Peloponnesos

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Peloponnesos image

Warm Monemvasia

Peloponnesos
Griekenland
Eriwil

Warm Monemvasia

We willen natuurlijk niet klagen en dat doen we dan ook niet, maar 38,5 graad C begin juni in Griekenland ? Ik weet het niet hoor …

We zitten op dit moment in Monemvasia, het is vrijdagmiddag. En het is dus warm. Nu is dit stadje niet zo groot, maar om het te ontdekken is het nogal een geklim en geklauter door de smalle en steile straatjes. Dit hebben we dan ook vanmorgen gedaan, toen was het nog redelijk koel. De weg gisteren hier naar toe was leuk. Onderweg geluncht in een havenstadje Gythio, daarna reden we alleen maar door sinaasappelboomgaarden. Weer eens wat anders dan die eindeloze rijen grijsgroene olijfbomen :-).

Monemvasia is een gerestaureerde stad(je) op een flinke rots die door middel van een dam aan het vaste land verbonden is. Vroeger was er ook een ‘bovenstad’, maar daarvan staat nu alleen nog een kathedraal overeind, de rest is verworden tot ruines.

We slapen in een hotel in de benedenstad en hadden eerlijk gezegd niet verwacht dat hier ook nog ‘normale’ mensen zouden wonen, maar dat is dus zo. Als je aan het wandelen bent, sta je dan ook soms zomaar in de ‘achtertuin’ van iemand of loop je met je hoofd door de was. Ook ’s avonds is het gezellig druk, het restaurant zat gisteravond gewoon vol en dat met allemaal Grieken (en ons dan natuurlijk).

Maar goed, geschiedenis genoeg aanwezig hier, de rots was strategisch natuurlijk nogal van belang, dus verschillende volkeren hebben hier huisgehouden. Een klein museumpje laat schitterende oude vondsten zien, maar ook bijvoorbeeld marmeren deurstijlen, mooi gedecoreerd. Nu is het leuk, maar vroeger moet het echt prachtig geweest zijn.

Aan de overkant van het kleine museumpje staat een kerk (er staan er hier veeeel !). Even een kijkje, nee helaas, geen mooie fresco’s, we zijn inmiddels aardig verwend natuurlijk. Maar wel prachtige oude (tenminste, zo zien ze eruit) iconen die aan de zijkant van het vrij nieuwe kerkje hangen. Als we doorlopen naar voren, zien we rechts een kleine ingang waar mensen in en uitlopen. Nieuwsgierig geworden, gaan we natuurlijk ook kijken en zien we een enorme icoon (hoger dan we zelf zijn) in een geconditioneerde ruimte hangen. Volop camera’s, het ziet er indrukwekkend uit, want deze manier van beveiligen hebben we tot op heden nog niet gezien. Ineens worden we aangesproken door een man, die duidelijk ‘bevlogen’ is van waar we naar staan te kijken. Het is dé icoon, die ruim 30 jaar geleden gestolen is uit Monemvasia en die drie weken (!) terug weer is teruggekomen ! Een icoon van ruim 700 jaar oud ! Hij hield maar niet op met praten, zo enthousiast was hij hierover.

Uiteindelijk hebben we hier en daar nog eens geïnformeerd en als we alle beetjes bij elkaar doen, zou dit het verhaal ongeveer moeten zijn. In 1979 is deze icoon gestolen, het is een ‘topstuk’, nergens in Griekenland is er zo’n grote en oude icoon bewaard gebleven. Een ramp dus dat deze werd gestolen, alsof in Nederland de nachtwacht gejat zou worden. Hij werd al snel getraceerd, de club van dieven kregen ruzie over de verkoopprijs (ze wilden hem verkopen) en een van de dieven gaf uit wraak alle criminelen aan bij de politie. Echter, de icoon was zwaar beschadigd en zelfs in drie stukken gezaagd ! Hij is naar Athene gebracht, waar hij is gerestaureerd. Maar ja, toen wilde Monemvasia hem terug en mocht dat niet van ‘Athene’. Hij is naar het Byzantijns Museum gegaan, omdat ‘ze’ vonden dat hij niet veilig was in Monemvasia. Al die jaren is er gestreden voor terugkomst, uit protest hing er een foto van de icoon voorin de kerk. En afgelopen 23 mei was het dus zover, de icoon kwam terug. (Hopelijk staan er geen onwaarheden in bovenstaand stukje, het is samengesteld uit beetjes uit verhalen van de mensen hier.) Ik vond op internet een (Engelstalig) stukje hierover, inclusief wat video’s : http://www.johnsanidopoulos.com/2011/05/after-32-years-crucifixion-icon-returns.html

Ons hotel is trouwens in een gerestaureerd oud huis, ziet er smaakvol uit, maar omdat we twee nachten terug nog in een villa sliepen, met zwembad voor de deur en 360 graden uitzicht, voelen we ons in deze stad wat opgesloten. Morgen gaan we met de ferry naar Kythera, daar hebben we allebei veel zin in !

Foto's

bd45f.jpg
bd45f.jpg
Eriwil
467f3.jpg
467f3.jpg
Eriwil
4e550.jpg
4e550.jpg
Eriwil