Ani

'500940' door photofreak '500940' door photofreak

TurkijeAni

TurkijeAni

Landschap Ani

photofreak

De oude stad Ani is gelegen in een behoorlijk groot en weids gebied. Er zijn nog een aantal oude ruïnes te bewonderen maar erom heen is alleen deze grote vlakte met hier en daar koeien en bergen met sneeuw.

'501443' door photofreak '501443' door photofreak

TurkijeAni

TurkijeAni

Overzicht Ani

photofreak

Hier kan je goed zien hoe ver al die ruïnes uit elkaar liggen. Je moet telkens een afstand afleggen om weer bij een volgende bezienswaardigheid te komen. Zoals je ziet zijn er 'paden' aangelegd want anders is het wel lastig lopen met al die keien die overal liggen. Die keien zijn ook nog resten van gebouwen die daar ooit hebben gestaan.

'501090' door photofreak '501090' door photofreak

TurkijeAni

TurkijeAni

Armeense grens

photofreak

Deze rivier is tevens ook de grens tussen Armenië en Turkije. Aan de overkant zie je Armenië. Links onderin zie je nog de resten van wat ooit een brug is geweest maar deze is met de oorlog tussen beide landen verwoest. Het licht was niet ideaal, veel last van tegenlicht.

'500837' door photofreak '500837' door photofreak

TurkijeAni

TurkijeAni

Stadsmuur Ani

photofreak

Ani is een Armeense ruïnestad in Oost-Anatolië in Turkije. De stad ligt op een 1338 meter hoog plateau, aan de grens met Armenië. De stad wordt grotendeels omringd door een dieper liggende rivier. Ani ligt zo'n 40 kilometer ten zuidoosten van de stad Kars. Door de vele stenen kerken die binnen de muren te bewonderen waren werd Ani destijds de stad der duizend kerken genoemd. Ergens in de 5e eeuw werd op het plateau een vesting gebouwd. Het plateau moet lang vóór die tijd al bewoond zijn geweest. Je ziet hier een gedeelte van de oude stadsmuur. Jammer genoeg is het nu te onrustig om daar te reizen maar zodra de kans zich voordoet, kan ik het iedereen aanraden.

'500871' door photofreak '500871' door photofreak

TurkijeAni

TurkijeAni

Ruïne stadsmuur

photofreak

Dit is zo'n geweldige plek. Je moet hier echt de hele dag (of nog langer) de tijd voor nemen want het gebied is behoorlijk groot en er is veel te zien. Hier zie je een gedeelte van de oude stadsmuur met op de achtergrond een berg met sneeuw.

'501321' door photofreak '501321' door photofreak

TurkijeAni

TurkijeAni

Grensgeval

photofreak

Dit is de rivier die tevens de grens is tussen Turkije en Armenië. Hier zie je ook de resten van een brug die tijdens de oorlog verwoest is. Bijzonder gebied.

'501181' door photofreak '501181' door photofreak

TurkijeAni

TurkijeAni

Kathedraal

photofreak

Als je de ommuurde ruïnestad via de oude Leeuwenpoort betreedt, is meteen duidelijk waarom de stad destijds 'De stad van duizend-en-één kerken' werd genoemd. Het ruim 1300 meter hoge plateau waarop Ani gelegen is, is bezaaid met de resten van kerken, kathedralen en kloosters. De meeste hiervan dateren uit de 10e eeuw, de hoogtijdagen van het koninkrijk. De grootste kathedraal, die je hier ziet, werd gebouwd in de periode van 989 tot 1001 door de architect Trtad.

'501210' door photofreak '501210' door photofreak

TurkijeAni

TurkijeAni

Kathedraal 2

photofreak

Hier zie je die prachtige kathedraal van dichtbij. Je kan links zien dat deze gestut wordt. En je kan nu ook goed de stenen zien. Wat zal dat toen een werk geweest zijn om deze te bouwen. Ik vind het een bijzonder bouwwerk.

'501475' door photofreak '501475' door photofreak

TurkijeAni

TurkijeAni

Landschap Ani

photofreak

In de 10e eeuw begon zich hier een stad te ontwikkelen die in 961 de hoofdstad van Armenië werd. Dit was de glorietijd van de stad. Ani had toen tussen 100.000 en 200.000 inwoners en in deze tijd werden ook de meeste kerken gebouwd. In 1045 viel de stad in handen van het Byzantijnse Rijk en kwam in 1064 onder controle van de Seltsjoeken. Hierna werd de stad nog meerdere malen door verschillende heersers veroverd. In 1239 werd de stad ingenomen door het Mongoolse Rijk. In 1319 werd Ani getroffen door een aardbeving, waarna de stad langzaamaan verlaten werd. bron: Wikipedia Op de foto zie je in de verte een paar huisjes, volgens mij zijn dit huisjes van archeologen en medewerkers want ze zijn nog altijd bezig om de stad weer 'op te knappen'.

'500979' door photofreak '500979' door photofreak

TurkijeAni

TurkijeAni

Kerk in Ani

photofreak

De kerken tonen een voor hun tijd vooruitstrevende architectuur. Zo werd er gebruikgemaakt van bundelpijlers, puntige bogen en kegelvormige daken die over de koepels heen werden gebouwd. Van dit alles is nog maar een dozijn ruïnes te vinden omgeven door grasland. bron: wiki

'501055' door photofreak '501055' door photofreak

TurkijeAni

TurkijeAni

Binnenkant kerk

photofreak

Niet echt spectaculair maar ik wil jullie toch de binnenkant van de kerk laten zien. Jammer genoeg zijn de fresco's door de jaren heen bijna helemaal verdwenen. Maar ondanks dat, hing er toch een bijzonder sfeertje.

'501356' door photofreak '501356' door photofreak

TurkijeAni

TurkijeAni

Ruïnes

photofreak

Ani is een Armeense ruïnestad in Oost-Anatolië in Turkije. De stad ligt op een 1338 meter hoog plateau, aan de grens met Armenië. Ani ligt zo'n 40 kilometer ten zuidoosten van de stad Kars. Je ziet er veel ruïnes van kerken, huizen en kathedralen.

'501505' door photofreak '501505' door photofreak

TurkijeAni

TurkijeAni

Geweldige stad Ani

photofreak

Hopelijk is het weer snel rustig in het oosten van Turkije zodat het toerisme weer aantrekt. Want dit gebied moet je gewoon bezocht hebben. Ik was er in oktober 2011 en je zag weinig toeristen. Op het moment dat ik er was heb ik hooguit 10 toeristen gezien buiten onze groep om. Oktober is ook een prima tijd om te gaan, dan is het ook niet zo warm. Ideaal als je veel wil ondernemen. Wel warme kleding mee want 's avonds kan het flink afkoelen. Ik heb me verbaasd hoeveel er nog intact is van deze stad, gebouwd in de 10e eeuw. Het heeft veel meegemaakt, bezettingen en dan ook nog eens een zware aardbeving. En neem dan ook de tijd om alles te bezichtigen want het is een behoorlijke oppervlakte en er is veel te zien.

'1114318' door Huff '1114318' door Huff

TurkijeAni

TurkijeAni

Ani.

Huff

Anı is een van oorsprong Armeense stad en ligt ongeveer op 40 km afstand van de stad Kars aan de Turks- Armeense grens. Een rivier is de scheiding van grenzen. Het werd ook wel de stad met duizend kerken genoemd en dat is te zien aan de vele ruïnes van de kerken. Het is nu een verlaten spookstad, maar wel één met veel verborgen rijkdommen. Erg de moeite van een bezoek waard!

'571500' door Huff '571500' door Huff

TurkijeAni

TurkijeAni

Grot woningen.

Huff

Geheel in het oosten van Turkije ligt de oude stad Ani, tegen de Armeense grens aan.Het is een ruïne stad, die weer opgebouwd word. Dit gebeurd heel langzaam, omdat het er in de zomer te heet is. Onderin de foto kan je zien dat er grotwoningwoningen zijn, die vroeger bewoond werden.