Oekraïne foto's & tips

'164843' door melos '164843' door melos

OekraïneWest Oekraine

OekraïneWest Oekraine

The Master of the...F

melos

Morning in the Carpathians Mountains. Polonina Borzhava - 1330 m. above sea level

'503118' door Bowral '503118' door Bowral

OekraïneKiev

OekraïneKiev

15.000 paaseieren

Bowral

Heb wel een kwartier lang ademloos en met open mond gekeken naar het waanzinnige kunstwerk ‘Look into Eternity’ in de Sophia kathedraal in Kiev. De Oekraïense kunstenares Oksana Mas (Odessa 1969) deed er in 2010 negen maanden over om dit bijzondere mozaïek van zeven bij zeven meter te realiseren. Wat je ziet is de bovenste helft van het gezicht van de maagd Maria, dat is samengesteld uit 15.000 met de hand beschilderde - en dus unieke - (houten) paaseieren. Samen met zo’n zeventig ‘helpers’, waaronder collega-kunstenaars, amateurs en zelfs kinderen, schilderde Oksana de eieren met symbolische motieven. Daarna werden de eieren op goud gekleurde panelen aangebracht, waardoor het lijkt alsof ze ‘zweven’. De panelen zijn aan een muur bevestigd. Op de vloer heeft ze een plateau van grote zwart glimmende marmeren tegels aangebracht. Door de weerspiegeling van het gezicht van Maria wordt een fantastisch ruimtelijk effect gecreëerd. De complete installatie weegt maar liefst ruim 2.500 kilo. ‘Look into Eternity’ heeft een permanente plaats gekregen in een van de mooiste kathedralen van Kiev. De Sophia is al een hoogtepunt op zich. Niet alleen van buiten, maar ook van binnen. Vergaap je eerst aan het kleurrijke en decoratieve interieur, ga dan de trap bij de ingang op. Je komt dan op een soort entresol en helemaal achteraan bevindt zich het mozaïek.

'492932' door JannavEek '492932' door JannavEek

OekraïneOdesa

OekraïneOdesa

Reizen naar Odessa

JannavEek

Odessa bezoeken? Vanwege de huidige situatie in de Krim zullen weinigen overwegen Odessa nu te bezoeken, hoewel er geen negatief reisadvies wordt gegeven of sprake is van een direct gevaarlijke situatie (de stad ligt op redelijke afstand van de Krim). Maar het ligt natuurlijk allemaal te gevoelig om er überhaupt nu heen te willen. Hopelijk komt er weer een betere tijd voor Oekraïne dat toeristen het land door de omstandigheden niet meer mijden. Ik was enige jaren geleden een weekend in Odessa tijdens mijn wat langere verblijf in Moldavië. Met een (comfortabele) busrit van vier uur (kostte toen 95 LEI = 6 euro) kon ik gemakkelijk van Chisinau naar Odessa reizen: Chisinau tot grens Oekraïne is 130 km. tweeënhalf uur / de grensovergang duurt een half uur aan iedere kant / en in Oekraïne is het nog 70 km. oftewel een uurtje verder. Meer opties: De Oekraïense treinen zijn goed verzorgd en voor wie van treinreizen houdt kan de nachttrein uit Kiev vertrek 20:50 uur aankomst 08:10 in Odessa, een belevenis zijn. Je kunt rechtstreeks vliegen vanuit Brussel, maar de vliegtickets zijn aan de prijzige kant. Bolsjoj Reizen onder andere biedt 3-daagse stedenreizen aan naar Odessa. De Zwarte Zee (auto+passagier) ferry vanuit Istanbul is uit de vaart genomen, dus geen optie meer.

'189653' door Fransvdg '189653' door Fransvdg

OekraïneZuid Oekraine

OekraïneZuid Oekraine

DIKKE DAMES IN DE ZON

Fransvdg

Deze dikke dames genieten heerlijk in het zonnetje op het Krim-schiereiland in de buurt van Jalta. Jarenlang waren zij het proto-type Russische vrouw, maar er is de laatste jaren ook hier veel veranderd.

'161020' door pdanielse '161020' door pdanielse

OekraïneKiev

OekraïneKiev

PECHERSK LAVRA (holen

pdanielse

Het oude holen klooster is eeuwen lang aangepast en uitgebreid. Oorspronkelijk alleen gangen in de heuvels gehouwen, maar steeds verder erbij gebouwd. Dit is een gedeelte van de bovenzijde van de Dormition Cathedral. De adembenemende schoonheid verraad de rijkdom van het geloof. Dit in schril contrast van het verhaal van Tjernobyl van Herman en de TIP>.

'440725' door agrotewal '440725' door agrotewal

OekraïneLviv

OekraïneLviv

Schrijnend

agrotewal

In de buurt van de oude stad Lviv, kwamen we deze mooie kerk tegen. Ik vond het heel schrijnend om te zien hoe arm de mensen waren, maar toch had iedere dorp een kerk. Soms een oude kerk, maar ook heel vaak een nieuwe. Vreemd toch dat het geloof voor het dagelijkse leven gaat.

'458271' door agrotewal '458271' door agrotewal

OekraïneWest Oekraine

OekraïneWest Oekraine

De tunnel van de...li

agrotewal

Gisteren heb ik een foto geplaatst van the tunnel of love, waarbij de locomotief de hele tunnel aan het zicht onttrekt, vandaag toch nog maar eentje waarbij de tunnel goed te zien is. Dankzij een artikeltje van Columbus hebben we deze bijzondere plek bezocht.

'246021' door MvanderLit '246021' door MvanderLit

OekraïneKiev

OekraïneKiev

Open lucht...sportsch

MvanderLit

In Hydropark vind je een openlucht 'sportschool' waar, i.t.t. de onbetaalbare luxe fitnesscentra in de stad zelf, voor niets gebruik gemaakt kan worden van de apparatuur. De apparaten zijn gemaakt van metaal, oude spoorwegonderdelen, moeren en bouten.

'457491' door agrotewal '457491' door agrotewal

OekraïneWest Oekraine

OekraïneWest Oekraine

Dorpen onderweg

agrotewal

Dit bijzondere kerkje kwamen we onderweg tegen. Vaak is het niet mogelijk om te stoppen omdat er verkeer achter je rijdt en moet ik vanuit het raampje de foto maken.

'551822' door erikgriep '551822' door erikgriep

OekraïneTsjernobyl

OekraïneTsjernobyl

De verlaten stad...Pr

erikgriep

Misschien wel een van mijn meest indrukwekkende reizen (en bijbehorende foto's). Vanuit Kiev een trip gemaakt naar Tsjerbobyl en de nabijgelegen verlaten stad Pripyat. Voor de ramp noemden ca. 40.000 personen deze stad hun thuis, nu heeft de natuur de stad overgenomen. Tijdens een bezoek aan Tsjernobyl verblijf je niet lang in de 'exclusion zone'. Maar lang genoeg om de gevolgen van de ramp in je op te nemen, met als Pripyat als hoogtepunt (tegelijk ook dieptepunt). Geen spijt van gehad om hier naar toe te gaan.

'445650' door agrotewal '445650' door agrotewal

OekraïneLviv

OekraïneLviv

Een oude bekende!

agrotewal

Heel bijzonder vond ik het om vorige maand in Lviv dezelfde vrouw op precies dezelfde plek terug te zien, als in mei van dit jaar. Weer bij de oude telefoon alsof ze zit te wachten op een telefoontje. Ze heeft alleen een bril op.

'495213' door CBurgstad '495213' door CBurgstad

OekraïneOdesa

OekraïneOdesa

Lekker snacken

CBurgstad

Twee dagen heerlijk slenteren door de prachtige stad Odesa!!! Wat is er toch veel te zien.... Op het station zitten we een paar uur te kijken naar al die verschillende mensen die hier passeren. Jonge, blonde vrouwen met hoge hakken en korte rokjes, echte moekes met grote tassen enz. En dit wat minder vriendelijk kijkende stel die nog snel een snack eten voor de trein vertrekt......

'458153' door agrotewal '458153' door agrotewal

OekraïneWest Oekraine

OekraïneWest Oekraine

De tunnel van de...li

agrotewal

Deze trein staat niet klaar om te vertrekken maar heeft zich zojuist door the tunnel of love geperst. Deze tunnel wordt zo genoemd omdat de bomen naar elkaar toegroeien. Liefdespaartjes van de hele wereld lopen over de rails omdat dit een van de meest romantische plaatsen schijnt te zijn. De trein gaat er twee of drie keer per dag doorheen om de tunnel open te houden. Vlak voor mijn vertrek naar de Oekraïne stond er een artikel in Columbus over deze tunnel. Dat is voor mij de reden geweest voor een kleine omweg.

'510160' door haroldtravel '510160' door haroldtravel

OekraïneTsjernobyl

OekraïneTsjernobyl

Mossige kermis

haroldtravel

In de stad Prypyat, die ontruimd werd na de ontploffing van één van de kernreactors van Tsjernobyl, staat nog een kermis in vol ornaat. Een bizar beeld van de stad die duidelijk abrupt werd verlaten.

'445032' door agrotewal '445032' door agrotewal

OekraïneWest Oekraine

OekraïneWest Oekraine

Hele bijzondere auto

agrotewal

In Ivano Frankivks een stad bij de Karpaten kwam ik deze bijzondere auto tegen. Het heeft er alle schijn van dat deze bolide last heeft van een koude motor en dat hij daarom goed ingepakt is.

'457030' door agrotewal '457030' door agrotewal

OekraïneKiev

OekraïneKiev

Bloemenverkoop en mee

agrotewal

Op straat lopen en veel foto's maken. Ik ga het steeds leuker vinden. Vooral als er aparte dingen te zien zijn. Niet alleen de zonnebloemenverkoopster trok mijn aandacht, maar ook gewoon kleding passen op straat moet kunnen.

'528441' door WSoeters '528441' door WSoeters

OekraïneTsjernobyl

OekraïneTsjernobyl

Verlaten kermis in...

WSoeters

De botsautos op het stadsplein in Pripyat . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

'542076' door CBurgstad '542076' door CBurgstad

OekraïneWest Oekraine

OekraïneWest Oekraine

Hoe kom ik weg...???

CBurgstad

In 2011 maken we een zeer boeiende reis van Krakau in Polen naar Odessa in Oekraïne. Een reis waarin geschiedenis en politiek niet buiten beeld kunnen blijven. Aan het einde van de reis komen we aan in het Danube Biosphere Reserve, één van de grootste wetlands van Europa, gelegen in de Delta van de Donau en varen naar de oorsprong van deze bekende rivier. We overnachten in het kleine dorpje Vylkove, het Venetië van Oekraïne. Tijdens een wandeling door de paar straten die het dorpje rijk is, valt ons oog op deze man die in zijn Lada probeert een paar draadjes aan elkaar te knopen. Zou het hem lukken om de auto aan de praat te krijgen???

'553390' door agrotewal '553390' door agrotewal

OekraïneKiev

OekraïneKiev

Moeder moederland

agrotewal

Dit grote standbeeld hoort tot de 10 grootste ter wereld. De naam is Mother of the Motherland en staat in de Oekraïense hoofdstaf Kiev. Het statische roestvrijstalen standbeeld werd in 1981 onthuld en het is ontworpen door Yevgeny Vuchetich. Mother of the Motherland maakt onderdeel uit van het Nationaal Museum van de Geschiedenis van de Grote Patriottische Oorlog. Het 62 meter hoge moederfiguur draagt een omhoog geheven zwaard en schild. Je kunt goed zien hoe groot het beeld is door het piepkleine vliegtuigje wat er langs vliegt.

'454509' door agrotewal '454509' door agrotewal

OekraïneLviv

OekraïneLviv

De schone slaapster?

agrotewal

Slechts een straatje verder dan de sprookjes fee, lag deze schone slaapster. Al zijn bezittingen in een paar tassen, hoe groot kunnen tegenstellingen zijn? Ook dit is een dagelijks beeld in Lviv.

'451472' door agrotewal '451472' door agrotewal

OekraïneKiev

OekraïneKiev

Bandura...muziekinstr

agrotewal

Volgens mij speelt deze apart uitziende man op een Bandura een Oekrains snaarinstrument. Deze man staat ook in boekjes van Kiev afgebeeld en hoort dus echt bij het straatbeeld. De muziek vond ik niet echt bijzonder. De man natuurlijk wel.

'492440' door JannavEek '492440' door JannavEek

OekraïneOdesa

OekraïneOdesa

Opera & ballet Theate

JannavEek

Zicht op het Opera & Ballet Theater vanaf Rishelyevskaya Street. Aan deze straatnaam heb je in de stad verder weinig (ik nam 'm over van de kaart) want alles staat alleen maar in het cyrillisch alfabet geschreven. En Engels wordt er nauwelijks gesproken. Is soms wel even zoeken dus. Het centrale stadsstratenplan is opgezet in carré-vorm (vierkanten), met lange recht doorgaande brede straten die worden omzoomd door schaduwbrengende platanen (op foto in april nog kale bomen). Je kunt er alles lopend doen. Odessa heeft mooie (Orthodoxe) kerken, theaters, monumenten, fonteinen, een grote moskee, een synagoge.. een leuke mengeling van cultuurinvloeden. Zoals het een havenstad betaamt denk ik maar. Griekse beelden verraste me even maar valt weer te verklaren door de ligging aan de Zwarte Zee & de Bosporus.

'161641' door pdanielse '161641' door pdanielse

OekraïneKiev

OekraïneKiev

Koor juffrouw

pdanielse

(SVP Openen) De folklore in Kiev komt mooi tot uitdrukking als we een koor horen zingen in een park. In originele kleding worden we onthaald op mooie liederen. (Heb Herman tegen moeten houden om mee te doen......er zijn er al voor minder het land uitgezet...)

'160817' door pdanielse '160817' door pdanielse

OekraïneKiev

OekraïneKiev

Stoicijns

pdanielse

Deze stoicijns kijkende man stond op z'n gemak naar een koor in een park te luisteren. En hoewel ik helemaal geen portretfotograaf ben, maar wel aangestoken door de mooie portrretten op de RR-site, ben ik erg nieuwsgierig hoe jullie deze beoordelen! Gaarne vooral commentaar.....