia in Bilbao meemaken. Ante Nagusia (betekent grote feestweek in het Baskisch) is het belangrijkste festival van Bilbao, en vindt ieder jaar gedurende 9 dagen plaats in augustus. Het startsein van de feestweek wordt gegeven vanaf het balkon van het mooie oude theater Arriaga, gelegen aan een plein in de oude stad. Een soort prins Carnaval verschijnt op het bordes en houdt een toespraak. Onder luid gejuich verschijnt dan een 4 m hoge papier marche pop “Marijaia”, die symbool staat voor het feest (en op het eind van de feestweek tijdens een afscheidsceremonie wordt verbrand). Er wordt een vuurpijl afgeschoten en het Marijaia lied wordt gezongen. Dat is het officiële startsein voor het feest.

En dan barst het feest los…..

We wisten niet precies wat er zou gebeuren, maar hadden het advies gekregen oude kleding aan te trekken en afstand te houden vanaf de brug. In spijkerbroek en shirt togen we naar het plein, waar al een grote menigte jongeren op het plein zat. Nieuwsgierig als we zijn hebben we toch een plaats aan de rand van het plein gezocht om goed zicht te hebben op hetgeen er zou gaan gebeuren. Het werd alsmaar drukker en uiteindelijk waren er duizenden Spanjaarden bij de opening. Er kwamen steeds meer jongeren, die plaats namen midden op het plein. velen hadden een korte broek en een eenvoudig shirtje aan (later begrepen we waarom). Ze hadden allemaal plastic tassen bij zich. De avondzon scheen mooi op het oude theater, de sfeer was gezellig en wij waren vol verwachting. De locals vonden het wel leuk, dat wij ons tussen hen hadden gevoegd (en ja, zij wisten natuurlijk wat er ging gebeuren en hadden vast binnenpret). Na de bovenstaande ceremonie op het bordes barsste er op het plein een fantastisch feest los. Alle tassen gingen open, er verschenen grote flessen met cola of andere frisdrank en zakken met meel. En nee, die drank werd niet gedronken, maar royaal over iedereen heen geschud! Het meel zorgde voor de finishing touch. Iedereen op het plein zelf was nat en stoffig, maar bovenal hadden ze veel lol. Het was een bizar spektakel, wij hebben toch maar een klein beetje dekking gezocht, alhoewel we het niet helemaal droog hebben kunnen houden. 

Na dit bijzondere spektakel doken wij net als iedereen de oude stad in op zoek naar een leuke tapasbar of streetbar voor een lekker hapje en drankje. Het was extreem druk overal en dus hing je letterlijk met de benen buiten, maar om deel uit te maken van deze positieve vibe was geweldig.

Het festival heeft en duidelijke culturele focus. Overal in de stad zijn optredens, theaters openen hun deuren en de stad barst van de streetbars die prachtig ontworpen zijn en veel artistiek talent laten zien. Grote groepen jongeren in identieke kleding draaien dienst in deze bars. Er worden allerlei lokale specialiteiten aangeboden zoals kalimotxo, een mix van rode wijn en cola en uiteraard vele super lekkere tapas. Er heerst een waanzinnige sfeer en het was dan geen straf om nog enkele dagen van het festival mee te pikken.

Dit festival is onder toeristen nog niet erg bekend, mede omdat Baskenland gelukkig nog niet platgetreden is. Ga je naar deze streek, dan is het absoluut een aanrader om een bezoek aan Ante Nagusia in te plannen.

 

Foto's

Streetbars in voorbereiding
Streetbars in voorbereiding
Barga
De flessen zijn open, de lol is compleet
De flessen zijn open, de lol is compleet
Barga