Thailand

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Thailand image

Thailand

Thailand
Azië
Annemaria

Documentaire Thailand deel I

Voor een reünie van een groepsreis heb ik deze 'documentaire' over Thailand geschreven.

THAILAND

Welkom bij onze documentaire over groepsreizen.
Deze aflevering besteden we aandacht aan een Aziatisch land, namelijk Thailand.
Thailand, het land van de eeuwige glimlach welke gauw van het gelaat verdwijnt wanneer men het vliegtuig uitstapt en tegen een temperatuurbarrière oploopt met een vochtigheidsgraad van 82.
Betaal de reisleider een luttel bedrag van $25 en u koffer wordt de gehele rondreis versleept door Thai-mannetjes die zich toch telkens weer verbazen over de grootte en raadselachtige inhoud van onze valiezen.

Allereerst gaan we Bangkok verkennen. Speciaal voor u hebben we een “Wat-toute” in petto. (Wat voor route?!!) Zeg maar tempelroute. (Ooooh..)
Men dient wel passende kledij mee te nemen in verband met een bezoek aan The Grand Palace, zeg maar groot paleis. Let wel, dit moet minimaal een heuse omslagrok zijn, niet zomaar een tafelkleedje. Respect voor Boeddha ja! Als we geluk hebben pikken we ook nog even de wisseling van de wacht mee.

Daar maken wij een foto van!!!

Het enige wat u hoeft te doen is het gele bordje met daaronder de gids te volgen en af en toe niet vergeten om u heen te kijken. Het is er namelijk best wel mooi. Het zou zeker mooi zijn wanneer we koning Bhoemibol en hare majesteit Sirikit zouden treffen in dit bescheiden optrekje van zo’n slordige 2 kilometer omstrek, maar het echtpaar is helaas op statiebezoek in Nederland.
We vervolgen na deze pracht en praal onze weg langs vele “idem-dito”-Watten. U wordt geadviseerd een zonnebril met sterk UV-filter te dragen, zoveel goud en glitterop één dag kan uw ogen ernstig schaden.
We beginnen met Golden Boeddha Sukhothai Traimit, het grootste gouden Boeddhabeeld ter wereld.

Daar maken wij een foto van!!!

Vergeet overigens niet uw schoenen in de hiervoor bestemde bowlingkast te zetten alvorens u de Wat, zeg maar tempel betreed.
Na deze toeristische trekpleister wandelen we door smalle authentieke Thaise steegjes waar u een weeïge lucht vanuit onverantwoorde, kleinschalige cateringbedrijfjes tegemoet komt. We stappen in smalle longboats met zelf-in-elkaar-geknutselde-motors en maken een tochtje door de kanalen. Aan uw linkerkant ziet u schamele woningen op palen om het water buiten de deur te houden. Aan u rechterkant idem dito.
Na Wat Aran vanuit de boot bekeken te hebben (geeft niet hoor) nog even een bezoekje aan liggende Boeddha, niet de kleinste trouwens.

Daar maken wij een foto van!!!

Vervolgens reizen we af naar het river-Kwai-gebeuren. De treinreis over het nog authentieke spoor is aan te bevelen, u rijdt dan over DE brug over the river Kwai.
Eenmaal terug bij DE brug kunt u kiezen voor een voor een tochtje over the Kwai per soort van speedboot.

Daar maken wij een foto van!!!

Sluit u wel eerst een extra levensverzekering af.
Met zes personen in dit ranke voertuig gezeten scheurt u over het water langs villa’s en krotten, tegenstellingen te over.

U zult de bus inmiddels niet meer kunnen luchten of zien (alhoewel u in de bus wel lekker door kunt luchten) dus kiezen wij voor een passend alternatief, de trein. Niet zomaar een trein, nee, zeg maar Oriënt Express. De zachte fauteuils kunt u naar believen wentelen en keren om u van alle gemakken te voorzien. Dit is wel nodig ook, u zult 12 uur (Thaise schatting) in deze tunnel-op-wielen vertoeven.

Daar maken wij een foto van!!!

Zo, nu dan op weg naar wat men noemt de mooiste tempel van Thailand, hier in Chang Mai: Wat Phra That. Om even op de naam door te gaan, misschien is het een strak plan om hier in dit land van rijst in overvloed een Wat Patat-keten op te starten, bij voorkeur gevestigd naast de Mac Donalds. Voor de concurrentiestrijd, blijft de patat misschien lang genoeg warm... Patat in van die Boeddha-hoedjes en….goed, we dwalen af.
De naam was trouwens Wat Phra That Lampang Luang. De Wat itself staat ergens ver boven zeeniveau, u dient zich hier wel mentaal op voor te bereiden. Is uw conditie wel oké, dan jogt u de 360 treden (Thaise telling) misschien wel naar boven. U krijgt een omslagrok aangereikt en voor de mannen onder u een soort van variant om het tempelgedeelte te mogen betreden. Daar wacht een Thais fotomodel in saffraankleurige zijde gehuld, in kleermakerszit gezeten om met u op de kiek te gezet te worden.

Daar maken wij dus een foto van!!!

Volgende stop wordt de goudsmid en de zilversmederij. Neemt u vooral genoeg cash mee, liefst harde Dollars. U wordt ontvangen door in kleurige zijde (waarschijnlijk uit de zijdefabriek waar we straks nog een bezoekje aan brengen) gestoken dames.

Daar maken wij een foto van!!!

Goed, zijde op het programma. Wij gaan het hebben over het proces van zijderups tot gekookt worden in een potje. Dit is geen pretje kan ik u vertellen. De zijderups wordt eerst volgepropt met bladvoedsel, de zijderups gaat zich in het tweede stadium verpoppen, doet z’n werk keurig naar behoren en wordt vervolgens afgestraft met de kookpot. De wereld is hard, ook hier in Thailand.
De zijdedraden worden vervolgens uit de war geplukt door -bij voorkeur- hoogbejaarde dames met een sterk gestel. De zijde wordt geweven met een hogesnelheidsweefmachien waarvan de bestuurster een groot reactievermogen bezit en de lap stof kan beschilderd worden.

Moriaantje is hier ook eens geweest, hij heeft een parasolletje gekocht. Deze papiermakerij gaat u ook bezoeken. Hoe dit papier vervaardigd wordt is in het geheel niet interessant om te vermelden en dus laten we dit achterwege. Hiermee is al teveel gezegd.

Tussen alle bedrijven door zijn er trouwens keurige hotels geregeld voor eventuele nachtrust. Mocht u hier aan toe komen, geniet ervan zolang het kan. De kortste tijdeenheid is de tijd tussen inslapen en wake-up call.
In Chang mai is overigens live muziek, men heeft er een hippe Thai met een baseballcap die unplugged gitaar speelt neergezet. Doet het vooral goed bij de jeugd.

Komen we bij het volgende onderwerp, de Thaise dans. De Thaise dans is een fenomeen (het eten wat men erbij serveert ook). Sabeldans, long-nail-dans, trommelaars, u ziet het allemaal.

Daar maken wij een foto van!!!

Neem van tevoren genoeg bluswater mee, dit kan nog van pas komen…

Voor vervolg, lees deel II.v