Thailand

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Thailand image

Thailand

Thailand
Azië
Traveline

Traveline ontdekt zuidoost-Azië

‘Goedemorgen, ik ben Eline van Dam.’ ‘Goeiemorgen Eline, welkom! Dit is voor zes maanden jouw plek op de bureauredactie van Columbus Magazine.’ Mijn eerste dag bij Columbus Magazine. Een studentendroom die uitkwam. Reizen bij Columbus Magazine is niet zomaar reizen. Het is meer. Het is respect hebben voor de natuur, de locals en de cultuur. Dat is waarom Columbus Magazine mij aantrok. Ik beleefde leerzame tijden. Er gingen deuren voor mij open. Ik ontdekte dat je kunt gaan en staan waar je maar wilt, als je maar 100% achter je dromen en beslissingen staat. Daarom besloot ik om mijn droom waar te maken: reizen. Echt reizen, zonder organisatie, helemaal op eigen houtje. En niet voor maar twee weken. Nee, voor minstens twee maanden.

Een half jaar na mijn stage kwam ik terug op de redactie. Samen met Louise besprak ik mijn ideeën. Wat wil ik zien, wat wil ik doen, wat wil ik ontdekken? En, net zo belangrijk, wat is mijn budget? De antwoorden die ik gaf op deze vragen leidden ons naar zuidoost-Azië. Naar Thailand, Laos, Vietnam en Cambodja. Tropische stranden, kleurrijk onderwaterleven, wilde oerwouden, boeddhistische culturen, vriendelijke locals en heerlijk eten. Drie maanden, vanaf begin januari tot eind maart, op ontdekkingsreis door zuidoost-Azië. Het idee alleen al gaf me ontzettend veel energie. Thuis vertelde ik mijn verhaal. “Super leuk Eline! Daar heeft de zus van mijn vriend ook rondgereisd”, zei de één. “Mijn neef heeft daar ook mooie tijden beleefd”, zei de ander. Ik bedacht me inene dat mijn oud klasgenoot daar ook heen was geweest. En m’n nicht? Ook! En volgens mij ook die vriend van mijn buurmeisje. En die jongen van de kaasboer. Zoveel mensen! Ga ik daar dan nog wel het pure en onaangetaste tegen komen? Bestaan de onbekende zijwegen van de gebaande paden daar nog wel?

“Natuurlijk bestaan die daar nog, Eline. Je vindt daar niet alleen Ko Phi Phi, Chiang Mai, Halong Bay en Angkor Wat. Er is meer”. Met die woorden stelde Louise mij gerust. Samen zochten we naar het unieke van ieder land. Daaruit ontstond een mooi plan. Een plan waarin gemakkelijk van de gebaande paden kan worden afgeweken. Natuurlijk zal ik de highlights bezoeken, uit m’n dak gaan in een backpackersoord en genieten van de zonsondergang die ik al duizend keer gezien heb in de reisboekjes. Maar ik zal open staan voor andermans onbekende ideeën, m’n avontuurlijke gevoel achterna gaan en al mijn zintuigen gebruiken. Ik ga de smalle kiezelweg, bij de waterval Tat Kuang Si in Luang Prabang, omhoog nemen in plaats van omlaag. Ik ga op zoek naar het onaangetaste koraalrif in de Golf van Thailand, naar tempels waar alleen maar locals te vinden zijn, naar uitzichten over rijstvelden waar een Vietnamese dame me alle ins and outs over haar familieplantage vertelt. Ik ga de zeekoeien bij de Vietnamese Con Dao-archipel vergezellen, het spook in het Cambodjaanse Yeak Laom meer ontmoeten. Ik ga het toeristische imago van deze regio doorbreken!

Reizen staat niet alleen voor het zien van andere natuurverschijnselen en het ontdekken van andere gewoontes. Reizen staat ook voor het vergroten van je eigen wereld, het doorbreken van je grenzen, jezelf nog beter leren kennen en ontdekken waar je intens veel van kunt genieten. Reizen verrijkt je leven!

Over vier weken zit ik in Bangkok. 13 januari vlieg ik naar het exotische oosten! Het is nu tijd om inpaklijstjes te maken, een visum te regelen en mijn reisboeken door te lezen. Tot over een maand!