Centraal hoogland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Centraal hoogland image

Heel bijzonder...

Centraal hoogland
Sri Lanka
DorienSouman

Heel bijzonder...

“Ssssht, they are very shy”, fluistert de gids ons toe terwijl we langzaam dichterbij sluipen met onze camera in de aanslag. “This is very special, you almost never get to see them”, benadrukt hij, terwijl we ons best doen om ons zo onzichtbaar mogelijk te maken. Wanneer we tot op een tiental meters afstand zijn genaderd, beweeg ik voorzichtig mijn camera naar ooghoogte. Op het moment dat ik inzoom, scherp stel en klik, springt het ´very special´ onderwerp uit mijn gezichtsveld en vlucht hoog de boom in. Aan het oog onttrokken door het dichte bladergewas. Een beetje teleurgesteld lopen we terug naar de auto. Onze gids is uitgelaten. Er zijn er nog maar een paar in het wild en ze leven alleen op deze plek, vertelt hij ons. Omdat ze zo schuw zijn, worden ze echter slechts sporadisch door mensen gezien.

Met ´ze´ bedoelen we de Purple Leaf Eating Monkey en ´deze plek´ is Horton Plains, een Nationaal Park in het centrale hoogland van Sri Lanka. Een schitterend gebied, waar je een wandeltocht van zo´n 10 kilometer kunt maken waarbij je o.a. Bakers Falls en World´s End aandoet. 10 kilometer lijkt niet zo ver, maar je doet er toch al gauw een uurtje of 2 a 3 over. Niettemin een plek die je niet mag overslaan! Terwijl we een pad over rotsen en boomwortels volgen, wijst onze gids ons op bijzondere bloemen, kruiden, luipaardsporen, vogels en een reuzeneekhoorn die zich verstopt heeft in de boom. Wanneer we bij World´s End komen, worden we niet alleen getrakteerd op een fantastisch uitzicht, maar in de verte zien we opnieuw een aantal Purple Leaf Eating Monkeys door de bomen springen. Zodra ze ons gespot hebben, duiken ze weer weg in de jungle. Want ja… ´very shy´ die aapjes… We vervolgen onze wandeling en genieten met volle teugen. De gids vertelt enthousiast over het gebied en aan het einde geven we hem dan ook een flinke fooi. Hij heeft ons toch maar mooi naar die zeldzame aapjes gebracht, hoe groot is de kans dat je die te zien krijgt in het wild?

We vervolgen onze rondreis en komen op onze laatste dag in Sri Lanka aan in Galle. Een VOC-stadje aan de westkust van Sri Lanka. Na een ritje met een tuktuk door het stadje, slenteren we over de oude vestingsmuur om vervolgens via een nauw straatje weer terug te wandelen naar onze auto. Daar aangekomen wacht ons een verrassing. Tot onze grote verbazing zitten daar, in de vensterbank van een van de koloniale huizen, drie zeer zeldzame Purple Leaf Eating Monkeys op een rijtje! Met de stem van onze gids in ons achterhoofd (“very shy monkeys”), komen we voorzichtig dichterbij. De ´schuwe´ aapjes kijken echter verveeld toe hoe we omzichtig onze camera´s te voorschijn halen en gaan er eens goed voor zitten. Tien foto´s later, wanneer we nog op hooguit 2 meter afstand staan, kunnen we de conclusie trekken dat deze Purple Leaf Eating Monkeys misschien wel zeldzaam zijn, maar zeker niet ´very shy´. Ach, het is een leuk einde van onze reis naar Sri Lanka en weer een mooi reisverhaal!

Foto's

d3806.jpg
d3806.jpg
DorienSouman