Thailand reisblogs

Ontsnappen aan het massa-toerisme in Thailand op Ko Lipe

don-chris was er (tot 12 feb 2012) Gepost op 01 aug 120 reacties

Ga je naar Thailand en ben je op zoek naar een uniek eiland waar je de schoonheid hebt van eilanden als Ko Phi Phi maar niet bang hoeft te zijn om te struikelen over dronken Scandinaviërs? Zoek niet verder: Ko Lipe is waar je moet zijn!

Toen wij begin dit jaar op rondreis waren in Thailand hadden wij eerst Railay (bij Krabi) en Ko Phi Phi aangedaan. Helaas zaten we midden in het hoogseizoen en waar beide plekken supermooi zijn is de ervaring toch anders als je je dat heerlijke strand deelt met drommen mensen. Alhoewel ik een fantastische tijd heb gehad op deze plekken en veel leuke mensen hebben ontmoet, voelde ik mij toch bezwaard door het feit dat zulke mooie plekken volledig verpest worden door toerisme en er geen lokale charme meer te vinden is. Na vier dagen in Ko Phi Phi town had ik een lichtelijke breakdown en wilde ik weg. Weg van alle toeristen, de harde muziek, de boten vol vooral weg van de Russische dagjesmensen uit Phuket en – hoe mooi deze mensen ook zijn – de Scandinavische jongeren die helemaal los gaan met de goedkope drank. We hebben onze backpack ingepakt en hebben een bootticket gepakt naar het meest zuidelijke eiland dat met de boot te bereiken was en de volgende dag waren we met 8 uur op een speedboat op Ko Lipe. En wat was dit een verademing!

Ko Lipe ligt net bij de grens met Maleisië en net boven Lankawi. Het eiland is nog redelijk onontwikkeld: de meeste “resorts” zijn nog gewoon houten hutjes aan het strand, de restaurantjes worden door lokale families gerund en er is geen verharde weg op het eiland. Ik wil je niet de illusie geven dat je hier volledig alleen bent – wij waren in het hoogseizoen en ook hier waren er andere reizigers – maar het is niet te vergelijken met een Ko Phi Phi of een Ko Phagnan en wat ik begreep uit verhalen een wereld van verschil met een Phuket. Ko Phi Phi doet niet onder aan bovengenoemde plekken: de stranden zijn hagelwit, de onderwaterwereld is er buitensporig mooi en het koraal intact. Daarnaast hangt er een hele relaxte backpackers sfeer op het eiland waarbij het relaxen centraal staat. Zo hadden wij een simpele hut aan het strand met een hangmat – wat heb je nog meer nodig? (overigens zou ik een volgende keer niet op Pattaya beach maar op het veel rustigere strand aan de andere kant vh eiland – Sunrise beach – gaan zitten waar je helemaal de enige bent). Helaas merk je ook hier dat het eiland ´ontdekt´ begint te worden en we zagen al dat er een nieuw groot resort gebouwd werd. Ik hoop met heel mijn hart dat ze zich inhouden en dat de charme van het eiland behouden blijft.

Ik ben een enthousiaste duiker en het onderwaterleven was een van de belangrijkste reden om naar Ko Lipe te komen. Mijn verwachtingen werden overtroffen en ik werd overweldigd door het prachtige koraal (heel veel soft corals) en de vele vissen. Vooral de vele lion-fish en stone-fish maakten veel indruk en alhoewel ik normaal een fan ben van “groot wild” waren er veel kleinere bijzondere vissen die mij bezig hielden onder water. Zelfs met snorkelen heb ik heel veel mooie dingen gezien; zo heb ik bijna een half uur lang een jagende murene-aal (moray eal) gevolgd die aan het jagen was – fantastisch! Wat tevens het leuke is aan duiken is dat je leuke mensen leert kennen en ik heb dan ook op de dagen dat ik dook dikke pret gehad, zowel met de andere duikers als met de Thaise crew.

Ko Lipe is up-and-coming en ik raad iedereen om nu nog te gaan voordat het ook overgenomen wordt door de pakketreizigers en grootschalige hotelondernemers. Het is een prachtig tropisch eiland en heeft alles wat je zoekt: de stranden zijn mooi, het duiken is indrukwekkend, het is goedkoop en er hangt een relaxte backpackers sfeer. Het is even een avontuur om er te komen maar je zult beloond worden door de schoonheid. Ook verwacht ik dat wanneer je off-season bent (dus niet tussen December en Maart) dat je een prachtig eiland hebt praktisch voor jezelf. Ko Lipe – een absolute aanrader!

don-chris Positie 11805 (0 p.) Lid sinds 15-01-2011 Foto's en tips: 7 Blogs: 9 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Kan het water nog helderder?
blogfoto nr. 2
Uitzicht vanaf ons balkon bij Blue Tribes Resort
blogfoto nr. 3
Afgelegen stranden in een van de nabijgelegen national marineparken
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.