Centraal laagland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Centraal laagland image

Loi Krathong

Centraal laagland
Thailand
Jeanique

Loi Krathong

18-10-2013

Afgelopen zondag hebben we deel mogen nemen aan een prachtig feest: het Loi Krathong festival. Het is een van de bekendste feesten in Thailand. Duizenden Khom Loi (lantaarns met brandende kaarsen die de lucht in gelaten worden) vulden de lucht. Een prachtig gezicht! Ook wij hebben er elk één opgelaten met een wens voor de toekomst. Naast het oplaten van Khom Loi is het laten wegvaren van Krathongs - kleine, kleurrijke bootjes van bananenstam - een ander onderdeel van het feest, dit om alle zonden van de afgelopen tijd letterlijk weg te laten drijven. Samen met de andere volunteers van ElephantsWorld hebben we onze eigen Krathongs gemaakt, om ze vervolgens aan de River Kwai te geven.

Met Loi Krathong dankt men de godin Mae Kong Ka voor de overvloedige regen in het regenseizoen die voor vruchtbaarheid van het land heeft gezorgd. Tegelijkertijd is het ook om de godin tevreden te stellen zodat de rivieren niet overstromen en de gewassen van de boeren niet worden vernietigd. Veel Thai geloven daarnaast ook dat als hun Krathong wegvaart, daarmee de zonden van het afgelopen jaar worden weggewassen. Het feest wordt gehouden op de avond van de volle maan in de twaalfde maanmaand - ofwel november. In deze periode is het regenseizoen afgelopen en is de waterstand in de rivieren op zijn hoogst en de maan op zijn helderst.

Het was een prachtige avond, met na afloop een goede borrel in een westerse kroeg. Er was live muziek, en hoewel dat in Thailand vaak niet veel goeds beloofd was deze band meer dan prima! Welke Nederlandse band heeft nu het nummer Cotton Fields (inderdaad, bekend door Creedence) nog in het repertoire? Chris, onze Canadese volunteer, had niet verwacht dat hij deze vergeten good old American classic nog eens met een stel Dutchmen in een Thaise kroeg zou zingen... Wij uiteraard ook niet.

Foto's

4690b.jpg
4690b.jpg
Jeanique
4690b.jpg
4690b.jpg
Jeanique
4315d.jpg
4315d.jpg
Jeanique
4315d.jpg
4315d.jpg
Jeanique
4315d.jpg
4315d.jpg
Jeanique
03902.jpg
03902.jpg
Jeanique
03902.jpg
03902.jpg
Jeanique
03902.jpg
03902.jpg
Jeanique