Wenen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hundertwasser en Wenen

Wenen,
Oostenrijk


Voor alle Hundertwasser-fans en ook voor mensen die zijn werk nog niet kennen is dit leuke informatie.
Friedrich Stowasser werd in 1928 in Wenen geboren. Na de oorlog (waarin hij 69 familieleden verloor) koos hij voor het pseudoniem Friedensreich Hundertwasser. Hij is vooral bekend geworden als architect van kleurrijke, mens- en milieuvriendelijke gebouwen. Hundertwasser overleed op 71-jarige leeftijd aan boord van de Queen Elizabeth 2 in de Stille Oceaan, ter hoogte van Nieuw-Zeeland, aan een hartaanval.

In de jaren '80 werd hij bekend door ecologische architectuur. Toen werden er voor het eerst gebouwen naar zijn ideeën gerealiseerd. Kenmerkend voor Hundertwassers achitectuur is het vrijwel ontbreken van rechte lijnen. Ook het materiaalgebruik is opvallend: veel keramiek in harde kleuren. Vaak zie je een toren(tje), met daarbovenop een meestal goudkleurige ui-vorm op de door hem ontworpen gebouwen. Daarnaast groeien in zijn ontwerpen planten uit de gevel en op het dak. Een ontwerp van Hundertwasser is nooit saai. Sterker nog, al zijn gebouwen zijn uitermate fotogeniek.

In Wenen kan ik drie fraaie voorbeelden noemen: de afvalverbrandcentrale in Spittelau die voor een deel van de stadsverwarming zorgt (Je kunt hier met tram D komen - zie ook mijn uitgebreide tip), het Kunsthaus in de Untere Weissgerberstrasse (een museum waar je ook zijn grafische werk en ontwerpen van postzegels en vlaggen kunt bewonderen) en natuurlijk het Hundertwasser - Krawinahaus, op de hoek van de Kegelgasse en de Löwengasse. Deze laatste twee gebouwen zijn op loopafstand van elkaar. Als je tram O richting Praterstern neemt en uitstapt bij de Radetzkyplatz ben je er al snel. Ga dan eerst naar het Kunsthaus, want zo eindig je bij het mooiste pand.

Ik kan hier wel proberen een uitgebreide beschrijving te geven van zijn architectuur maar ik verwijs liever naar mijn foto's.
Hundertwasser moet je namelijk zien!

Als je je via Internet wilt voorbereiden kijk dan op www.kunsthauswien.com of www.hundertwasserhaus.info