Bangkok reisblogs

Drugs in Thailand

DW was er (tot 02 jul 2011) Gepost op 15 mei 128 reacties

Voordat we naar Thailand gingen hebben veel mensen ons gewaarschuwd op te passen dat er geen drugs in je tassen wordt gedaan. We hebben ook diverse verhalen gehoord van mensen die iemand kennen die iemand kennen waarvan een kennis onterecht daar in de gevangenis is beland wegens drugbezit of smokkel. Ook lazen we op internet diverse verhalen van mensen die erin geluisd waren en daardoor vast hadden gezeten.

Tijdens een avondje met andere backpackers in Bangkok heeft deze waarschuwingen echter in een heel ander licht gezet.
Terwijl we op een backpackersterrasje zaten, kwamen we in gesprek met mensen van allerlei nationaliteiten. Na een tijdje gooide een traag sprekende Amerikaan (uit Alabama) een vraag in de groep; waar hij hier in de buurt aan goede wiet kon komen.
Gezien de hoge straffen die op drugsbezit staan, dacht ik eerst nog even dat hij een grapje maakte. Dit bleek echter niet het geval en een jongen uit Noorwegen gaf hem een goede tip. Dat bracht het gesprek tevens op drugs; veel van de aanwezige backpackers vonden het geen probleem om te blowen tijdens hun bezoek aan Thailand. De kans dat ze gepakt zouden worden was namelijk helemaal niet zo groot, werd verkondigd. Wij zijn wel een beetje geschrokken van dit nonchalante gezelschap en ik vraag me nog steeds af; als je dan zo nodig wilt blowen, waarom zou je het risico nemen om dat, out of all places, in Thailand te doen?!

Wij gebruiken zelf geen drugs en hebben er zelfs in Nederland, waar het legaal is, absoluut geen behoefte aan. Wellicht was ik wat dat betreft nog wat naïef; ik dacht dat de hoge straffen (en de erbarmelijke omstandigheden in gevangenissen) toeristen wel zouden afschrikken om drugs te gebruiken. Blijkbaar is het het risico voor sommigen toch waard.
Ik heb hier persoonlijk de conclusie uit getrokken dat veel mensen die gepakt worden in Thailand verdomd goed weten waar ze mee bezig zijn. (Hier wil ik wel even bijvermelden dat er uiteraard ook mensen zijn die echt op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren of waarbij echt iets in de tas is gedaan! Dat vind ik echt heel erg; die hebben daarnaast ook nog zwaar te leiden onder anderen die ook beweren onschuldig te zijn...)

Herkent iemand dit? Of zijn er mensen die heel andere ervaringen hebben opgedaan tijdens hun reis in Thailand?

Mijn persoonlijke advies; mocht je naar Thailand willen gaan; neem de waarschuwingen betreft drugs goed in je op, maar ben niet extreem bang om ‘erin geluisd worden’. Blijf echter wel goed opletten en en zorg ervoor dat je je niet met verkeerde types inlaat!!

DW Positie 32539 (0 p.) Lid sinds 09-05-2012 Foto's en tips: 44 Blogs: 12 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Een brutaal visje en een bijzondere vliegshow
3 1
Gepost op 14 juli
Thailand Ayutthaya
Een moeizaam begin in Ayutthaya
0 1
Gepost op 09 juli
Thailand Ayutthaya
Lampang; Toeristen gezocht!
2 6
Gepost op 26 juni
Thailand Noord Thailand

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

Een correctie op mijn reactie.

Daarom wordt drugs geen drugs aangeboden. Dat moet zijn; daarom wordt aan mij geen drugs aangeboden. Sorry voor de domme schrijffout.

Door: • Geplaatst op

In 1976 was Pattaya nog een vissersdorp. Dit vissersdorpje was voor de Amerikaanse troepen de “thuisbasis” voor ontspanning na enkele maanden onafgebroken op zee. Dagen tevoren was men op de hoogte over de komst van een eskader. Navy you are welcome was te lezen in elke bar of hoek van de straat en de meisjes van plezier werden met vrachtwagens aangevoerd.

Nu zien we geen Amerikanen meer. Toch is Pattaya uitgegroeid tot het grootste uitgaanscentrum van Thailand met alles er op en er aan. Dus ook drugs.

35 jaar terug in mijn leven was ik minder oud en had nog geen huis. Er kon dus niet aangebeld worden voor drugs. Ik reisde wel het hele land door. Van het uiterste zuiden tot hoog in het noorden. De Gouden Driehoek, het drielandenpunt, Thailand Laos en Birma. En vooral Birma fascineerde mij vanwege zijn ondoordringbare oerwouden waarin veelvuldig op uitgestrekte velden papavers werden gekweekt.

Uiteraard is het simpel om in Thailand aan drugs te komen en nu ook nog. Voor drugs hoef je echter niet naar Thailand te gaan. In nagenoeg elke stad in Nederland kun je om de hoek aan je trekken komen. Maar ik zoek die hoek niet op, en ook niet in Thailand. Daarom wordt drugs geen drugs aangeboden. Vroeger niet, en nu ook niet. Wordt het je aangeboden dan ben je, misschien onbedoeld, toch op de verkeerde plaats.

Thailand krijgt vaak het label het grootste hoeren- en drugsland van de wereld te zijn. Ik heb al aangegeven, in sommige plaatsen in Thailand is prostitutie rijkelijk aanwezig en ongetwijfeld ook de verkoop en gebruik van drugs. Maar is dat niet je hobby blijf daar dan weg.

Voor drugshandel zijn nergens op de wereld de straffen hoger dan in Thailand. En hoe corrupt de zwaar onderbetaalde politie dan ook mag zijn, de autoriteiten zijn dat niet. In het Noorden van Thailand zijn de papavervelden nagenoeg verdwenen. De velden worden platgebrand en er wordt zwaar gestraft.

Inmiddels gaat nu de bevolking uitgebreid over tot de kweek van knoflook. Geen drug meer? Natuurlijk wel. Die wordt nog steeds aangevoerd vanuit Birma. En die velden zijn niet uit te roeien. Zoals al aangegeven, ondoordringbare oerwouden waar geen wegen zijn, en kweek en vervoer wordt geregeld door bergstammen die het gebied nooit verlaten. Voor de verdere doorvoer worden uiterst gecompliceerde kanalen gebruikt.
Soms vangt men achter het net wel eens een klein visje, maar de grote baarzen laten zich niet vangen.

Het drugsprobleem in Thailand is daarom niet uit te bannen. Maar zoek je echter brand, dan moet je accepteren dat er kans is dat je de blaren moet zitten.

Ten slotte. Thailand wordt, ik blijf het indianenverhalen noemen, te vaak in een verkeerd daglicht geplaatst. Dat verdient dit wonderschone vakantieland niet. Natuurlijk is een goede voorlichting op zijn plaats. De negatieve zaken worden echter schromelijk overdreven, en dan vaak door lieden enkel wat boeken hebben gelezen.

Ik ben in de Bangkwang geweest en heb met gedetineerde gesproken. Gedetineerde die nog 35 jaar tegoed hadden. Dat krijg je niet door het kopen van ’n paar pilletje om de hoek van de straat.

Maar, wil je helemaal geen risico nemen zoek dan een ander vakantieland.


Door: • Geplaatst op

Ik lees mijn eigen reactie nog eens na en moet wel een nuance in aanbrengen. Ik schets wel (onbedoeld) een heel negatief beeld van Thailand en dat wil ik even rechtzetten, want het is echt niet zo dat je "plat" gegooid met de vraag om drugs te kopen. Ook kan ik het me heel goed voorstellen dat gezinnen met kinderen en ouderen de vraag ook niet of nauwelijks zullen horen. Mijn punt was alleen bedoeld om te laten zien dat Thailand niet zo "drugsvrij" (qua aanbod en gebruik onder toeristen, zoals ook in het verslag van DW te lezen is) is als dat de Thaise regering en sommige (ex-)Thailand-gangers ons willen doen geloven.

Door: • Geplaatst op

@Peter Pet Zelf kom ik ook regelmatig en Thailand en mij wordt WEL drugs aangeboden en ik hoor het ook van medereizigers. Weet niet hoe je dan komt bij "Indianenverhalen"?? Misschien komt dat wel doordat je daar een huis hebt en ze daar inderdaad niet bij je aan zullen bellen of je drugs wil kopen? Misschien heeft het ook wel met je leeftijd te maken? Want als je al 35 jaar in Thailand komt dan kan ik me voorstellen dat je ondertussen buiten de "doelgroep" van de meeste dealers valt.

Ondanks de draconische wetgeving m.b.t. drugsgebruik en bezit heeft Thailand een ontzettend groot probleem met drugs (en dan niet alleen de toeristen). En zolang zowel het Thaise leger en de politie daarbij betrokken zijn vind ik niet dat je het mooier hoeft te maken dan dat het is met "Indianenverhalen ... mij is in 35 jaar nog nooit drugs aangeboden".

Ja, in Thailand kun je aan alle drugs geraken.
Ja, je bent (vaak) de lul als je gepakt wordt met drugs.
En ja, je kunt gewoon nee zeggen en uit de buurt blijven bij drugs.

Wat ik wel voor de volle 100% met je eens ben is dat je op je spullen moet letten en voor niemand iets meer terug naar Nederland neemt! Vaak is het ook nog zo dat de persoon die gepakt wordt met een kilootje slechts een afleidingsmanoeuvre was voor de "echte" zending. De autoriteiten hebben een zondebok en het drugskartel heeft een kilootje verloren maar wel meerdere kilo's kunnen vesturen. Dit was geloof ik ook het geval bij Pedro Ruijzing en valt te lezen in zijn boek "Levenslang in Thailand".

Door: • Geplaatst op

Ik kom al sinds 1978 in Thailand. Ik heb er een huis en pendel, met mijn Nederlandse vrouw, heen en weer tussen Nederland en Thailand. Ik kan je verzekeren dat wij het land aardig te kennen.
Als je te veel naar indianenverhalen luistert dan krijgt je een verkeerde indruk van een land. Vaak komen dit soort verhalen van lieden die er zelf nog nooit zijn geweest, of het is van horenzeggen.
Mij is in de bijna 35 jaar dat ik Thailand bezoek nog nooit drugs aangeboden en niemand heeft wat in mijn koffers en tassen gestopt. Natuurlijk moet je oplettend zijn, maar dat is in elk land. Als je verkeerde plannen hebt, dan gaat het meestal fout als je Thailand verlaat. Let op je bagage en neem nooit wat voor een ander mee. En juist met dat laatste worden fatale fouten gemaakt. En neem van mij aan, die autoriteiten koop je niet om. Je bent de pineut.
Op straat is bijna iedere politieman om te kopen. Ze worden zwaar onderbetaald, dus een bekeuring is een uitstekende gelegenheid om wat bij te beunen. Soms wordt je bekeurd voor een incident wat helemaal niet is voorgevallen. Niet te moeilijk doen, betaal gewoon. Het zijn dubbeltjes, en met een grote mond red je het niet. Ben je met een auto of motor dan nemen ze gewoon de sleutels in beslag. Inderdaad, je bent op dat moment even op de verkeerde plaats. Maar dat hoort bij het land. Zo is het ook opletten met gauwdieven. Een passerende bromfietser rukt een tas van je schouder of een ketting van je hals. Maar ook in Nederland is dit dagelijkse kost. Indien die gauwdief echter wordt gepakt dan gaat het even wat anders dan in Nederland. De straffen zijn ongelooflijk hoog en de gevangenis is een hel op aarde.
Ik kan spreken van ondervinding. In 2003 belandde ik na een ongeval voor maanden in een hospitaal. Geen bromfiets- of motorongeval maar ik stortte van een dak naar beneden. Mijn vrouw bezocht me elke dag en reisde met de bus. Bij de bushalte probeerde iemand haar tas te beroven. Dat lukte niet en de kerel rende weg. Direct werd hij door een aantal Thaise mannen in de kraag gegrepen. Deze mannen stonden er op dat de politie er bij werd gehaald. Onder protest heeft ze toegestemd. Voor ons was de zaak toen afgedaan. Na mijn ongeval heb ik in Nederland nog ’n jaar moeten revalideren. In Nederland werd ik gebeld door een politieofficier met de vraag wanneer ik weer naar Thailand zou komen, en of ik me dan wilde melden op het politiebureau. 18 maanden later was ik weer instaat om te reizen en kon het politiebureau bezoeken. Wat was er aan de hand? De bewuste kerel die de tas probeerde te roven zat nog steeds in voorarrest. Mijn vrouw moest het cellencomplex bezoeken om de schuldige aan te wijzen. Een onmogelijke opgave. Ze heeft verzocht om hem vrij te laten. Dat is gedaan maar wel vijf maanden. Beroving, en zeker van toeristen wordt zeer streng gestraft, en de Thai is heer en meester in het oplossen misdaden. In bijna 90 procent van de aangiftes hebben ze succes.
Thailand is een geweldig mooi vakantieland, maar op enkele zaken moet je letten:
Beledig nooit leden van het koninklijk huis, respecteer het geloof, blijf af van drugs of wat dan ook van dien aard en handen af van andermans goederen.
Ik hoor je al zeggen; en de prostitutie dan, maar hebben we in Nederland geen prostitutie? Ik erger me af en toe dood aan de negatieve berichten. In elk land is prostitutie, misschien in Thailand wat nadrukkelijker. Maar vergeet niet dat die meisjes van huis uit soms gedwongen worden, vaak uit pure armoede. Wens je niet met prostitutie geconfronteerd te worden blijf dan uit die buurten weg. Als vrouw zijnde kun je gerust met je man over de straat lopen Geen enkele Thaise dame zal je lastig vallen. Je wordt vriendelijk begroet en soms uitgenodigd om een drankje te nuttigen. En dat zonder bijbedoelingen. Bij een wandelingetje over de wallen in Amsterdam gaat het er anders aan toe. Misschien moet ik nu stoppen maar ik kan er wel een boek over schrijven.Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.