Noorwegen

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Noorwegen image

Snowboarden in de tiefschnee in skigebied Trysil

Noorwegen
Europa
EvelineVanPutten

Snowboarden in de tiefschnee in skigebied Trysil

28 januari 2016
Vandaag onze allerlaatste dag in Noorwegen. Om half 9 reden we naar de skipiste van Trysil. Het skigebied is het grootste skigebied van Noorwegen, met (slechts) 73 kilometer aan piste. Vannacht had het flink gesneeuwd, maar de zon probeerde al vroeg door te komen. Dit moet een perfecte snowboarddag worden! Bij de piste aangekomen zagen we dat ook hier flink wat verse sneeuw was gevallen. Alleen… de pistes waren niet geprepareerd. Met de stoeltjeslift gingen we omhoog. Gelukkig heeft een snowboard een breed oppervlakte en zweef je met gemak over de dikke laag spoedersneeuw heen. Zelfs Eveline, die het snowboarden al steeds beter onder de knie krijgt, kwam met gemak naar beneden. En als je toch een keer valt, val je in ieder geval lekker zacht!

We zijn eerst een paar keer omhoog gegaan met de T1 en T2-lift. Vervolgens kun je met zes verschillende pistes weer naar beneden. Toen het wat drukker werd daar, besloten we een ander stuk van het gebied op te zoeken. Om hier te komen, moesten we over een stuk zwarte piste. Zelfs de zwarte piste werd door ons beiden met gemak getrotseerd. Om half 12 was het tijd voor een snelle lunch vonden we. Bij Høgegga hebben we een hamburger gehaald. Het Noorse (of misschien wel Scandinavische) principe van eten is als volgt: je bestelt iets (hamburger, hotdog) en vervolgens kun je die zelf zo lekker maken als je wilt met groente en verschillende sauzen. Eigenlijk een fantastisch principe! Na de lunch gingen we naar het hoogste gedeelte van het gebied. Om hier te komen moesten we een hele lange sleeplift trotseren. Ook dat was gelukt. Via een bevroren stoeltjeslift kwamen we op de top. Hoewel het uitzicht prachtig was, werd je er volledig gesneeuwstraald door de opgewaaide sneeuw. Brrr, koud! Eenmaal in de luwte ging het beter. Vervolgens namen we een stoeltjeslift naar een andere hoge bergtop, maar ook daar werd je gesneeuwstraald. Het waaide zó hard, dat je zelfs achteruit werd geblazen op je snowboard!

Na een paar keer deze kou overleefd te hebben, besloten we toch maar weer terug te gaan naar het iets wat lager gelegen gebied. De bovenlangs doorsteek was helaas niet mogelijk, dus moesten we onderlangs. De op de kaart hele lange blauwe 36 was ook een hele lange route, maar helaas was het geen piste, maar grotendeels pad. Gerben – als ervaren snowboarder – vindt dit niks, maar komt op zich wel aardig beneden. Eveline – als beginnende snowboarder – vond dit helemaal vreselijk. Er leek maar geen eind aan te komen! Na een tocht die úren bleek te duren, kwamen we weer aan in ons zonnige en vertrouwde gebied. Eerst maar even bij komen met een warme chocolademelk, voordat we nog een paar keer die lekkere pistes gedaan hebben. Al met al een fantastische laatste dag!

’s Avonds zijn we uiteten geweest in het centrum van Trysil. Eén van de weinige dorpen waar je restaurants hebt! Het eten was erg lekker: een Mexicaanse taco-pizza. Mmm!! Terwijl we ons laatste hout verbranden in de openhaard, pakken we alvast de spullen in. De komende twee dagen gaan we weer terug naar Nederland…

Foto's

5c7c8.jpg
5c7c8.jpg
EvelineVanPutten
5c7c8.jpg
5c7c8.jpg
EvelineVanPutten