Griekenland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Griekenland image

Van Athene naar Delphi

Griekenland
Europa
ChristaThieme

Van Athene naar Delphi

Voordat we het hotel in Athene verlaten geeft de receptionist Kostas ons nog allerlei tips en adviezen voor de rest van onze route. Daarna stappen we met al onze spullen inclusief een aangeschafte piepschuimen koelbox vol met een paar kilo ijsklontjes van Kostas in de auto. De rit naar Delphi kost je minstens 2 uur maar met de rijdpauzes hier en daar verwachten wij toch wel een groot deel van de dag onderweg te zijn. Het duurt al bijna een uur voordat we zelfs maar Athene uit en op de snelweg zijn. Daarna duurt het nog minstens een half uur voordat de industriële bebouwing langs de weg langzaam verdwijnt en er natuurlijk landschap voor in de plaats komt. In de verte zien we al onze bestemming liggen, de bergen die Delphi omgeven.

Op ongeveer twee derde van de rit besluiten we te gaan lunchen bij een wegrestaurant. We merken meteen dat we niet meer in een grote stad zijn want de hoeveelheid vliegend ongedierte is op het terras beduidend groter. Naast het restaurant is een klein speeltuinachtig iets aangelegd waaronder een constructie met drie kleine bruggetjes. Onzinnig maar wel grappig. Na deze stop rijden we door tot in het pittoreske bergdorpje Arachevo waar we besluiten om de benen te strekken. Een grote wandeling wordt het niet, daarvoor is het te heet.

Rond 3 uur komen we in Delphi aan bij Hotel Federiades. Klein, schoon en gezellig maar het best van al; gratis WiFi! Geen gedoe meer om vanuit een taverne je blog met foto's te uploaden met een trage verbinding, maar heerlijk liggend op je bed in je hotelkamer. Zelfs skypen met de familie is mogelijk, ook al is de verbinding niet van uitstekende kwaliteit. We besluiten de hitte uit te zitten met het lezen van de meegebrachte e-books en 's-avonds enkel nog de meegebrachte Travel Bug uit Nederland in een geocache te droppen.

De volgende ochtend zijn wij als eerste aan het ontbijt. Gazim, de ober, verrast ons door de bediening geheel in het Nederlands te doen. Alles heeft hij geleerd via Nederlanders die voor ons bij hem te gast waren. Langzaam, duidelijk en met een goed accent wenst hij ons goedemorgen, vraagt of hij een koffie, espresso of cappuccino aan mag bieden en of wij goed geslapen hebben. Wow, we zijn erg onder de indruk! Daarna komt het gesprek op de ingewikkelde grammatica van het Grieks. De standaard woorden uitspreken als hallo (yassou of yassas), goedemorgen (kalimera) en dank je wel (efcharisto) kennen we al, maar het correct schrijven is een ander verhaal. Regelmatig hebben dezelfde klanken andere schrijfwijzes, afhankelijk van welke letter ervoor of erna komt. Daarbij is het Nieuw Grieks toch anders dan het Grieks wat de kinderen op het gymnasium leren. Het blijft interessant om de verschillende aspecten van deze ingewikkelde taal te ontdekken.

Na het lekkere ontbijt gaan we op pad naar de archeologische site die slechts een paar honderd meter verderop ligt. Delphi is namelijk niet groot. Het plaatsje bestaat uit een stuk of 5 kleine straten en is vrijwel geheel gericht op de toeristen die de archeologische site komen bezoeken. Desalniettemin vinden we het een bezoek zeker waard want de site is zeer indrukwekkend. Het stadium hoog op de helling met het prachtige uitzicht en de sfinx in het museum waren het indrukwekkendst. De hete middaguren hebben we opnieuw lezend en met een lekkere late lunch doorgebracht. Nadat het eindelijk om een uur of zes wat afkoelde hebben we nog een tweede archeologische site bezocht, het heiligdom van Pallas Athena dat wat apart ligt, namelijk aan de andere kant van de weg. Daarmee is de dag en ons bezoek aan Delphi bijna voorbij. Morgen gaan we weer op pad. Dan gaan we langs de kust van schiereiland Peloponnesos rijden.

Foto's

594d9.jpg
594d9.jpg
ChristaThieme
b7576.jpg
b7576.jpg
ChristaThieme
02125.jpg
02125.jpg
ChristaThieme
15ac3.jpg
15ac3.jpg
ChristaThieme
64a7e.jpg
64a7e.jpg
ChristaThieme