Noorwegen

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Noorwegen image

Preikestolen vanaf het water

Noorwegen
Europa
Isabella_VB

Preikestolen vanaf het water

Eén van DE highlights van Noorwegen is natuurlijk Preikestolen. Typ het in in Google en de bekende rots met het uitzicht spreekt voor zich. Het is één van de meest gefotografeerde plekken van Noorwegen, misschien wel van Europa... 

Niet voor niets zijn bezienswaardigheden de moeite waard om te bekijken, maar mijn vriend en ik zoeken deze plekken niet graag op. We houden niet van toeristische trekpleisters en het liefst vermijden wij deze plekken. Voornamelijk vanwege de drukte en de vele mensen waardoor je de omgeving eigenlijk niet goed ziet. 

Tijdens onze roadtrip in Noorwegen in 2018, hebben we vaak gehoord dat Preikestolen de moeite waard is om te bekijken, maar ook een plek is waar het erg druk is. Je loopt in een treintje naar boven. De hike naar boven is een vrij eenvoudige hike en dat betekent dat er veel dagjesmensen komen.  De lokale bevolking klaagde vooral veel over de troep en vuilnis die de mensen hier achterlaten. Toch raar dat mensen een vol blikje cola wél naar boven willen nemen, maar het toch te veel moeite vinden deze weer leeg (en dus lichter) mee  terug naar beneden te nemen. 
Wij vonden dit jammer, maar wilden de omgeving wel erg graag zien. Preikestolen is ten slotte in een fjord en het uitzicht is fantastisch (zo laten de foto's op Google in ieder geval zien). 
We zochten naar een alternatieve mogelijkheid om deze prachtige omgeving toch te zien, zonder al te veel toeristen. 
En zo kwamen we bij kayakken. Een hele ontspannen manier van de omgeving zien en ontdekken, ZONDER file lopen naar boven.  
We hebben een kayak gehuurd in Lysefjord, vanaf daar zou het ongeveer 6 a 7 uur peddelen zijn naar Preikestolen. 
We vertrokken rond half 10 in de ochtend vanaf Lysefjord, onder de brug door met aan de rechterkant wat huizen. Het water was heel kalm. Na ongeveer 20 minuutjes zagen we twee zeehondjes, beide heel nieuwsgierig. Ze bleven in de buurt en kwamen steeds even boven kijken of we er nog waren. We hoorden ze ademen, dan waren ze weg en kwamen verderop weer naar boven. Erg leuk om ze van zo dichtbij en zo kalm te zien!
Vanaf Lysefjord ga je het fjord verder in, richting Preikestolen. De omgeving is prachtig en na een tijdje zijn we aan de kant gegaan en hadden we in de verte uitzicht op de bekende rots van Preikestolen. Vrijwel onherkenbaar vanaf beneden, maar zoals we wilden hebben we de prachtige omgeving gezien. 
Een ABSOLUTE aanrader voor iedereen die de drukte liever achter zich laat!

Foto's

Blog foto
Blog foto
Isabella_VB
Blog foto
Blog foto
Isabella_VB
Blog foto
Blog foto
Isabella_VB