Kiev

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kiev image

Kiev, I'll be back!

Kiev
Oekraïne
Joanna

Kiev, I'll be back!

Voor alles is een eerste keer. Dus ook een eerste keer in Kiev. Ik had er van gehoord, maar wist er weinig, om niet te zeggen niets, van. Ja, je kon vanuit Kiev naar Tjernobyl, die stralende plaats, maar verder? Geen idee.

Een paar jaar geleden stond hij op een mooie zomerdag op m’n rooster: Kiev. Ik had inmiddels wat foto’s van anderen gezien, en mijn nieuwsgierigheid was gewekt. En wat vond ik het heerlijk even door deze prachtige stad te lopen, met zijn mooie kerken, grote pleinen en leuke straatjes.
Ik nam me voor deze stad aan te raden als iemand op zoek was naar een originele stedentrip binnen Europa.

Maar toen kwam er onrust in het land, De Krim, MH17…..een aanrader was het niet meer.

Mijn tweede bezoekje was in de winter. Het was Valentijnsdag. In het oosten van het land werd er gevochten en kwamen raketten neer. In de hoofdstad zaten de restaurantjes vol met geliefden. Twee werelden in een land.

Vorige week was ik er weer. Het songfestival achter de rug, business as usual.
Nu stond een bezoekje aan het Holenklooster, ‘Pechersk Lavra’, op mijn verlanglijstje. Op de heuvelachtige oever van de Dnjepr bevindt zich een indrukwekkend complex met gouden koepels en een ondergronds gangenstelsel. De eerste gebouwen dateren uit de 11e eeuw.

Een gids neemt ons mee ‘underground’. We dragen een schort en hoofddoek. We zullen immers heilige grond betreden. Een kaarsje in de hand is ons licht in het donker. We zien kleine prachtig versierde gebedsruimtes en mummies van heiligen. Oude dames brengen een groet. Monniken met ingevallen ogen en lange baarden houden een oogje in het zeil. Ik ben blij dat ik hier niet alleen loop….

Weer in de bovenwereld mijmeren we onder het gezang in een kerk, verwonderen we ons over de pracht en praal in de kathedraal en genieten we van het uitzicht vanaf de klokkentoren.

Terug in het centrum eten we een hapje in één van de restaurants van de ‘Andreyevski Uzviz’, het oudste straatje van Kiev. Als afsluiting neem ik nog een kijkje op het dak van het hotel. De zon gaat onder en het uitzicht is prachtig. Ik hoor en zie op een plein verderop muziek en besluit nog even die kant op te gaan. Het is inmiddels 20 uur en mijn wekker staat op 2 uur….

Op het plein staat een groot podium waar het Oekraïns symphonie orkest klassiek en pop ten gehore brengt. De sfeer is gemoedelijk en ik geniet. Op de achtergrond glimt de prachtige Sophia kathedraal.
Weer bij het hotel is het zo goed als donker en is het klooster van St Michael op het Mykhailivska plein sprookjesachtig verlicht. Ooooo wat is het mooi! Wat jammer dat ik niet meer tijd in deze stad heb. Er valt nog zoveel te ontdekken!

Ik vermaan mezelf dat ik nu toch echt naar mijn kamer moet en val als een blok in slaap.

Maar Kiev, I’ll be back!

Foto's

33363.jpg
33363.jpg
Joanna
e687e.jpg
e687e.jpg
Joanna
4bd5d.jpg
4bd5d.jpg
Joanna
19cd4.jpg
19cd4.jpg
Joanna
13d10.jpg
13d10.jpg
Joanna
b3f88.jpg
b3f88.jpg
Joanna
fce3e.jpg
fce3e.jpg
Joanna