Noorwegen

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Noorwegen image

Autorondreis door Scandinavië (deel 2 Noorwegen)

Noorwegen
Europa
Kburgers1

Autorondreis door Scandinavië (deel 2 Noorwegen)

Vanaf Kiruna in Noord Zweden zijn we voor ons tweede deel van de vakantie via de E10 naar Noorwegen gereden. De eerste plek die wij wilden aandoen was het plaatjes Andenes. Het plaatsje Andenes ligt in Noord Noorwegen op het eiland Andoya in district Vesterålen. Het plaatjes kent één kampeerterrein waar tenten en campers welkom zijn. Het ligt prachtig aan de zee. Er is een kookgelegenheid en de camping is erg goedkoop. Vanaf half mei tot september kan je hier de middernachtzon zien, prachtig om mee te maken. Dit was voor ons dan ook een van de mooiste plaatsen waar wij ooit gekampeerd hebben. Wij hadden deze plek specifiek uitgezocht om te bezoeken omdat je vanuit Andenes met Whale Safari Andenes een boottocht kan doen op zoek naar Potvissen (100% potvis garantie). Binnen 3 uur varen van de kust van Andenes is de Noorse Zee zo diep dat de potvissen hier kunnen jagen naar reuze inktvissen die zich ophouden in de diepe Noorse Zee. Helaas hadden we pech met het weer. De golven waren te hoog om uit te varen en de tour werd 2 dagen uitgesteld. In die dagen hebben we lekker spelletjes gespeeld en gewandeld op het eiland. We hebben getwijfeld over hoeveel dagen wij nog op het eiland wilde wachten voor de whale watch. We hadden besloten om nog 1 dag te blijven en anders gingen we vertrekken. Gelukkig konden we de 3de dag het water op. Wij hadden het geluk een aantal Potvissen (ook wel Sperm Whales genoemd) te zien. Daarnaast zagen wij dolfijnen en grienden!!

Na 3 volle dagen in Andenes te zijn verbleven zijn we af gaan zakken richting het zuiden, met als eindbestemming Oslo. We zijn bewust richting Kristiansund gereden. Omdat we vanaf Kristiansund de Atlantische weg (ook wel Atlanterhavsveien) wilde rijden. Deze weg staat bekend als "Nationaal Toeristische Route" in de Lonely Planet, dus dat wilden wij meemaken. De Atlantische weg is 8 kilometer lang en verbind de steden Kristiansund en Molde met elkaar. Wat ons fascineerde is dat je deze 8 kilometer over maar liefst 8 verschillende bruggen rijdt. Iedere brug ziet er wat betreft architectuur anders uit. Sommige bruggen zagen we vanaf een afstand al hoog de lucht in steken. Dan krijg je wel even kriebels in je buik want daar ga je dan straks overheen. Vanaf de bruggen hadden we prachtig uitzicht over de Atlantische oceaan, waar zeehonden en walvissen in zwemmen. Helaas hebben we niets gespot. Vanaf 4 uitkijkpunten hebben we de bruggen bezocht en gefotografeerd. We hadden geluk met prachtig mooi helder en zonnig weer wat mooie plaatjes heeft opgeleverd. Wij begrijpen waarom deze weg beschreven wordt als "Nationaal Toeristische Route" en raden iedereen aan die in de buurt is deze weg te rijden.

Vanaf Molde zijn we richting Dovrefjell-Sunndalsfjella National Park gereden. Hier hebben we een wandeling gemaakt op zoek naar de Muskusos. En na veel lopen hebben wij deze beesten gezien. Een leuke ervaring was dit, in een prachtig park. Op de camping in Domblas tipte Nederlanders ons erop om via de 51-E16 terug te rijden naar Oslo i.p.v. de drukke E6. Dit hebben wij gedaan. Deze route voerde ons door nog een Nationaal park genaamd Jotunheimen National Park in het Oosten van Noorwegen. Dit park is bijna even groot als Friesland en je vindt hier de grootste bergen van Noorwegen. Wij hebben genoten van de schitterende uitzichten en prachtige kristalheldere bergmeren. Wij konden in het water de weerspiegeling van de bergen zien. Ook hebben we wilde rendieren gezien. Wel zeker 50 stuks bij elkaar die samen over het landschap trokken. Een prachtig gezicht!

Onze reis door Scandinavie (Zweden en Noorwegen) eindigde in Oslo. We stonden hier op een camping vlakbij de Holmenkollen (skischans). Omdat we 3 volle dagen in Oslo waren hebben we gebruik gemaakt van de Oslo-pas (2 dagen voor 67 euro). Met deze pas hebben wij 'gratis' gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer en 'gratis' entree bij wel 30 museums. Het leuke aan deze pas is dat je dus makkelijker even snel een museum bezoekt wat je anders niet had gedaan. Zo zijn wij het Munch museum (van het schilderij de schreeuw) in gegaan waar tevens een expositie was van Van Gogh. We hebben het Nobel Peace center, het Akershus castle, Natural History museum en de Holmenkollen bezocht. Ook hebben we een bezoekje gebracht aan het Viking ship museum. Hier vind je meerdere vikingsboten die in goede staat terug gevonden zijn. Erg indrukwekkend! Ook een bezoek aan het Fram museum was de moeite waard. Hier hebben we het schip de Fram bekeken waarmee ze voor het eerst de zuidpool hebben bereikt in 1910. Het beeldenpark Vigeland in Oslo valt niet onder de pas omdat dit gratis is. Hier hebben wij 212 stenen en bronzen beelden gezien, die alle tussen 1907 en 1942 zijn gemaakt door de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland. Kortom we hebben veel gezien van wat Oslo te bieden heeft. Wij komen graag nog een keertje terug.

Na 3 dagen hebben we de boot gepakt van Oslo naar Kiel (duitsland). Een leuke ervaring om een keer gedaan te hebben maar gezien de prijs (300 euro) zouden we het niet nog een keer doen. Je slaapt dan op de boot en als je in Kiel aankomt dan ben je fit om de laatste uren naar huis te rijden.
In totaal hebben we deze autorondreis 6600 km gereden in 4 weken tijd. We zouden het zo weer doen!

Foto's

535dc.jpg
535dc.jpg
Kburgers1
40c45.jpg
40c45.jpg
Kburgers1
79a96.jpg
79a96.jpg
Kburgers1
0e435.jpg
0e435.jpg
Kburgers1
cabb4.jpg
cabb4.jpg
Kburgers1
93f90.jpg
93f90.jpg
Kburgers1
fc51e.jpg
fc51e.jpg
Kburgers1