Andalusie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Andalusie image

De Rio Tinto; de enige echt rode rivier ter wereld.

Andalusie
Spanje
Schopman

De Rio Tinto; de enige echt rode rivier ter wereld.

Een bezoek aan het stroomgebied van de Rio Tinto

Met onze kampeerauto en op de drager onze fietsen, maakten we, mijn vrouw en ik, in het voorjaar van 2010 een grote rondrit door Nederland, België, Frankrijk en Spanje.

Nadat we tijdens de pinksterdagen in het Spaanse stadje El Rocío (zie hiervoor mijn eerdere tip) de feestelijkheden rond de jaarlijkse pelgrimstocht ter verering van Maria hadden bijgewoond, besloten we het stroomgebied van de Rio Tinto, bekend om haar intens rode kleur, te bezoeken.

Bij het plaatsje Nerva, in de Zuidspaanse provincie Huelva, vormt de Rio Tinto (Gekleurde Rivier) een, vooral fotografische, attractie van de eerste orde. De Rio Tinto ontspringt in het Andalusische Sierra Morena gebergte en stroomt in zuidzuidwestelijke richting naar de stad Huelva waar zij de Golf van Cádiz bereikt.

Dank zij de aan mineralen rijke bodem heeft het rivierwater en alles wat het raakt de meest wonderlijke kleuren aangenomen. Het bijzondere aan de Rio Tinto is haar intens rode kleur. Gisteren, 1 mei 2013, heb ik een foto geüpload waarop die rode kleur niet zo naar voren komt maar dat komt omdat op die foto de blauwe hemel in de rivier wordt weerspiegeld. De Rio Tinto is enige echt rode rivier ter wereld en ook de enige op natuurlijke wijze vervuilde rivier ter wereld.
De plaatselijke mijnhistorie, die meer dan vijfduizend jaar terug gaat, gaf het landschap nog eens een extra surrealistisch tintje. Purper, roestbruin, bloedrood, paars, blauwgrijs, lichtgroen, bruin, oranje en geel strijden hier met elkaar om ruimte op de verticale afgravingen waarin geologische lagen zich nog duidelijk aftekenen. Natuurlijk heb ik de Rio tinto en het gebied eromheen uitgebreid gefotografeerd.

Treintje
Vanaf een station even buiten Nerva, bij Minas de Riotinto, kun je met een toeristentreintje een rit van 8 km maken over hetzelfde spoor dat eind 19e eeuw door de Engelsen werd gebruikt om mineralen naar Huelva te vervoeren. Op de rit kom je langs ruïnes van overslagplaatsen, roestige locomotieven, oude wagons en verscheidene veelkleurige afgravingen. Voortdurend heb je mooie uitzichten op de Rio Tinto in al haar kleurschakeringen.
Aan het einde van het traject, na ruim 30 minuten, wordt een kwartier gepauzeerd. Er is dan gelegenheid om naar de rivieroever te lopen en het vreemd gekleurde water van dichtbij te bekijken. Dit treinritje is zeer aanbevelenswaardig voor een algemene oriëntatie en het is mede vanwege de nostalgische sfeer erg leuk om dat eerst te doen voordat je het gebied wandelend of fietsend verder gaat verkennen.

Met kampeerauto en fiets
Nadat wij een plekje voor de overnachting hadden gevonden, op een parkeerplaats tegenover het station vanwaar het treintje vertrok, zijn we de andere dag, vroeg in de morgen, op onze meegenomen fietsen geklommen voor een ritje door het gebied. Als jij dat ook wilt doen, begin je tocht dan ter hoogte van het treinstation en ga aan de andere kant van het spoor fietsen dan waar het treintje rijdt. Aanvankelijk is het fietsen door de open Tinto-mijn vrij gemakkelijk omdat het terrein in de richting van de bodem van deze mijn licht afdaalt. Op die manier kun je tamelijk ver in het gebied doordringen. De terugweg is moeilijker want dan moet je weer naar boven.

Het mijnmuseum in Nerva
Door het Rio Tinto Mijnmuseum in Nerva worden o.a. rondleidingen georganiseerd naar de Peña del Hierro mijn, een van de mooiste plekken in de mijnstreek van Rio Tinto. Onder leiding van een gespecialiseerde gids kun je de open groeve en het spectaculaire landschap eromheen bekijken. Je komt dan ook door een 200 meter lange mijnbouwtunnel.
Op de website van het museum: http://www.parquemineroderiotinto.com/ kom je alles te weten over allerlei andere excursiemogelijkheden. Gebruik de Google vertaalmachine als je problemen hebt met de Spaanse taal of laat de tekst direct vertalen op de homepage van bovenvermelde website.

Waar te eten in Nerva:
Hostal-Restaurante Atalaya
Hotel Restaurante Vázquez Díaz
Restaurante Época
Restaurante Galán
Restaurante La Fábrica

Waar te verblijven en te overnachten in Nerva:
Centro de Naturaleza La Estación
Cortijo Zalamea
Hostal-Restaurante Atalaya
Hotel Restaurante Vázquez Díaz

Nerva ligt slechts 76 km ten noorden van El Rocío (zie mijn eerdere tip) en een gecombineerd bezoek van bijvoorbeeld een week aan beide plaatsen is een optie die zeker het overwegen waard is.

Foto's

7ff60.jpg
7ff60.jpg
Schopman
afd0e.jpg
afd0e.jpg
Schopman
45abe.jpg
45abe.jpg
Schopman