Griekenland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Griekenland image

Backpacken zuid-west Kreta, Chania

Griekenland
Europa
Eaglezmr2

Backpacken zuid-west Kreta, Chania

20 t/m 24 september 2018, Chania

De bus naar Chania doet er 2 uurtjes over, ze rijden hier normaal en we hebben airco dus zeker geen straf. We hebben een hotel iets ten zuiden van de oude Turkse wijk Splantzia. Na wat speurwerk vinden we het hotel en na een telefoontje komt er iemand om ons binnen te laten. Het Apollon hotel heeft maar een paar kamers maar is net gerenoveerd, nette en ruime kamer en de beste badkamer tot nu toe!

In de avond lopen we naar Chatzimichali Ntaliani (straat) waar veel leuke restaurants zitten. Een plankje vol met worst en kaas bij Alexandrino of de spareribs van throumpi sti ladokolla, echt smullen hier! De boulevard bij de oude haven is gezellig maar wij vinden deze straat en de straatjes er omheen leuker om te eten, meer locals en normale prijzen.

We hadden ons voorgenomen deze vakantie geen auto te huren maar openbaar vervoer naar de oude kloosters op het schiereiland bij Chania bestaat niet en er heen liften zal ook erg lastig worden dus we besluiten toch voor 1 dag een auto te huren. Het duurt even voordat we de stad uit zijn want het is erg druk maar na een uur rijden komen we aan bij Monastery Gouverneto, het klooster zelf is gesloten maar daar komen we ook niet voor, er zitten 2 grotten en een ouder klooster. Je komt er door af te dalen in de Avlaki kloof.

Als eerste komen we bij de Αrkoudospilios “Bear Cave”, in de grot staat een rots die wat weg heeft van een beer. Als we nog 15 minuten flink afdalen komen we bij het oude klooster Katholiko Monastery en een andere de grot genaamd St John the Hermit. We lopen er een stuk in maar zonder fatsoenlijke lampen is dit geen doen, ik heb gelezen dat hij 135 meter diep is….

Katholiko Monastery zelf is mooi om te zien, er staan wat gebouwen en een grote brug die nergens heen leidt. We hoorden van iemand op de parkeerplaats dat het ook niet als brug gebouwd is maar als ontmoetingsplaats. Deze plek is zeker de moeite waard om te bezoeken, er hangt een bijzondere sfeer. Vanaf hier kun je doorlopen naar de zee maar wij besluiten weer terug te lopen naar de auto, het is niet ver maar wel stijl omhoog. We komen wat dames op leeftijd tegen met niet meer dan kun badpak, slippers en handdoek, die dachten even makkelijk te kunnen zwemmen hier, na het zien van de afdaling zijn ze maar weer omgekeerd.

Als we weer naar Chania rijden komen we langs een ander klooster dat wel open is, er is ook een wijnmuseum en winkel, die stellen niet zo veel voor. Voor € 2.50 mag je binnen kijken bij Monastery Agia Triada, er staat een kerk centraal in het klooster welke is omring met een patio en andere gebouwen met daarnaast een wijngaard. Lotte koopt een kaarsje en steekt deze aan maar zodra ze zich omkeert en weg loopt komt een medewerker van het klooster alle kaarsen weghalen om ze vervolgens weg te gooien. Laat ik dat nou net zien, een bak vol met honderden kaarsen die nog geen 2 centimeter opgebrand zijn, je wordt ook echt overal voor de gek gehouden he!

Het is nog vroeg en we hebben de auto tot 22:00 uur gehuurd en lezen in de lonely planet iets over Argyroupoli, een oase van bronnen, watervallen en een mooie oude stad. Ik zal er kort over zijn, de bronnen en watervallen zijn een aanfluiting, vooral aangelegd om mensen naar de restaurants te lokken. De oude stad zelf stelt weinig voor, wat kleine kerkjes en een mozaïekvloer waar zoveel zand op ligt dat die nauwelijks te zien is, echt en aanfluiting. We spreken meerder mensen die eigenlijk ook een flauw idee hebben wat ze hier doen en dat terwijl er bussen vol met mensen komen…. Het enige mooie na 2 uur zoeken was het uitzicht over de stad en de zonnestralen die door de wolken kwamen.

De Laatste 2 dagen van onze vakantie verkennen we de stad, Chania heeft veel leuke winkels en restaurants maar wat ons voornamelijk aanspreekt zijn alle smalle steegjes, gezellige straatjes, oude gebouwen en de leuke sfeer die er hangt, het wordt ook genoemd als een van de mooiste steden van Griekenland. De zonsondergang bij de vuurtoren mag natuurlijk niet ontbreken, die is echt geweldig!

Het was een mooie combinatie, het wandelen in het rustige zuiden tussen Paleochora en Chora Sfakion. Heb je een dag geen zin om te wandelen dan zijn er voldoende ferry’s. Je komt hier veel wandelaars en backpackers tegen, er hangt een relaxte sfeer en er zijn veel mooie dorpjes, strandjes en kloven. De vakantie afsluiten in Chania is ook goed bevallen, een stuk toeristische natuurlijk maar het is een mooie stad.

Foto's

Monastery Agia Triada
Monastery Agia Triada
Eaglezmr2
oude stad boven Argyroupoli
oude stad boven Argyroupoli
Eaglezmr2
Chania
Chania
Eaglezmr2
zonsondergang vuurtoren Chania
zonsondergang vuurtoren Chania
Eaglezmr2