Maramures

'457919' door agrotewal '457919' door agrotewal

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Het klooster van...Ba

agrotewal

Het klooster Bârsana behoort tot het Episcopaat van Maramures en Satmar en ligt vlakbij de oever van de rivier Iza. De eerste kluizenaarschap is van de XIVe eeuw, maar het werd in de XIXe eeuw vernietigd, en de kluizenaars werden verjaagd. Het werd opnieuw geopend na het jaar 1989. De kerk van het klooster is van hout, met de kapel in de kelderverdieping. Op het complex wonen nog 14 nonnen.

'509658' door nathaliebeersma '509658' door nathaliebeersma

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Arm en rijk

nathaliebeersma

Deze foto is genomen tussen Sighetu Marmatiei en Ocna Sugatag in Roemenië, op woensdag 15 augustus 2012 rond 15.00 uur. `We rijden door een Oost-Europees landschap dat enkel bestaat uit eindeloze groene heuvels bepland met bomen in diezelfde kleur. Tijdens de rit passeren we moderne wijken vol prestigieuze villa’s in alle mogelijke felle kleuren. De een is oranje, de volgende paars en weer een ander is groen. Hier wonen duidelijk de welgestelden. Een groter verschil tussen arm en rijk is bijna niet denkbaar als we even later belanden in de meest povere achterbuurten waar de mensen leven in half uit elkaar vallende houten krotten. Dan hoef ik me opeens niet meer af te vragen waarom ik naar Roemenië ben gekomen om vrijwilligerwerk te doen, om deze mensen te helpen. Tussen de enorme landhuizen en kleine hutten in liggen de dorpen van de middenstand. De boerderijtjes hier zijn allemaal omgeven door een hek met een fraaie, grote poort van bewerkt hout. Er zijn prachtige figuren in gekerfd. Bij een van de hoeves staat een platte wagen met een gigantische berg hooi op het erf. Bovenop het gedroogde gras staat een agrariër, de trotse eigenaar van dit stuk grond. De kleur van zijn T-shirt en de streep op zijn trainingsbroek passen perfect bij de strakblauwe lucht. Zijn petje beschermt hem tegen de zon. In de landbouw is het hard werken om een klein loon te verdienen. Veldarbeid wordt verricht met krakkemikkige houten karretjes achter een paar mooie donkere paarden. Ik heb diep respect voor deze traditionele wijze van landbouw bedrijven. Het is hartverscheurend om te zien hoe deze aardige lokale boer zijn ziel en zaligheid inzet voor dit plattelandsbestaan maar hevig moet vechten tegen de concurrentie van boerenbedrijven uit andere Europese landen. De zeer vruchtbare grond van uitstekende kwaliteit, de lage prijzen en de mogelijkheid om allerlei subsidies te verkrijgen hebben namelijk ook buitenlandse beleggers aangetrokken. Ik gun deze boer in ieder geval alle succes van de wereld. Hij doet enorm zijn best, voor hem en zijn gezin, waaronder zijn dochter die toekijkt vanaf de schilderachtige veranda bovenaan een prachtige witte stenen trap versierd met rozen.’

'330870' door pkoelewijn '330870' door pkoelewijn

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Het vrolijke kerkhof

pkoelewijn

In het dorpje Sapanta, vlakbij de grens met de Oekraine, bevindt zich het vrolijke kerkhof. Vrolijk, vanwege de frisse blauwe kleur van de houten beschilderde kruisen met dakje op de graven. Op de kruisen staat vaak een plaatje die de overledene typeert plus een lichtvoetig versje over zijn of haar leven. De plaatselijke houtbewerker Ion Stan Patras is hiermee in 1935 begonnen en de traditie wordt nog steeds voortgezet. De begraafplaats is inmiddels een toeristische attractie geworden.

'494419' door agrotewal '494419' door agrotewal

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Fietsen in Maramures

agrotewal

Wanneer je gaat fietsen in de Maramures kun je niet alleen genieten van prachtige oude houten kerken, lieflijke dorpjes waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan maar ook vele kloosters. Op de foto is het klooster van Barsana te zien. geen oud klooster, maar wel een heel bijzonder complex wat in de jaren negentig van de vorige eeuw is gebouwd op de plek van het vroegere klooster wat dateerde uit de 15e eeuw. Het fietsen in het heuvellandschap is goed te doen.

'441728' door agrotewal '441728' door agrotewal

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Oude huizen in...Mara

agrotewal

Maramures is een streek in Roemenie, tegen de grens van de Oekraine aan die bekend staat om zijn oude dorpjes. In deze dorpjes lijkt het of de tijd heeft stilgestaan, mensen werken op het land en zijn heel vriendelijk. Ook staan de oudste kerken van Roemenie in deze streek. Achter de grote witte kerk op deze foto, staat een authentiek houten kerkje, welke op dit moment gerestaureerd wordt.

'448438' door agrotewal '448438' door agrotewal

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Oud dorpje Roemenie

agrotewal

De oude dorpjes van de Maramures zijn een bezoekje zeker waard. Het lijkt wel of het leven hier heeft stilgestaan. De mensen werken op het land, met een zeis, auto's zie je bijna niet en de huizen en kerken zijn veelal van hout.

'496053' door Zandkorrel '496053' door Zandkorrel

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Het vrolijke kerkhof

Zandkorrel

Het Roemeense dorp Sapanta is een heel bijzondere begraafplaats te vinden, 'Cimitru Vesel' oftewel 'het vrolijke kerkhof'. Vrolijk vanwege de bont geschilderde grafkruizen met veel blauw als basis en allerlei versieringen er op aan gebracht. Elk grafkruis laat iets zien van wie de overledene was: een schildering van de overledene, een foto, een schildering van zijn beroep of ornamenten die bij zijn beroep horen. Op de foto heb ik ingezoomd op een grafkruis waarop zowel een foto als een tekening van de overledene is te zien. Hij was kennelijk metselaar.

'457968' door agrotewal '457968' door agrotewal

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Het klooster van...Ba

agrotewal

Om goed te laten zien hoe groot het complex is van het klooster van Barsana nog maar een foto. Het complex heeft meerdere kerken, een museum en een aantal verblijven voor de nonnen die er nog wonen.

'515413' door agrotewal '515413' door agrotewal

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

De vriendelijkheid...

agrotewal

De mensen in Roemenië zijn niet alleen erg vriendelijk, maar ook bereid om op de foto te gaan. Dat is erg prettig zeker na Moldavië waar de mensen toch veel terughoudender zijn. Deze vriendelijke man met zijn vrouw kwam ik tegen in de mooie streek Maramures, waar nog heel veel oude kerken staan.

'454295' door agrotewal '454295' door agrotewal

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Van achter kijk je ee

agrotewal

Je hebt van de die spreekwoorden die je te binnen schieten bij een scene uit het dagelijks leven. Dat had ik toen ik deze koeien zag lopen. We hebben een tijdje achter dit mooie stel gereden omdat de weg er smal was en zo heb ik de koeien langdurig in de kont kunnen kijken.

'514605' door agrotewal '514605' door agrotewal

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Klooster voor zestien

agrotewal

Het klooster van Barsana bestaat een aantal eeuwen, uit een document van 06 november 1405 blijkt dat er toen reeds een klooster was . Het klooster werd in 1791 afgeschaft en in 1802 besloten de dorpelingen om de ongebruikte kerk te verplaatsen naar het midden van het dorp. De 56 meter hoge kerk is de hoogste houten structuur in Europa. Het Barsana klooster is een complex met zestien nonnen. Het klooster werd gebouwd na 1989, op de plaats waar de verlaten kerk uit 1791 stond. Het klooster is uitgegroeid tot een belangrijke culturele en religieuze trekpleister.

'514629' door agrotewal '514629' door agrotewal

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Oogst tijd

agrotewal

Niet alleen de houten kerken zijn een bezoek aan de Maramures waard. In deze regio in het uiterste noorden van Roemenië, is het net of de tijd heeft stil gestaan. De heuvels zijn prachtig groen en de bewoners zijn heel vriendelijk en hebben geen problemen als je een foto wilt maken. Je kunt er wandelen, fietsen of zoals wij erop uit met de camper.

'510277' door nathaliebeersma '510277' door nathaliebeersma

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Duizenden gevangenen.

nathaliebeersma

Deze foto is genomen in het Sighet Memorial Museum in Sighetu Marmatiei in Roemenië, op dinsdag 14 augustus 2012 rond 10.00 uur. `Deze ochtend heeft flinke indruk op mij gemaakt. Ik heb een bezoek gebracht aan de oude gevangenis van Sighet, zoals deze plaats ook wel wordt genoemd. Bij binnenkomst voel ik meteen de zware lading die de verhalen van dit pand hebben. Er heerst een kille, bedrukte sfeer, die nog eens wordt versterkt door de kale witte betonmuren. Als ik door de gang naar de hal van de strafinrichting loop, val ik stil. Duizenden groen omlijste gezichten kijken mij aan. De hele wand hangt vol. Al deze mooie stervelingen zijn er niet meer, ze zijn omgekomen tijdens het schrikbewind van de communistische alleenheerser Nicolae Ceausescu. De bajes zelf maakt me al even mistroostig. Ik kijk omhoog naar de balustrades van de galerijen op de tweede en derde verdieping, waarlangs zich nog meer cellen bevinden, norren die allemaal zijn ingericht als museumkamer. Samen tonen ze op chronologische volgorde het totalitaire systeem in communistisch Roemenië. Ik steek mijn hoofd om de deur en voel meteen de pijn wanneer ik het stalen bed zie waarin de gevangenen op een keiharde houten plank, onder een dunne deken, de slaap moesten proberen te vatten. In het getraliede vertrek ernaast hangen afgrijselijke foto’s waarop lange schappen vol doodshoofden zijn afgebeeld. Bergen schedels liggen er. Hoe langer ik door het gebouw loop, hoe bozer ik word op de dictator van destijds. Ook krijg ik steeds meer medelijden met degenen die zijn gruweldaden moesten ondergaan. Ik vlucht naar buiten. Daar loop ik meteen tegen de heuvel aan. Rondom de bult staat, half in de grond, een zwarte muur waarin alle slachtoffernamen zijn gegraveerd. Nogmaals word ik geconfronteerd met de te grote hoeveelheid mensen die door toedoen van Ceausescu de dood hebben gevonden. In de met gras begroeide berg is een grot uitgehouwen. De ruimte is gevuld met een grote ronde tafel. Ik steek een kaarsje aan en zet mijn blijk van compassie in het kleine laagje water op het gedenkteken. Langs die vreselijke wal loop ik terug, over het pad dat niet alleen een pad is naar het verleden, maar ook de weg naar de toekomst. Laten we hiervan leren.’

'447950' door agrotewal '447950' door agrotewal

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Vrolijke Frans

agrotewal

Veel te zien in de Maramures, oude kerken, mooie kleine oude dorpjes en gewoon 50 jaar terug in de tijd. Mannen die over de schutting kijken wat voor vreemden er rond lopen. Hij straalt niet direct iets vrolijks uit, maar hij zwaaide wel vriendelijk terug.

'447587' door agrotewal '447587' door agrotewal

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Voorjaar in de...Mara

agrotewal

De bevolking van de Maramures bestaat uit veel verschillende bevolkingsgroepen, zo wonen er Roemenen, Hongaren, Oekrainers en Duitsers. Het is een gebied met veel houten kerken die op de Werelderfgoedlijst staan. Het heeft prachtige lieflijke dorpjes waar dit er één van is.

'457711' door agrotewal '457711' door agrotewal

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Kleurrijk dorp

agrotewal

De omgeving van de Maramures is heel mooi. Niet alleen veel oude dorpen en houten kerken, maar ook meer moderne dorpjes en dan van die leuke gekleurde huizen. Ook deze foto heb ik genomen vanuit de camper. Ik zie zoveel dat stoppen lang niet altijd mogelijk is.

'457182' door agrotewal '457182' door agrotewal

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Te snel

agrotewal

Met ware doodsverachting stort ik me voor paard en wagen om toch maar een mooie foto te kunnen maken. Dat het paard me eigenlijk te snel af was is goed te zien, ik mis een stukje van de onderkant.

'539590' door agrotewal '539590' door agrotewal

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Gevaarlijk fietsen zo

agrotewal

Ik fiets veel en neem ook best veel spullen mee, maar nooit zoiets engs als deze man. Een zeis op de fiets zou bij mij zeker fout gaan. Hij had ook wel wat moeite om op gang te komen, zeker toen hij mij in de gaten kreeg. Het zijn trouwens allemaal vriendelijke mensen in de Maramures en een foto nemen is geen enkel probleem.

'446339' door agrotewal '446339' door agrotewal

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Trotse boer in...Roem

agrotewal

In het voorjaar heb ik een rondreis gemaakt door een aantal Oost Europese landen. Voor mij was Roemenië de grootste verrassing. Prachtige landschappen, vriendelijke mensen en lekker weer. Deze boer die twee koeien uitliet vond het best dat ik een foto maakte.

'232749' door huubm '232749' door huubm

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Ossenkar kijkt me aan

huubm

In het kader bijzonder vervoer wil ik graag deze Ossenkar plaatsen. In Roemenie wordt, hoewel steeds minder vaak, nog wel eens de ossenkar gebruikt. Op de foto bijvoorbeeld om hout te vervoeren voor de kachel. Ik reed deze combinatie met de auto voorbij en stopte wat op de gezichten van zowel de bestuurder als de ossen een verbaasde blik te vooschijn deed komen toen ik met mijn camera de weg op sprong en toestemming vroeg. Na het maken van de foto kreeg ik een hand en werd ik hartelijk bedankt. (vergroot komt de foto mooier uit)

'514527' door agrotewal '514527' door agrotewal

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Boffen

agrotewal

Geluk hebben dat iets of iemand een gewoon plaatje net dat beetje extra's geeft. Dat is waar we denk ik allemaal op hopen. Bij deze vervallen woning was ik eigenlijk nog een beetje aan het kijken hoe ik er een leuke foto van kon maken, tot op eens deze oude dame op dook. Voor mij ook boffen dat haar vest zo mooi kleurt bij het hout. Mijn tip: wanneer je een mooie oude poort of gevel ziet kun je daarvan gebruik maken door een strategisch punt op te zoeken en simpel weg te wachten tot er een kleurrijk figuur door je beeld wandelt of fietst. Zeker in landen als Marokko de moeite van het wachten waard.

'449993' door agrotewal '449993' door agrotewal

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Dorpje in Roemenie

agrotewal

Voor mij was Roemenie, een grote verrassing. Niet alleen hele mooie bergen en prachtige landschappen in de Donau-delta, maar ook oude kerkjes en kleine oude dorpen.

'232476' door huubm '232476' door huubm

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Parada

huubm

Ook dit meisje stond een beetje verlegen te wachten tot ze haar ding mocht doen samen met de kinderen uit hun dorp tijdens de grote parada in Sighetu Marmatiei.

'447338' door agrotewal '447338' door agrotewal

RoemeniëMaramures

RoemeniëMaramures

Vriendelijke man en..

agrotewal

Deze vriendelijke man werd vergezeld door een wat stugge vrouw. Toen ze zag dat ik een foto had gemaakt wilde ze geld hebben, wat van hem niet hoefde. Op de een of andere manier straalt ze ook iets minder vriendelijks uit.