Vasteland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vasteland image

Bekijk het schiereiland Pilion eens vanuit the 'little Pelion-train'.

Vasteland
Griekenland
MargoK

Bekijk het schiereiland Pilion eens vanuit the 'little Pelion-train'.

Veel passagiers hebben hun eigen plekje uitgekozen op een van de lange houten wagonbanken, camera's in de aanslag. De vriendelijke conducteur probeert hen uit te leggen dat de zitplaatsen genummerd zijn en iedereen dus een toegewezen plek heeft. Tevergeefs, zijn poging strandt in een Babylonische spraakverwarring. Het Engels van de man is even goed als het Grieks van de toeristen die vandaag met hem meereizen, maar wat maakt het eigenlijk ook uit, vanaf elke zitplaats is het uitzicht fantastisch.

'ËœOp een klein stationnetje, 's morgens in de vroegte'
Het is tien uur in de ochtend en ik zit in dé toeristische attractie van Pilion, het schiereiland op het Griekse vasteland: de Piliontrein. Over een rails van slechts 60 cm breed kruipt deze smalspoortrein – vier houten wagons en een diesellocomotief - in een slakkengang over de hellingen van de berg Pilio. Vertrekpunt is het kleine station in Ano Lechonia, eindbestemming is het bergdorp Miliés. Een route van slechts 15 kilometer; een reisduur van maar liefst anderhalf uur! Tijd genoeg dus om te genieten van het landschap en de staaltjes van spoorwegarchitectuur waar we overheen boemelen.

Bij Ano Gatzea komt Moutzouris (smeerpoets) – zoals de bijnaam van de Piliontrein luidt – knarsend en piepend tot stilstand. De enige tussenstop van deze reis en de meeste passagiers kiezen voor een verfrissend drankje op het gezellige stationsterras. Ik breng een bliksembezoek aan het naastgelegen, kleine olijfmuseum. Na een kwartiertje klinkt alweer een fluitsignaal: Instappen!!

Genoeg te zien onderweg.
Weer verder door tunneltjes, over kalkstenen boogbruggen en langs keermuren van opgestapelde rotsblokken.
Moutzouris zwoegt de berg op en gaat nog langzamer rijden als we de brug van Taxiarhis naderen. Een bijzonder staaltje van spoorbouw. De ijzeren brug is recht, maar de spoorrails die er overheen gaat, is aangelegd in een bocht. Ik sta op het balkonnetje van een van de wagons en kijk naar het ijzeren geraamte onder me. Door het vlechtwerk heen gaapt – heel ver onder me – een diepe bergkloof.

Het uitzicht onderweg is prachtig. Rechts veel vergezichten over de Pagasitische Golf en overal een weelderige vegetatie; olijfbomen, platanen en - verder de berg op - naaldbomen. Ik steek regelmatig mijn hoofd uit het raampje om de geur van wilde oregano op te snuiven.

Station Miliés, eindpunt van deze trein!
Na anderhalf uur schudden en schommelen komt station Miliés in zicht, eindbestemming van de Piliontrein. Tijd voor een lekkere lunch.
Maar er blijkt eerst nog werk aan de winkel, de locomotief moet gedraaid worden voor de terugreis van vanmiddag. Grote én kleine mannen – een trein blijft toch een jongensspeeltje - duwen aan de logge locomotief die een opvallend soepele pirouette maakt op het draaiplateau, klaar voor vertrek naar Ano Lachonia, vanmiddag om drie uur.

Ik klim richting dorpsplein en zoek een lekker plekje onder de grote plataan. Griekse families genieten er op hun gemakje van een lunch en van elkaars gezelschap. Ik bestel ‘anthous’ (gevulde courgettebloemen) en drink er een glaasje lokale wijn bij.
Zo laat al? Nog maar anderhalf uur voordat de conducteur weer op zijn fluitje blaast! En ik wil nog naar de bibliotheek met de eeuwenoude manuscripten, naar het appelmuseum, naar de Byzantijnse kerk met de bijzondere akoestiek en naar het kleine volksmuseum. Ik besluit om me – net als de Grieken – niet te haasten en houd het bij een bezoek aan de kerk. Wel heb ik een goed voornemen gemaakt; Ik kom hier gewoon nog een keer terug want Miliés is te leuk voor zo’n kort bezoek.

Goed om te weten:
- Ano Lachonia ligt ongeveer twaalf kilometer zuidwaarts van de stad Volos, de poort naar Pilion Bruine borden langs de kant van de weg wijzen je richting treinstation.
- Daar is voldoende parkeerruimte.
- Je kunt een retourtje kopen of een enkele reis en dan de terugweg afleggen per mountainbike of wandelend.
- In het hoogseizoen rijdt de Piliontrein dagelijks, daarbuiten alleen in de weekenden.
- Wil je meer weten over de Piliontrein: http://www.trainose.gr/en/tourism-culture/train-and-recreation/the-pelion-train/

Foto's

4502f.jpg
4502f.jpg
MargoK
85d04.jpg
85d04.jpg
MargoK
e309b.jpg
e309b.jpg
MargoK
9ce63.jpg
9ce63.jpg
MargoK
507b1.jpg
507b1.jpg
MargoK
ef7e6.jpg
ef7e6.jpg
MargoK