Serfaus

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hiken in de kloof

Serfaus,
Oostenrijk


Het dorp Serfaus wordt in tweeën gesplitst door het riviertje Archenbach. De naam betekent zoiets als 'slechte beek' wat aangeeft dat de beek vrij onstuimig kan zijn waardoor er puin, stenen en boomresten worden meegevoerd. Door de jaren heen heeft de rivier de bodem zo ontzettend uitgesneden dat er een hele diepe kloof met steile wanden is ontstaan. Bij de gondels ten westen in het dorp is het watertje vrij normaal zichtbaar maar een paar meter verder begint reeds de Argenschlucht. Ten oosten van het dorp is het verval zo hoog en de kloof zo begroeid dat je de beek niet meer ziet.

De kinderen in Serfaus wordt verteld dat in de kloof de heks Arga woont. Stoute kinderen worden door de Arga-Hex in de nacht meegenomen naar een grot diep in de kloof en daar een paar dagen opgesloten. Als in de vroege winterochtend bij Mühlbach en Argenbach sporen in de sneeuw worden gevonden. krijgen de kinderen te horen dat de Arga Hex de vorige nacht een ondeugend kind in zijn grot heeft opgesloten.

Het is mogelijk om de kloof in te wandelen en de Archenbach over te steken middels een klein bruggetje dat bestaat uit enkele palen en houten planken. Aan de overzijde klim je de kloof weer uit en kom je bij een splitsing waar je af kan dalen richting het gehucht St. Georgen, bestaande uit 3 huizen en een kapelletje. Maar je kan ook de steile helling verder op klimmen, terug richting Serfaus. De hike komt dan uit op een geasfalteerde weg vlakbij het dorp. De start van de wandeling is een beetje lastig te vinden en daardoor erg rustig qua wandelaars. Het beste kan je naar de oude waterzuivering achter Appartement Arga lopen. Daar zie je een kleine gele wegwijzer staan met 'Argensteig' die je kan volgen. De route is niet super zwaar, maar zorg wel voor goed schoeisel. Bij regen kan het glad en gevaarlijk zijn omdat je kan uitglijden. Bij sneeuw heb je kans dat de trail is gesloten.

Op de foto zie je door de personen hoe steil het pad hier naar beneden loopt via meerdere haarspeldbochten. In het midden van de foto zie je een glimp van het riviertje dat een paar honderd meter dieper ligt.