Noorwegen

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Noorwegen image

Een avontuurtje in de sneeuw

Noorwegen
Europa
Karinm

Een avontuurtje in de sneeuw

De Lofoten....ik heb er al zoveel moois over gezien en gelezen, en dat we er nu zelf heen gaan is een droom die uitkomt. Natuurlijk hopen we op Noorderlicht maar ook van het mooie zachte licht overdag en de besneeuwde en bergachtige landschappen zullen we gaan genieten.

We vliegen op Bodø, op het vasteland ten zuiden van de Lofoten en pakken de volgende dag de ferry naar Moskenes. De ferry gaat in deze tijd van het jaar slechts een keer per dag, aan het eind van de middag, dus we komen in het donker aan op de noordelijke eilandengroep. Gelukkig is het hotel vlakbij, we slapen vannacht voor het eerst in een zogenaamde rorbu, een vissershuisje, dat gelukkig helemaal is ingericht voor de hedendaagse reiziger.
De dame die ons opwacht bij de receptie geeft aan dat we vannacht de enige gasten zijn. Ze heeft namelijk een paar afzeggingen gehad, en voegt er achteloos aan toe: "Dat komt waarschijnlijk doordat de weg afgesloten is." Wij verschieten even van kleur: er is maar één weg, de E10, naar het noorden. Voorzichtig vragen we of dat richting noorden is, of misschien toch het kleine stukje E10 dat nog rest naar het dorpje Å. "Heeft u niet gehoord van de heftige sneeuwval van afgelopen weekend?" Wij zijn maandag pas aangekomen en de wegen zijn keurig schoongeschoven. Naast de wegen ligt wel een enorm dik pak sneeuw, maar dat maakt het plaatje alleen maar mooier. De heftige sneeuwval, die ze zelfs hier niet gewend zijn zorgt er voor dat de Europese weg E10 is afgesloten, al sinds zondag. En dat is wel precies het stukje weg dat we morgen willen rijden om het eerste stuk van de Lofoten te gaan zien. De receptioniste is er vrij laconiek onder, een reactie die we eigenlijk later in onze reis nog veel vaker zullen zien. Er is nu eenmaal niets aan te doen, maar met slechts 10 dagen willen wij wel graag verder! Het is haast niet voor te stellen dat er werkelijk geen andere mogelijkheid van omrijden is, met ons drukke wegennet in Nederland, maar het is hier de werkelijkheid. We proberen er ook het beste van te maken, maar zijn toch wat gespannen....gaat het lukken of moeten we een plan B verzinnen? We volgen het nieuws over de afsluiting via een Noorse website van de verkeersinformatie, morgen om 10u meer nieuws...

De volgende dag besluiten we eerst maar eens Å te bezoeken, een pittoresk dorpje met veel rode en okergele vissershuisjes, aangelicht door een opkomende zon. We struinen hier wat rond en rijden dan toch richting het noorden. We drinken koffie in een klein cafeetje in Reine, nog al zo'n fotogeniek dorpje! We boffen met het weer, het is wel koud maar de blauwe lucht geeft met de sneeuw die er ligt een heerlijk sfeertje.
We rijden steeds een stukje verder richting de afsluiting, en houden de website in de gaten. De volgende update volgt om 12u, nog geen nieuws...

Om 12 uur komt de volgende update: om 13u meer nieuws...

We rijden eerst maar eens naar de afsluiting, toch even kijken of we er écht niet langs kunnen....een rood-wit hek met een duidelijk bord over een op dit stuk smalle E10 zegt genoeg: het gaat niet lukken voorlopig. Dan maar richting Nusfjord, dat erg mooi gelegen moet zijn. Moet zijn, want zo'n 3 km voor we dit dorp bereiken wordt ook hier de weg afgesloten door een enorme bult sneeuw. We moeten achteruit langs de sneeuwwallen en het duurt even voor we kunnen keren. Even later wordt de weg versperd door een sneeuwschuiver. De chauffeur komt ook "van de andere kant" en zit hier dus al 3 dagen vast. Hij weet ons te vertellen dat er lawinegevaar is op het stuk dat is afgesloten en dat er die middag nog helicopters zullen kijken hoe de situatie het beste aangepakt kan worden. Hij hoopt ook dat de weg weer wordt vrijgegeven, maar ook hij is hier redelijk laconiek onder. Wij besluiten om in een tentje vlakbij even wat te gaan drinken en het nieuws af te wachten. Ondertussen verzinnen we plan B: om 19u terug met de ferry naar Bodø en over het vastland naar Andenes. Dan missen we de Lofoten en dat willen we echt niet, maar misschien is er geen andere mogelijkheid.

Het verlossende antwoord komt rond vier uur, als we ons net tegoed doen aan een biertje: ineens is het rode kruis weg van de kaart op de website! "Stengt på fare av ras" (gesloten vanwege lawinegevaar) is veranderd in "Åpnet". Open! De weg is open! We drinken nog een paar slokken van het bier, verontschuldigen ons bij de restauranthoudster dat we zo snel opstappen, maar we willen nu graag verder!
In het pikkedonker rijden we nog 1,5 uur naar onze volgende bestemming, Kabelvâg, waar we wederom in een rorbu onze intrek nemen. We worden hartelijk ontvangen en zien die avond ons eerste Noorderlicht in Noorwegen! Wat een mooi einde van deze dag.

Oké, het was misschien geen enorm avontuur, maar een avontuurtje in de sneeuw willen we het toch wel noemen. We zijn heel blij dat we de Lofoten toch hebben kunnen doorkruisen, wat een geweldig mooie eilandengroep, en voor rustzoekers een aanrader in de winter!

Foto's

Stengt!
Stengt!
Karinm
Rorbu in Kabelvåg
Rorbu in Kabelvåg
Karinm
Uitzicht vanuit onze accomodatie in Kabelvåg
Uitzicht vanuit onze accomodatie in Kabelvåg
Karinm