Noord Thailand reisblogs

Het Noorden van Thailand - dag 4

IngerHollebeek is er nu(tot 31 jan 2012) Gepost op 28 jan 123 reacties

We komen voor het proeven van thee in dit kleine tentje aan de kant van de weg en eindigen met het eten van gebakken wormen. Ze gaan eerst in een klein steelpannetje dat boven het vuur wordt gehouden tot ze een goudbruin kleurtje hebben. Vriendin P. stopt er gelijk een in haar mond, maar het duurt even voordat ik mijn afschuw heb overwonnen. Ze smaken eigenlijk best goed. Drie wormen en evenveel koppen thee verder stappen we de bus weer in om een theeplantage te bekijken, want dat is waar de streek rond Doi Mae Salong bekend om staat. Bijzonder om tussen de theeplanten door te lopen, het zijn harde struiken en na een tijdje gaat de lucht – niet geheel onverwacht – ook echt naar thee ruiken. Een lekker fotogenieke omgeving.

Ook in deze streek wonen veel bergstammen, dus voordat we aan de thee gaan, bezoeken we eerst een tweetal dorpen onderweg. In een van de dorpen, Law-Yo, wonen Akha. Oorspronkelijk komt deze stam uit Tibet en geschat wordt dat er nu nog ongeveer twintigduizend Akha in Thailand wonen. Het lijkt wel alsof onze komst is aangekondigd want hoewel wij de enige toeristen zijn, staat in elk straatje van het dorp wel een kraampje met sieraden en andere lokaal handwerk. Dat er hier veel betel wordt gekauwd, wordt duidelijk als een oud echtpaartje bij ons toelacht en hun rode, aangetaste tanden laat zien.

We zijn dichtbij de Gouden Driehoek, het drielandenpunt tussen Birma, Laos en Thailand. In deze streek werd in vroeger tijden ook papaver verbouwd voor de productie van opium. Dit gaat het beste boven 1200 meter hoogte vanwege de kou, dus de grond rond deze bergdorpen waren ideale plekken. Maar Koning Bhumibol besloot in 1972 dat er teveel bos verdween door de papaverteelt en hij legde het verbouwen ervan aan banden. Birma is nu de grootste producent.

Om het drielandenpunt van dichtbij te bekijken varen we een stuk op de Mekong, die de natuurlijk grens tussen Laos en Thailand vormt. Met een enorme snelheid varen we een stuk heen en weer en de schemering die intreedt zorgt ervoor dat een mysterieuze sfeer op de rivier neerdaalt. Wat me opvalt is dat er op de stijger waar de boot aanlegt, geen enkele douanier te zien is. Hoe kan het dat er niet enorm veel boten vanuit Laos hier aanleggen? Met een mysterieuze glimlach om zijn mond vertelt de schipper dat dit echt niet kan, militairen houden het punt echt wel in de gaten. Maar als ik om me heen kijk, zie ik ze niet. Is hij het zelf? Is het die man die in de bar naast de aanlegsteiger zit? Ik zal er niet achterkomen.

We checken in bij hotel Anantara, een waanzinnig mooi resort, en na een heerlijk diner genieten we nog even van het prachtige uitzicht. Ons laatste dagje Thailand zit erop want morgen steken we over naar Laos voor een tweedaagse tocht over de Mekong rivier.Informatie over Thailand op de website van het Thais Verkeersbureau: www.thaisverkeersbureau.nlVlieg naar Thailand met Eva Air: www.evaair.com

* EVA Air vliegt 3 x week rechtstreeks van Amsterdam naar Bangkok en terug * Elke dinsdag, donderdag en zaterdag

* Prijs vanaf: EUR 689,00 (all-in, retour) Amsterdam - BangkokDiethelm Travel organiseert landarrangement en excursies in Thailand www.diethelmtravel.comIngerHollebeek Positie 18990 (0 p.) Lid sinds 17-08-2011 Foto's en tips: 10 Blogs: 6 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Theeplantage
blogfoto nr. 2
Straatverkoper in Akha dorp
blogfoto nr. 3
Riet hangt te drogen voor gebruik op de daken
blogfoto nr. 4
Akha vrouw
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Het Noorden van Thailand en Laos - dag 6
4 5
Gepost op 30 januari
Thailand Noord Thailand
Het Noorden van Thailand en Laos - dag 5
4 2
Gepost op 29 januari
Thailand Noord Thailand
Het Noorden van Thailand - dag 3
4 2
Gepost op 27 januari
Thailand Noord Thailand

Reacties bij deze blog

ciske

Door: ciske • Geplaatst op

Mooie foto's en mooi geschreven en dan moet dat mooie Laos nog komen.

Door: • Geplaatst op

Die foto van de thee velden is prachtig (die andere trouwens ook). Wat die grenscontrole betreft: is dit niet zo een omgeving waar iedereen elkaar kent... Dan heb je geen bewakers nodig, maar let de gemeenschap wel op dat er niks illegaals gebeurt.

geervannesmeed

Door: geervannesmeed • Geplaatst op

heb me er niet aan gewaagd zoiets te eten. Knap dat je het aandurfde. Leuk beschreven dag en mooie foto's er bij geplaatst

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.