Coimbra

'495195' door Suuzer '495195' door Suuzer

PortugalCoimbra

PortugalCoimbra

Op het plein Largo da

Suuzer

Aan het plein Largo da Portagem in de prachtige stad Coimbra staat de Bank van Portugal, links ervan zie je het in barok- stijl Hotel Astoria en ervoor het standbeeld van de Portugese politicus en minister-president Joaquim António de Aguiar (1792-1884 ). Tegenover het plein vind je de brug over de Rio Mondego. In deze stad kun je je wel een dagje vermaken!

'281504' door nelita '281504' door nelita

PortugalCoimbra

PortugalCoimbra

Sierra Estrella

nelita

Sierra Estrella !! Dit was de locatie waar wij, amateur schilders, iets moois op het doek moesten zien te krijgen. Het landschap was in ieder geval geweldig!! Hoog in het gebergte is de lucht heerlijk fris en de wind zorgt voor een aangename afkoeling. De slingerende weg maakt je nieuwsgierig !!

'430262' door agrotewal '430262' door agrotewal

PortugalCoimbra

PortugalCoimbra

Grote schoonmaak?

agrotewal

Al eerder gaf ik aan dat Coimbra een stad is die erg fotogeniek is. Bepaalde dingen vielen mij wel op en dat waren de balkonnetjes waar de meest vreemde dingen buiten hingen. Ik denk hierbij aan de grote voorjaars- schoonmaak, maar gezien de teksten is het misschien iets heel anders. Wie roept?

'279923' door nelita '279923' door nelita

PortugalCoimbra

PortugalCoimbra

Oktober in Travanca

nelita

De omgeving van Travanca is om deze tijd net zo prachtig als in Nederland !! De kleuren zijn geweldig, de ochtendmist ruikt net als hier !! Maar ´s middags is de temperatuur natuurlijk veel vlugger omhoog en dan is het heerlijk wandelen door de bossen.

'420448' door agrotewal '420448' door agrotewal

PortugalCoimbra

PortugalCoimbra

Geveltjes

agrotewal

Coimbra, universiteitsstad van Portugal, heeft veel te bieden. Leuke kleine straatjes, de studenten in hun traditionele kledij, oude gebouwen en gevels. Zover het oog reikt.

'492538' door Suuzer '492538' door Suuzer

PortugalCoimbra

PortugalCoimbra

Fietsen in het groene

Suuzer

In het groene Midden-Portugal, kunt je prachtige wandelingen of fietstochten maken, deze dag hebben we een fietstocht gemaakt door het bijzondere landschap met prachtige groene heuvels en valleien, authentieke dorpjes en stadjes. Het beschermd natuurgebied Serra do Açor, het historisch dorpje Coja, de rivier Alva, en “Fraga da Pena” waterval zijn maar enige voorbeelden van leuke plaatsen in de directe omgeving om te bezoeken! Vanaf dit punt hadden we een mooi uitzicht over het dorp Coja.

'421795' door agrotewal '421795' door agrotewal

PortugalCoimbra

PortugalCoimbra

Achterbuurtje

agrotewal

De universiteitsstad Coimbra is heel mooi, veel oude gebouwen en prachtige universiteiten. Wanneer je een zijstraatje neemt zie je opeens hele andere dingen. Zoals dit straatje laat zien.

'424632' door agrotewal '424632' door agrotewal

PortugalCoimbra

PortugalCoimbra

Universiteits- plein

agrotewal

Universiteit van Coimbra De ‘Universidade de Coimbra’ is zeer belangrijk voor de stad Coimbra. Naast de positie als oudste universiteit van Europa en dus ook Portugal heeft het zijn eervolle vermelding vooral verdient aan de hoogstaande kwaliteit en diversiteit van kundigheid aan wat er wordt gepresenteerd. De universiteit heeft naast de vijf campussen ook nog een enorme bibliotheek, botanische tuin, theater, musea, bioscoop en heel veel prachtige oude gebouwen die samen de universiteit van Coimbra vormen. Niet voor niets is het onlangs toegevoegd op de lijst van Unesco World Heritage Site.

'497028' door Suuzer '497028' door Suuzer

PortugalCoimbra

PortugalCoimbra

Koningspage

Suuzer

De Koningspage vind ik altijd prachtig om te zien met zijn grote vleugels met een spanwijdte van tussen de 32 en 39 mm. en de lange zwart gekleurde vleugelstaart. Deze spotte ik tijdens een wandeling in (het gebergte) de Serra Estrela, 50 km ten oosten van Coimbra. Een prachtige plek voor een wandeling met mooie landschappen, dichtbegroeide bossen en stenen massieven.

'429910' door agrotewal '429910' door agrotewal

PortugalCoimbra

PortugalCoimbra

Groene deur

agrotewal

De straatjes en steegjes in Coimbra hadden op mij een grote aantrekkingskracht, ze zijn zo schilderachtig. Coimbra is de universiteitsstad van Portugal en zeker een aanrader omdat veel studenten ook nog in toga lopen.

'492533' door Suuzer '492533' door Suuzer

PortugalCoimbra

PortugalCoimbra

Brug van Coja

Suuzer

Coja is een heerlijk authentiek Portugees dorpje in de gemeente Arganil met een gezellig dorpspleintje en een paar terrasjes waar je 's morgens in alle rust kunt genieten van een kopje espresso. Wat lekker haal je bij een van de bakkertjes. In de zomer is er in het weekend vaak een braderie. Vanuit Coja kun je mooie uitstapjes maken naar bijvoorbeeld Coimbra of Porto. Voor afkoeling kun je naar Beiras, daar heb je aan de rivier een strandje. Dit is écht Portugal, rust en natuur, weg van het massatoerisme en dichtbij vele mooie bezienswaardigheden!

'486020' door RenskeSpijkers '486020' door RenskeSpijkers

PortugalCoimbra

PortugalCoimbra

Hang ouderen

RenskeSpijkers

Deze hang ouderen hebben een geweldig plekje uitgezocht in het kleine dorpje waar ze wonen. Ze hangen op de grote kruising zodat ze alles kunnen volgen. Een klein koffietentje om de hoek zorgt voor een droogje en een natje en zo komen deze vrienden de dag door. Een prachtig stel bij elkaar!

'495611' door Suuzer '495611' door Suuzer

PortugalCoimbra

PortugalCoimbra

Azulejos in Coimbra

Suuzer

Coimbra is de hoofdplaats van het gewest Centro. Tijdens de middeleeuwen was Coimbra de hoofdstadvan Portugal. Op de plaats van het huidige Coimbra stichtten de Romeinen al een nederzetting met de naam Aeminium. Coimbra is bekend om o.a. de ‘Universidade de Coimbra’, de oudste universiteit van Europa en de fadohuizen waar ’s avonds wordt opgetreden door fadozangers en –zangeressen die dé volksmuziek van Portugal ten gehore brengen. In Coimbra zie je veel huizen met ‘azulejos’, oftewel tegeltjes. Azulejos zijn een Portugees/Andalusische kunstvorm. Het zijn keramieken tegels waarop meestal verschillende soorten taferelen geschilderd zijn. Vaak gebeurt dit met blauwe verf. De tegels worden zowel op de binnenmuren als op de buitenmuren van huizen, kerken en andere gebouwen aangebracht. Het woord Azulejos stamt uit het Arabisch: al zulaydj, wat betekend: zellige. De Moren brachten de kunst van het beschilderen van tegels mee vanuit het Perzische Rijk. Zellige is een Marokkaanse kunstvorm van mozaïek waarbij met veelkeurige tegels van geglazuurd terracotta geometrische patronen worden gevormd die vloeren en muren bedekken. Ook tafels en fonteinen worden met zelligewerk bekleed.

'430721' door agrotewal '430721' door agrotewal

PortugalCoimbra

PortugalCoimbra

Studeren op de...binn

agrotewal

In Coimbra lopen veel studenten rond in een toga. Vooral rond half mei wanneer het studiejaar ten einde loopt. In één van de universiteiten zag ik een aantal studentes bij elkaar zitten.

'279752' door nelita '279752' door nelita

PortugalCoimbra

PortugalCoimbra

Gedroogde vis !

nelita

Deze gedroogde vis is ge-etaleerd als een prachtig schilderij. Past wel in het maand-thema dacht ik zo :-) Tegen gekomen in het kleine dorpje Travanca, de lokatie van de schildercursus/vakantie in Portugal. Voor de liefhebbers heb ik net een tip geplaatst.

'495619' door Suuzer '495619' door Suuzer

PortugalCoimbra

PortugalCoimbra

Jardim Botanico

Suuzer

Coimbra heeft een mooie Botanische Tuin, aangelegd in 1772, die zeker een bezoek waard is. Het is de grootste van Portugal en beschikt over zo'n 1200 verschillende exotische plantensoorten. De tuin lijkt op een normaal park maar heeft wetenschappelijke doeleinde. Door de ontdekkingsreizen in de 15e eeuw kwam men in contact met exotische planten en dieren. De Europeanen raakten geïnteresseerd in de studie daarvan en begonnen met de aanleg van botanische tuinen. De Botanische Tuin van Coimbra is aangelegd ter bestudering van geneeskrachtige kruiden door de Faculteit Medicijnen.

'197286' door JanKranendonk '197286' door JanKranendonk

PortugalCoimbra

PortugalCoimbra

Os Demonios

JanKranendonk

Oude man leest een krantje op een bankje in Coimbra.

'436111' door Suuzer '436111' door Suuzer

PortugalCoimbra

PortugalCoimbra

Koningspage

Suuzer

Noord-Portugal is de meest groene regio van Portugal met verschillende natuurparken. Je vindt er ruige bergen, groene heuvels, riviertjes, meren en ontelbare stroompjes. Coimbra is gelegen in de uitlopers van de Serra da Estrela de grootste bergketen van portugal. Er zijn veel bijzondere vlinders te zien. Zoals deze schitterende koninginnepage (Papilio machaon). De koninginnenpage is een wat bekendere soort in vergelijking met andere pages vanwege de relatief grote spanwijdte tot 75 millimeter!

'497212' door Suuzer '497212' door Suuzer

PortugalCoimbra

PortugalCoimbra

Verdwaald

Suuzer

Ik had in Portugal een leerzaam, cultureel en sportief weekje, 's morgens volgde ik een cursus en 's middags ging ik iets sportiefs of cultureels doen. Zoals o.a. Coimbra bezoeken, de oude stad met al zijn smalle steile straatjes en eeuwenoude gebouwen en zijn oude universiteit, de kathedralen, en de bibliotheek. Tijdens mijn sportieve middagen ben ik gaan mountainbiken door de bergen en dorpjes en mooie wandelingen gaan maken. Hier was een van de medecursisten met me meegegaan, we hadden een route uitgelegd gekregen, maar er waren meer T-splitsingen dan we door hadden gekregen (ja, een lange slingerweg zou het zijn) we waren verdwaald in het gebergte en kwamen uit 'in the middle of nowhere', alleen dit mooie huisje kwamen we tegen, en daar kwam ineens een auto aan, we probeerden de weg te vragen aan het gezin in de auto, Portugees spreek ik niet, ik probeerde me te redden in wat Spaans, de schoonzoon bleek een Fransman, met een beetje Spaans, beetje (school) Frans, lukte het redelijk. Het bleek een te ingewikkelde route, de man heeft het gezin afgezet en samen met zijn 2 schattige kleinkinderen ons heel lief terug gebracht.

'430575' door agrotewal '430575' door agrotewal

PortugalCoimbra

PortugalCoimbra

Tweede leven

agrotewal

In plaats van je oude jeans weggooien kun je van de mooie afdankertjes altijd nog een bloembak maken. Dit originele idee zag ik in Coimbra, de bloemen waren niet zo bijzonder, wellicht dat die liever in een gewone pot staan.

'420716' door agrotewal '420716' door agrotewal

PortugalCoimbra

PortugalCoimbra

Vervallen straatje...

agrotewal

Een paar dagen geleden heb ik al een foto geplaatst van deze mooie oude stad. Maar zoals zoveel oude steden heb je ook van die vervallen oude straatjes, die de stad zijn charme geven.

'484682' door RenskeSpijkers '484682' door RenskeSpijkers

PortugalCoimbra

PortugalCoimbra

Onderweg

RenskeSpijkers

Vanuit Elvas reden we naar Coimbra. Een flink stuk rijden maar we hadden genoeg tijd om af en toe te stoppen en te genieten van het heerlijke winterzonnetje. Zomaar onderweg in een mini dorpje gestopt waar we de naam niet eens meer van weten. Het dorpje stond vol met sinaasappelbomen en alleen maar wit gekleurde huisjes met blauwe kozijnen... het was er heerlijk!

'428936' door agrotewal '428936' door agrotewal

PortugalCoimbra

PortugalCoimbra

Mooi rood

agrotewal

Mooi rood is niet lelijk, dat is volgens mij de uitdrukking. Leuk omdat in een straatje in Coimbra terug te zien. Het rood sprong er zo uit dat ik maar een klein beetje bewerkt heb.

'407875' door agrotewal '407875' door agrotewal

PortugalCoimbra

PortugalCoimbra

Vreemde brug Coimbra

agrotewal

Behalve de vele mooie oude gebouwen, nauwe straatjes en de Universiteiten is er nog meer te zien In Coimbra. Heel opvallend vond ik deze moderne brug, met verschillende kleuren glas.