Singapore reisblogs

Voorbeeldstad Singapore

Femkeopwereldreis was er (tot 28 jan 2010) Gepost op 29 jan 101 reacties

Dat je in Singapore de doodstraf krijgt, voor het in bezit zijn van drugs of vuurwapens, klinkt de meeste mensen wel bekend in de oren. Maar dat je 150 dollar boete krijgt voor het niet doorspoelen van een openbaar toilet, publiekelijk kauwgom kauwen sterk wordt afgeraden en je een gevangenisstraf van twee jaar riskeert als je in het bezit bent van buitenlandse sigaretten, dat vraagt toch wel om enige oplettendheid in eigen gedrag. Want voor je het weet ben je in overtreding. Ik kan de handleiding voor dit land nog verlengen: blijf binnen de kaders van het zebrapad, wacht met je sigaret opsteken totdat je hiervoor een legale plek hebt gevonden, houd dat wisselgeld maar in je zak, het geven van tips is namelijk ongeoorloofd. En tot slot bewaar je lekkere trek of dat blikje cola voor later, als je tenminste geen 500 dollar boete opgelegd wil krijgen.

Een behoorlijke waslijst. Wie zich echter aan al deze gedragsregels kan houden, is verzekerd van een leefomgeving waar je u tegen zegt. De stad behoort niet voor niets tot een van de schoonste en veiligste ter wereld. Wel betaal je daarvoor honderd procent belasting op auto’s en alcohol. En behoren de tien miljoen toeristen die het land jaarlijks bezoeken, zich ook te gedragen naar de Singaporeze maatstaven. Iets wat voor een gemiddelde Nederlander een hele opgave is. Als ik een onschuldig biscuitje wil eten in de shuttle bus naar het vliegveld, herinnert de sticker met het boetebedrag van 500 dollar, dat ik dan in overtreding ben.

Singaporezen zijn gedisciplineerde en zeer beschaafde mensen. Ware voorbeeldburgers. Voordringen komt niet op in hun gedachte. Rijen worden keurig gevormd, of dat nu voor de kassa, de taxistandplaats of bij de koffieautomaat is. Mensen glimlachen naar elkaar. Over taxi’s gesproken, Singapore heeft de meest vriendelijke chauffeurs ter wereld. Telkens weer raken we in gezellig gesprek, terwijl we zonder enige verkeersovertreding naar onze eindbestemming worden gebracht, met tegelijkertijd een guided tour door Singapore. Geweldig! Ik heb me nog nooit zo veilig en welkom gevoeld. Zo’n 0-tolerance beleid werkt dus echt. Misschien iets voor Nederland?

Voor wie van winkelen houdt, is Singapore een waar paradijs. En daar hebben we enorm van geprofiteerd. Ga naar Orchid Road en je vindt wat je zoekt. Het ene moderne winkelcentrum na het andere rijst uit de grond. Verder bezoeken verschillende musea, drinken koffie, eten, winkelen, drinken, en eten. Een heerlijk ritme waar wij ons prima in kunnen vinden. Daarnaast is het ook tijd voor wat wild life, dus gaan we naar de Singapore Zoo die behoort tot de top vijf dierentuinen ter wereld. We begrijpen direct waarom. De dieren leven hier in hun eigen natuurlijke leefomgeving. Nog geen tien meter van de ingang vandaan en we staan al oog in oog met een zwiepende orang-utan, krokodillen, en papegaaien die het tafereel gadeslaan vanaf een tak. Geen enkel dier is hier opgesloten achter tralies. Het zou daarom geen dierentuin, maar een natuurpark moeten heten. Kangaroos, witte tijgers en binnenkort wonen ook twee panda’s in de Singapore Zoo. ’s Avonds gaan we op safari. Gelukkig geen hoge kaplaarsen deze keer. Gewoon vanuit een veilig trammetje die door het natuurlijke regenwoud leidt.

“Time for boarding, passengers QZ7139”, galmt door de hal nabij gate D38. Sorry mensen, ik moet dit hoofdstuk afsluiten. Op naar Yokyakarta. Vanaf daar meer!!

Femkeopwereldreis Positie 29597 (0 p.) Lid sinds 27-10-2009 Foto's en tips: 10 Blogs: 17 Fans: 1
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Een gezegende motorrit door Flores
0 3
Gepost op 25 augustus
Indonesië Flores
Op de thee bij de nonnen
0 2
Gepost op 25 augustus
Indonesië Flores
Flora, Fauna, Flores!
0 2
Gepost op 25 augustus
Indonesië Flores

Reacties bij deze blog

albertensandra

Door: albertensandra • Geplaatst op

Dus we moeten ons strakjes inderdaad gedragen, wij gaan er 4 dagen heen (korte stopover). Ik wist dat ze streng waren, maar zo streng...... Ach, alles heeft zijn voor en nadelen. In Nederland kunnen ze daar een voorbeeld aan nemen toch?
Heel veel plezier in Yokyakarta (goede herinneringen aan...)!!!!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.