Bangkok

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bangkok image

Bangkok

Bangkok
Thailand
DW

Drugs in Thailand

Voordat we naar Thailand gingen hebben veel mensen ons gewaarschuwd op te passen dat er geen drugs in je tassen wordt gedaan. We hebben ook diverse verhalen gehoord van mensen die iemand kennen die iemand kennen waarvan een kennis onterecht daar in de gevangenis is beland wegens drugbezit of smokkel. Ook lazen we op internet diverse verhalen van mensen die erin geluisd waren en daardoor vast hadden gezeten.

Tijdens een avondje met andere backpackers in Bangkok heeft deze waarschuwingen echter in een heel ander licht gezet.
Terwijl we op een backpackersterrasje zaten, kwamen we in gesprek met mensen van allerlei nationaliteiten. Na een tijdje gooide een traag sprekende Amerikaan (uit Alabama) een vraag in de groep; waar hij hier in de buurt aan goede wiet kon komen.
Gezien de hoge straffen die op drugsbezit staan, dacht ik eerst nog even dat hij een grapje maakte. Dit bleek echter niet het geval en een jongen uit Noorwegen gaf hem een goede tip. Dat bracht het gesprek tevens op drugs; veel van de aanwezige backpackers vonden het geen probleem om te blowen tijdens hun bezoek aan Thailand. De kans dat ze gepakt zouden worden was namelijk helemaal niet zo groot, werd verkondigd. Wij zijn wel een beetje geschrokken van dit nonchalante gezelschap en ik vraag me nog steeds af; als je dan zo nodig wilt blowen, waarom zou je het risico nemen om dat, out of all places, in Thailand te doen?!

Wij gebruiken zelf geen drugs en hebben er zelfs in Nederland, waar het legaal is, absoluut geen behoefte aan. Wellicht was ik wat dat betreft nog wat naïef; ik dacht dat de hoge straffen (en de erbarmelijke omstandigheden in gevangenissen) toeristen wel zouden afschrikken om drugs te gebruiken. Blijkbaar is het het risico voor sommigen toch waard.
Ik heb hier persoonlijk de conclusie uit getrokken dat veel mensen die gepakt worden in Thailand verdomd goed weten waar ze mee bezig zijn. (Hier wil ik wel even bijvermelden dat er uiteraard ook mensen zijn die echt op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren of waarbij echt iets in de tas is gedaan! Dat vind ik echt heel erg; die hebben daarnaast ook nog zwaar te leiden onder anderen die ook beweren onschuldig te zijn...)

Herkent iemand dit? Of zijn er mensen die heel andere ervaringen hebben opgedaan tijdens hun reis in Thailand?

Mijn persoonlijke advies; mocht je naar Thailand willen gaan; neem de waarschuwingen betreft drugs goed in je op, maar ben niet extreem bang om ‘erin geluisd worden’. Blijf echter wel goed opletten en en zorg ervoor dat je je niet met verkeerde types inlaat!!