Barcelona reisblogs

Gotische wijk en la Ribera

afpmvannunen was er(tot 05 jan 2010) Gepost op 29 dec 091 reacties

Terwijl in Nederland nog de sneeuw aan het wegsmelten is neem ik het vliegtuig naar het mooie en hopelijk warmere Barcelona. Via familie kan ik terecht in een appartementje in de wijk Gracia. Daar aangekomen zet ik mijn spullen weg en ga nog even wat boodschappen halen voor de dag van morgen.

De volgende dag begin mijn reis pas goed. Ik besluit al vroeg naar de gotische wijk te gaan om daar wat rond te struinen. De gotische wijk is het werkelijke hart van de stad. Hier werd het Romeinse Barcino gesticht en sinds die tijd is dit steeds het historisch, godsdienstig en politiek middelpunt bij uitstek geweest. De naam Gotische wijk is te danken aan een ambitieus vernieuwingsplan van de gemeente waarbij verscheidene neogotische elementen werden toegevoegd aan de reeds bestaande monumenten om het geheel een nog betere uitstraling te geven.

Ik begin mijn wandeling tegenover de toegangstrappen van de kathedraal. Ik vraag me dan al weer af waarom alle kathedralen altijd in de steigers staan. Een mooie foto zonder hijskraan of bouwhekken wordt je onmogelijk gemaakt. De kathedraal is een gotisch bouwwerk daterend uit de 14de en 15de eeuw. De voorgevel werd echter pas eind 19de eeuw voltooid. Tja dan mag hij ook wel weer een opknapbeurtje gebruiken. Dan maar door naar de binnenkant. Het ziet er allemaal prachtig uit met de vele kapellen van verschillende heiligen. Na nog even door de kerk te zijn gelopen vervolg ik mijn wandeling naar placa Nova waar de torens van de romeinse stadswallen staan. Aan de voet hiervan stond bij wijze van een eerbetoon de in brons uitgevoerde zeven letters van het woord Barcino. In de C zit een mannetje heerlijk uit te rusten en van een boterham te genieten. Geweldig om te zien hoe kinderen hier dus ook van kunnen genieten. De torens flankeerden ooit een van de vier hoofdingangen van het ommuurde stadsgedeelte. Dan loop ik door een van de nauwe steegjes richting placa de Sant Felip Neri. Dit pleintje lijkt meer op een binnenplaats met in het midden een fontein die nu omdat het toch december is niet meer aanstaat. Via de overzijde van het plein loop ik weer terug naar de kathedraal maar ga daar de kloostergalerij binnen. Rond de galerij liggen weer verschillende kapellen die gewijd zijn aan de verschillende beschermheiligen maar in het midden hiervan ligt een prachtige tuin. Er groeien en bloeien magnolia's en palmbomen en in een vijvertje zwemmen ganzen heerlijk hun rondjes. Dan weer verder door de gotische wijk. Via kleine straatje met vele winkeltjes kom ik terecht op placa del rei met een fraai monumentaal complex van het middeleeuwse stadsdeel. Hier bevinden zich verschillende vertrekken van het oude koninklijke paleis van de Aragonese kroon. Ik kijk even naar een straatmuzikant die hier lekker op het plein muziek aan het maken is voor de vele toeristen. Dan weer verder naar placa de Saint Jaume, het bestuurscentrum van de stad met het gemeentehuis en het paleis van de generalitat, zetel van de regering van de Autonome wetenschap. Ik als ambtenaar kijk weer tevreden naar het prachtige gemeentehuis wetend dat ik nog even vakantie heb en er alleen maar naar hoef te kijken.

Dan vervolg ik mijn weg naar een ander stadsgedeelte, la Ribera. Ook dit is van de oude stadskern. In de middeleeuwen vormde dit stadsdeel het middelpunt van het Barcelona van de gildes, de handelslieden en de scheepsvaart. Nu vind je er vele bars en talrijke restaurantjes die bijdragen aan de gezellige sfeer in dit gebied.

Ik heb een route uitgestippeld door deze prachtige wijk om weer zo veel mogelijk te kunnen bewonderen. Ik begin dan ook bij de basiliek van Santa Maria del Mar, ook wel bekend als de kathedraal van La Ribera. Ik loop naar binnen en koop een kaarsje om te branden bij een van de stalletjes. Ik ga via de linkse kant een vleugel in en stuit halverwege tegen een trapje naar beneden hier hebben ze een mooi kersttafereeltje staan. Via de andere kant ga ik weer naar boven en kom dan automatisch uit bij de rechtervleugel. Ik loop even een beetje rond om een goede heilige te vinden om mijn kaarsje bij te branden. Opeens hoor ik iemand met sleutels rinkelen, zou de kerk al gaan sluiten het is pas 13.30 uur? Nou ik snel mijn kaarsje neergezet bij heilige maagd maria en maar weer naar buiten. Tegenover de zijgevel van deze kerk ligt een pleintje dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis: het zogenoemde fossar de les moreres. Vroeger lag hier het kerkhof van de aangrenzende kerk waar volgens de overlevering in september 1714 de verdedigers van Barcelona werden begraven toen de stad in handen viel van de troepen van Filips 5. Het is een vrij modern plein met een raar monument aan de rand van het plein. Het is een eeuwig brandende fakkel maar ik vind het niet heel speciaal, wat ik echter wel vind van het verhaal erachter. Dan maar door naar Mercat de Born. Nou het moet een prachtig ding zijn geweest volgens mijn reisgids maar als ik daar aankom is het een oud en verlaten gebouw dat ook weer aan renovatie onderhevig is. Ik loop er omheen en kom dan uit bij het Giutadellapark. Dit is een van de groenzones van de stad. Het is er prachtig vooral het grote kunstwerk met de vele fonteinen in het midden van het park maar ook de Hiverclade (broeikas) de roeivijver en de zetel van het parlement van catalonie niet te vergeten. Na het park loop ik weer stilletjes aan tussen de leuke straatjes terug naar de metro. Ik kom onderweg nog een chocolademuseum tegen wat ik oversla want dat zou niet goed zijn voor mijn eetgedrag. Maar ook het picassomuseum wat al gesloten is.

afpmvannunen Positie 360 (1207 p.) Lid sinds 09-09-2009 Foto's en tips: 276 Blogs: 21 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Een van de torens van de romeinse stadswallen
blogfoto nr. 2
Giutadellapark
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Reacties bij deze blog

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Een mooie, intieme beschrijving van een prachtige wijk.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.