Colombo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Colombo image
Colombo image Colombo image

Colombo

Colombo
Sri Lanka
Martina

Colomo's tempels

Onze weg naar de hoofdstad Colombo vervolgden we langs the Dutch Canal. Een kanaal dat, je raad het nooit, aangelegd is door de Hollanders een aantal eeuwen terug. Aan de rechtheid kon je inderdaad aflezen dat het wel Hollanders moesten zijn geweest. Alleen zag dit er dan iets leuker uit, versierd met palmbomen en badende mensen langs de kant. Volgens Ranil waren er 2 manieren om in Colombo te komen; via de hoofdweg of achterlangs door allerlei dorpjes. Qua tijd zou het niet veel gescheeld hebben, je rijdt of met een omweg of je staat in de file.
Dan verkies ik inderdaad de omweg, want het uitzicht langs het kanaal en de dorpjes was geweldig.
In Colombo was het verkeer weer zoals ik het in Azië gewend was, maar dan linksrijdend, dus voor mijn gevoel nog net even iets chaotischer. Zeker als je wil oversteken.
We kregen eerst een soort sightseeing vanuit de auto langs allerlei belangrijke politieke gebouwen waarbij nadrukkelijk verzocht werd om vooral geeeeen foto's te maken. Een memorial hall waarvan ik de precieze naam ben vergeten was de eerste stop. Het was een replica van de hall die in Kandy (de voormalig hoofdstad) staat, alleen was deze van steen in plaats van van hout.
De tweede halte was een Buddhistische tempel. Ranil, zelf aanhanger van dit geloof, leidde ons blootvoets rond en vertelde wat over de symboliek en de afbeeldingen die we overal zagen.
Zo wit en sereen als deze tempel was, zo bont en kleurrijk was de hindu tempel waar we daarna rondliepen. Wederom schoenloos, wat op deze gladde stenen iets comfortabeler liep dan op het grove zand bij de vorige tempel. Een deel van de hindu tempel was pas opnieuw geverfd, waardoor de kleuren nog meer knalde. Buiten en bovenop de tempel waren allerlei goden (hindu's hebben er ontelbaar veel) afgebeeld, binnen was ook werkelijk àlles beschilderd. Plafonds, muren, geen centimeter was onbenut. Stiekem zou ik de serre van ons huis ook wel zo willen toetakelen, maar ik vrees dat ik dan op een veto stuit. Omdat we religieus gezien nu lekker op dreef waren, zijn we ook nog naar de oudste Nederlands Gereformeerde kerk in Colombo en Sri Lanka geweest. Deze stamde uit 1749 en zo'n beetje alles was nog van het originele bouwwerk. We kregen een grade tour van een oud mannetje waarvan ik na ongeveer 5 minuten pas doorkreeg dat hij 1. Engels sprak en 2. Dit tot ons aan het richten was. Hij loodsde ons zonder pardon door de hele kerk, inclusief mis, door om vol trots te vertellen over de geschiedenis, de mensen die er begraven lagen en wat er precies uit welk jaartal kwam. Denk ik tenminste, want we verstonden lang niet alles. Een hoop van de mensen die er begraven lagen waren vrij jong gestorven, mede mogelijk gemaakt door dengue en malaria. Het Nederlands op de grafstenen varieerde van 'Hier leyt'tot 'Hier legt'(ik dacht nog; dat mòet wel een Hagenees geweest zijn) (was overigens niet het geval). We wierpen nog een blik op een kast met boekwerken en trouwaktes vanaf 1749. Ze leken me overigens niet erg leesbaar meer, maar wel gaaf dat ze deze nog bewaard hadden. Even totaal ter zijde, hier mochten we onde schoenen wel aanhouden. Het kosste nog best moeite om er weer weg te rijden, aangezien de auto door de kinderen die net een mis hadden gevolgd de auto tot favoriet nieuw speelobject hadden gebombardeerd. Toen we de stad uit reden kwamen we nog wat opmerkelijke dingen tegen. Een olifant. Midden in de stad bij een tempel ('for beauty & protection', ja uhm...) een man die een foto van ons maakte met zijn mobiele telefoon en daarna heel enthousiast zijn duim opstak en een motorrijder die zo genant met me aan het flirten was (tot kusbewegingen aan toe, en dat zo'n 5 minuten lang omdat het flarking stoplicht niet sneller op groen ging) dat het lachwekkend was. Met name de laatste twee voorvallen wezen me er weer op dat ik wel heel erg blank ben. De eerste trouwens ook... zoveel olifanten midden in de stad hebben wij niet, maar dat vond ik wat minder schokkend en storend dan die acties van beiden mannen.
Ranil vroeg of we nog zin hadden om een Dutch Historical Museum te bezoeken, maar eerlijk gezegd ben ik niet heel erg trots op het feit dat ik afstam of toebehoor aan een volk wat landen geplunderd heeft en mensen tot slaaf heeft gemaakt, dus dat hebben we afgeslagen. We konden ook nog naar een shopping mall, maar die hebben we zelf ook en we waren ook wel een beetje gaar van alle indrukken op zo'n dag, dus zijn we terug naar het hotel gereden en hebben we onderweg nog wat foto's gemaakt van o.a. the Dutch Canal. Ranil stond zich lichtelijk te verbazen over de hoeveelheid foto's en de objecten die we fotografeerden, maarja dat krijg je als je met 2 grafisch vormgevers op stap bent en de typografie van het land zo bijzonder is. Tijdens het rijden heb ik hem overigens even lekker misbruikt als gids door allerlei vragen op hem af te vuren. Zo weet ik nu dat honden en katten als huisdier worden gehouden, zowel mannen als vrouwen hun rijbewijs kunnen halen en dit kunnen ze doen door middel van een praktijk en theoretisch examen. Dat je sinhala en tamil van links naar rechts leest, dat het Dutch Canal ongeveer 10 feet diep is en uit 3 delen bestaat, en het hoogste gebouw in Colombo heeft 39 verdiepingen.

Laat een reactie achter

1 reactie(s) bij "Colomo's tempels"

  • profile image comment
    Door Jacomien• geplaatst op 16 Sep 2010 | 21:40:09

    Heel interessant om te lezen! Ik zie het helemaal voor me!

    Bericht aangepast op 08:14:26