Wenen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het Eigenzinnige Hundertwasserhaus

Wenen,
Oostenrijk


Wenen staan bekend om de statige en klassieke gebouwen. Een opvallende uitzondering daarop is de architectuur van de eigenzinnige Friedensreich Hundertwasser. Deze door Gaudi geïnspireerde kunstenaar ontwierp gedurende de vorige eeuw enkele gebouwen die, laten we zeggen, op zijn minst opvallend te noemen zijn.

Één van de meest beroemd geworden ontwerpen van zijn hand is het Hundertwasserhaus in Wenen. Een enorm pand met nauwelijks rechte lijnen, een kleurrijke vlakverdeling en veel gebruik van keramiek. Hoewel niet iedereen direct gecharmeerd was van het ontwerp, groeide het al snel uit tot een bezienswaardigheid. Om de bewoners van het pand wat te ontzien, werd aan de overkant ook een klein winkelcentrum gebouwd, eveneens ontworpen door Hundertwasser en minstens net zo markant in bouwstijl. Hier kun je ook kunst kopen die gebaseerd is op de werken van Hundertwasser.

Friedensreich Hundertwasser is in 2000 overleden aan een hartstilstand, aan boord van de Queen Elizabeth 2 in de Stille Oceaan. Hij werd 71 jaar.