Stavanger foto's & tips

'369223' door mamamia '369223' door mamamia

NoorwegenStavanger

NoorwegenStavanger

Zwaard in steen in...

mamamia

In de nieuwsbrief over bezienswaardigheden in Stavanger mis ik toch het volgende monument. Sverd i fjell. Dit monument aan de hafrsfjord bestaat uit drie enorme zwaarden die in de rots steken. Het imposante monument is een nagedachtenis aan koning Harald Schoonhaar, die in 872 een koninkrijk van Noorwegen maakte. Het monument vertegenwoordigt vrede, eenheid en vrijheid, en werd in 1983 onthuld door Koning Olav. De heften van de zwaarden zijn kopieën van oude vikingzwaarden die op diverse plaatsen in Noorwegen zijn gevonden. Dit monument voor het ontstaan van het koningkrijk Noorwegen mag toch eigelijk niet op het lijstje met bijzonderheden ontbreken. In het kleine parkje dat bij het monument ligt kun je heerlijk genieten van het uitzicht over de fjord.

'369120' door Trude '369120' door Trude

NoorwegenStavanger

NoorwegenStavanger

Haven van Stavanger

Trude

Immens grote cruise schepen leggen aan in de haven van Stavanger. De kade moet hier wel erg stevig zijn. Als er een zo'n groot schip aanlegt, is het wel druk op de terrasjes en in de stad. Vanuit de haven vertrekken boottochten door de Lysefjord. Je vaart hierbij langs de "Preekstoel"een gigantisch rotsplateau. Dit rotsplateau is ook te voet bereikbaar, maar dat is wel een hele klim.

'392022' door mamamia '392022' door mamamia

NoorwegenStavanger

NoorwegenStavanger

Sverd i fjell

mamamia

Dit monument aan de hafrsfjord bestaat uit drie enorme zwaarden die in de rots steken. Het imposante monument is een nagedachtenis aan koning Harald Schoonhaar, die in 872 een koninkrijk van Noorwegen maakte. Het monument vertegenwoordigt vrede, eenheid en vrijheid, en werd in 1983 onthuld door Koning Olav. De heften van de zwaarden zijn kopieën van oude vikingzwaarden die op diverse plaatsen in Noorwegen zijn gevonden. Dit monument voor het ontstaan van het koningkrijk Noorwegen mag eigelijk niet op het lijstje met bijzonderheden in Stavanger ontbreken. In het kleine parkje dat bij het monument ligt kun je heerlijk genieten van het uitzicht over de fjord.

'511319' door geertjerienks '511319' door geertjerienks

NoorwegenStavanger

NoorwegenStavanger

Verrassend uitzicht

geertjerienks

Nadat we de Preikestolen hadden bezocht gingen we in de buurt van deze indrukwekkende bezienswaardigheid op zoek naar een camping om daar te overnachten. We vonden uiteindelijk plek op een kleine familie camping. Toen ik de volgende ochtend de camping ging verkennen (50 meter van onze hut) werd ik ongelofelijk blij van dit uitzicht! Noorwegen vind ik een bijzonder mooi land, omdat je continu verrast wordt door prachtige uitzichten en natuurverschijnselen.,

'245090' door ozziemartin '245090' door ozziemartin

NoorwegenStavanger

NoorwegenStavanger

Preikestolen

ozziemartin

Een vaak gefotografeerde plek. De Preekstoel, min of meer vlakbij Stavanger. De foto is niet direct erg goed ofzo,maar de klim van 2 uur geeft je dit fantastische uitzicht over het Lysefjord en is wel een Kodak-moment waard...

'214043' door Ingeltje '214043' door Ingeltje

NoorwegenStavanger

NoorwegenStavanger

Preikestolen

Ingeltje

Vanuit Stavanger rijdt je in ongeveer 2 uur naar Preikestolen. De Preikestolen ligt ongveer 600 m boven zeeniveau. vanuit het startpunt is het een klim van +/- 300 m omhoog. Dit lijkt weinig, maar voor de klim van 2 uur heb je wel een goede conditie nodig. Om boven te komen moet je klauteren over een "pad" van rotsen. Het is de klim echter zeer de moeite waard. Boven en ook onderweg word je beloond met prachtige uitzichten.

'267015' door Letje '267015' door Letje

NoorwegenStavanger

NoorwegenStavanger

Waterval

Letje

Waterval Månefossen. Een klim van ongeveer een half uur, goed te doen met af en toe steile stukken waar je je op moet trekken aan kettingen. De klim is het meer dan waard, de waterval is prachtig. Wel gevaarlijk dicht bij de afgrond maar het uitzicht is schitterend. De waterval valt 30 meter naar beneden.

'443210' door lindacommandeur '443210' door lindacommandeur

NoorwegenStavanger

NoorwegenStavanger

Gamle Stavanger

lindacommandeur

Op de linkeroever van de haven ligt Gamle Stavanger, ook wel bekend als Straen. Deze "Zaanse Schans" van Stavanger bestaat uit ca. 170 kleine, witte houten huisjes en is de grootste nog bestaande nederzetting van houten huisjes in Europa. De huisjes worden nog bewoond en het is er heerlijk om doorheen te wandelen.

'220801' door RJagram '220801' door RJagram

NoorwegenStavanger

NoorwegenStavanger

Vogelhuisjes

RJagram

Ik heb nog nooit vogelhuisjes naast elkaar gezien. Alsof vogels net mensen zijn en naast elkaar wonen in een rijtjeshuis. Het levert in iedergeval een mooi plaatje op!

'403826' door enroute2 '403826' door enroute2

NoorwegenStavanger

NoorwegenStavanger

Preikestolen

enroute2

Het uitzicht òp de Preikestolen (de Preekstoel) heeft wel wat in de mist, maar het uitzicht vanàf deze klif, die 605 meter boven de Lysefjord uitsteekt, hebben wij helaas niet meegekregen. Het moet grandioos zijn! Bij helder weer kijk je uit over bergen en fjorden en in een duizelingwekkende diepte. Als ik daar nog een keer in de buurt kom, ga ik bij mooi weer zeker dit natuurfenomeen een tweede keer bezoeken.

'519119' door ALopezBlanco '519119' door ALopezBlanco

NoorwegenStavanger

NoorwegenStavanger

Een preekstoel met...

ALopezBlanco

De preikenstolen in Noorwegen, misschien wel de meest populaire wandelbestemming in Noorwegen. Behoorlijk gebaand pad maar toch raad ik aan het te doen. Redelijk gemakkelijke wandeling van ong 2 uur heen en 2 uur terug. De Preikenstolen, een rots van 604 meter hoog die uittorent boven de Lysefjord, zie je pas als je er bijna bent. Het ligt verscholen achter een bergtop. Vanaf de stoel een spectaculair uitzicht over de Lysefjord en je wordt beloond met een aanval van hoogtevrees!! Ik durfde echt niet te dicht bij de rand! De meeste foto's van de Preikestolen zijn van het wijdse uitzicht, deze wat intiemer. Een doorkijkje naar het 640 meter dieper gelegen fjord.

'521713' door hamminga '521713' door hamminga

NoorwegenStavanger

NoorwegenStavanger

Gamle Stavanger

hamminga

In het Zuidwesten van Noorwegen ligt Stavanger. Een stad met zo'n 200.000 inwoners, groot geworden door de olie-industrie. Stavanger ligt aan zee en heeft een gezellige, levendige haven. De stad heeft een mooi oud gedeelte met houten huizen; Gamle (= oud) Stavanger. Dit is het enige oude gedeelte dat is overgebleven na een grote brand in de 19e eeuw. Het is erg leuk door de smalle straatjes te lopen en de mooie houten huizen vol bloembakken te bewonderen. En daarna bijkomen op een terrasje in de haven. Aanrader!

'195835' door Leeuwinnetje '195835' door Leeuwinnetje

NoorwegenStavanger

NoorwegenStavanger

Lysefjord - Noorwegen

Leeuwinnetje

Mijn eerste foto hier moest er toch echt eentje van Noorwegen zijn, het mooiste land van Europa, volgens ons dan in ieder geval! Hier zie de Lysefjord, dat geeft precies weer wat we zo mooi aan Noorwegen vinden...de fjorden, de bergen, de houten huisjes & rust...

'443187' door lindacommandeur '443187' door lindacommandeur

NoorwegenStavanger

NoorwegenStavanger

Stavanger Uitzicht

lindacommandeur

We waren net aan boord op de ferry die ons van de Fiskepirterminalen naar Tau zou brengen en genoten van het prachtige uitzicht, wat langzaam veranderde van een bewoonbare naar een onbewoonbare wereld van fjorden, zee en rotsen.

'324622' door CDees '324622' door CDees

NoorwegenStavanger

NoorwegenStavanger

Preikestolen Stavange

CDees

Dit beeld is wel bekend bij de mensen die op trektocht gaan naar Noorwegen; de Preikestolen vlakbij Stavanger, een schitterende klim van 2 uur waar voor je een prachtig uitzicht krijgt over de achterliggende Fjorden van die mooie continent

'392202' door mamamia '392202' door mamamia

NoorwegenStavanger

NoorwegenStavanger

Houten huisjes in...S

mamamia

Stavanger is een prachtig stadje in zuid-west Noorwegen. Er staan nog zo'n 173 oude houten huisjes uit de 18e eeuw. De meeste van deze huisjes zijn wit. De stad heeft diverse prijzen ontvangen voor het behoud van de oude stad.

'83972' door Joanna '83972' door Joanna

NoorwegenStavanger

NoorwegenStavanger

604 meter...

Joanna

De Preikestolen (preekstoel) in het Lysefjord bij Stavanger. Dit is een klif van 604 meter, en dat is h h h h hoog! Mijn vriend kijkt hier over het randje, zo zie je goed hoe immens het is. De wandeling ernaartoe is prachtig, en duurt zowel heen als terug ongeveer 2 uur.

'267012' door Letje '267012' door Letje

NoorwegenStavanger

NoorwegenStavanger

Sightseeing Noorwegen

Letje

Een schitterende autorit richting de waterval Månefossen in Noorwegen. Het was mooi klimweer niet te warm, dus ideaal. De rit vanaf Sandnes was ongeveer 1,5 uur naar de waterval

'296267' door Willemien '296267' door Willemien

NoorwegenStavanger

NoorwegenStavanger

Stavanger

Willemien

Stavanger, gesticht in het jaar 1125, is de "oliehoofstad" van Noorwegen. Het centrum is relatief klein en overzichtelijk, zodat alles makkelijk te voet bereikbaar is. In het oude centrum van Stavanger, de wijk Gamle Stavanger, hangt tussen de meer dan 150 witte houten huisjes aan de smalle straatjes met enig verbeelding nog de lucht van sardines. Deze wijk werd gebouwd tijdens de bloei van het sardinestrijdperk. Een aantal van de 70 fabrieken waar de vis werd ingeblikt is bewaard gebleven alhoewel het nu kantoorpanden zijn. De Stavanger Kathedraal, of de Domkerk, is de best bewaarde middeleeuwse kerk van Noorwegen. Dit standbeeld heeft mooi zicht over het centrum van Stavanger.

'320856' door papillonreizen '320856' door papillonreizen

NoorwegenStavanger

NoorwegenStavanger

Roze klaproos

papillonreizen

In de mooie Noorse stad Stavanger - in het zuiden - trof ik klaprozen aan in allerlei kleuren en tinten. Deze fraaie lichtroze 'vroeg erom' vereeuwigd te worden.

'245093' door ozziemartin '245093' door ozziemartin

NoorwegenStavanger

NoorwegenStavanger

Stavanger

ozziemartin

op ansichtkaarten worden dit soort beelden veelal met een mooie blauwe lucht getoond. Helaas hadden wij deze dag nogal donker grauw weer met zo nu en dan een plensbui. Tussen de plensbuien door miezerde het... Toch dachten we met deze foto wel een mooi kiekje gemaakt te hebben.

'154617' door flygirl '154617' door flygirl

NoorwegenStavanger

NoorwegenStavanger

Prachtige lucht

flygirl

Net vertrokken van Stavanger weer een prachtig panorama aan wolken voor ons neus.

'87051' door Joanna '87051' door Joanna

NoorwegenStavanger

NoorwegenStavanger

Lysefjord

Joanna

het Lysefjord, bij de Priekstolen

'95600' door Peer '95600' door Peer

NoorwegenStavanger

NoorwegenStavanger

Prekestolen

Peer

Prekestolen in Norway. A huge flat rock with a 602 metre drop straight in the Lysefjord. The climb up is a exhausting one. On the top you find you reward: A stunning view for many many kilometres.(unless it's cloudy. Than you have to do it all again)