Istanbul

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Istanbul image

Badhuis vol vrouwen

Istanbul
Turkije
Corriebalten

Badhuis vol vrouwen

Met een adres in mijn hand ga ik in Istanbul op zoek naar de hamam. Ik ben al vier dagen in deze geweldige stad en heb mijn tijd doorgebracht in moskeeën, paleizen en de bazaar. Vavond ga ik met mijn Egyptische vriendin een bezoek brengen aan een Turks badhuis

Deze heerlijke Midden Oosten traditie is al eeuwenoud. In Islamitische landen is het nemen van een bad en respect voor water altijd een vast onderdeel geweest van het dagelijks leven. Men bezocht de moskee niet zonder zichzelf uitgebreid te reinigen. Zo werd de hamam niet alleen een plek om het lichaam te reinigen, maar ook een sociaal ontmoetingspunt. Een bezoek kan uren duren. Het is niet iets waar je heen gaat voor een snelle douche, het is vaak dé sociale gebeurtenis van de week, een kans om bij te praten met vriendinnen en hun roddels. Het gerucht gaat dat de hamam ook een uitstekende plek is voor moeders om hun toekomstige schoondochter uit te zoeken.

Met enkel een zwart slipje en omgeknoopte doek, ontvangen bij de kassa, betreed ik een ronde ruimte met bogen. Het is er vochtig en warm. In deze historische hamam uit 1584 voel je oriëntaalse verhalen zweven. In het midden een marmeren plateau onder een gigantische koepel waar schaars licht door binnenvalt. Ik waan me in een Duizend-en-een-nacht sprookje.

Ik ga languit liggen op het warme marmer en verwonder me over wat ik zie. Liggend op mijn rug, kan ik de schoonheid van het gebouw waarderen met zijn marmeren details en een hoge koepelvormige plafond. Het is een komen en gaan van vrouwen die gewassen worden. Soms is het even stil en hoor je de druppels van de koepel naast je neer pletsen. Soms ook de drukte van kwebbelende vrouwenstemmen die langs de wanden weergalmen.
Dan wijst een Turkse oma, met een grote verwassen onderbroek aan waarboven een paar indrukwekkende zwabberborsten bungelen, naar mij.

Engels spreekt ze niet en ik geen Turks.
Ze draait een rondje met haar hand; op de rug. Ik word gewassen en gescrubd. Dan een tikje tegen mijn zij dat ik me moet omdraaien.
Op de buik, tikje, omdraaien zitten, tikje, omdraaien liggen, ik word flink gescrubd. Niet zachtzinnig. Als ze na een eeuwigheid klaar is spoelt ze mij af en begint aan het beste onderdeel. Met zeep en soort van kussensloop ziet ze op ingenieuze wijze kans een buitensporige hoeveelheid sop te creëren. Liggend onder een berg schuim onderga ik een heerlijke massage. De vrouw grinnikt hoorbaar om mijn heerlijke hmmm.

In een van de nissen was ik mezelf met olijvenzeep, bedoeld om de huid zacht te maken. Heerlijk gevoel als mijn vriendin schaaltjes warm water over mijn hoofd leeggiet. We wisselen af, haar beurt. Dan nog even in het grote bad dobberen. Het voelt ongelooflijk luxe.

Bijna sluitingstijd. We drinken nog een kopje thee. In de ontspanningsruimte zit de oma, nu met een doek omgeknoopt zachtjes op een tamboerijn te slaan. Twee andere oma's zingen.
Vier jonge vrouwen komen giechelend naderbij. Na wat aanmoediging gaan ze dansen. Met niets meer dan een omgeslagen doek voeren ze een oosterse buikdans uit. Mijn Egyptische vriendin overwint haar verlegenheid en doet ook mee. Ik waan me in de harem van een Turkse sultan en geniet van dit onderonsje met vrouwen. Hun lach wordt opgenomen in de Oriëntaalse verhalen van de oude Hamam.

De vrouwen kwebbelen plots druk met elkaar. Zoals ze dit hier in het badhuis al eeuwen doen Ze wijzen naar mijn mooie Egyptische vriendin. Of ze al een man heeft?



De Hamam die ik heb bezocht is de Çemberlitas
gelegen aan het Çemberlitasplein bij Divanyolu Straat in Istanbul