Singapore

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Singapore image

Singapore

Singapore
Azië
Don-chris

Op avontuur in het donkere Singapore - gokken, prositutie en karaoke in Geylang, Singapore

Ik ben inmiddels al een paar keer in Singapore geweest, en ik blijf het een heerlijke stad vinden. Het is een welvarende stad/staat en van alle gemakken voorzien. Overal is airco, er is geen vuiltje op straat te vinden, de mensen staan altijd netjes in een rij te wachten en de hypermoderne metro rijdt tot op de seconde op tijd. Daarnaast is Singapore modern, welvarend en een waar shopping walhalla waar je dagenlang via ondergrondse walkways van het de ene shoppingmall naar de andere kan gaan zonder ook maar buiten te komen, en aan het einde nog niet alle winkels gezien te hebben. Met familie die hier als expats wonen en werken heb ik ook gemerkt dat je hier als westerling een luxe Europees leven kan leiden, midden in Azië. En hoe heerlijk dit ook allemaal is, af en toe is dat ook een beetje saai en wil je toch wat meer spanning.

Toen ik dit besprak met mijn oom kon hij het beamen dat voor een rechtgeaarde Amsterdammer Singapore soms wel heel erg steriel is. Maar…er zou ook een donker Singapore zijn. Hij was er zelf nog nooit geweest, maar er zouden hier dingen gebeuren die onder alle wetten verboden waren. Ik kon niet wachten om zelf uit te vinden wat dit was. Met zijn instructies in de hand namen we de metro en liepen we naar de genoemde grote straat van Geylang. Waar ik grote neon-borden verwachtte met strippers bleek het een hele onschuldige ingetogen straat te zijn, met vooral veel eettentjes vol met Aziatische mannen. Na een stevige Chili-krab ging ik op onderzoek uit. Nu vond ik de vele massage salons wel al verdacht maar toen ik een tweede keer langs liep werd mij al heel snel duidelijk dat de dames wel meer te bieden hadden dan een goede massage. Echter, in mijn reizen door Azië was ik hier niet onbekend mee, en met de Wallen op mijn dagelijkse fietsroute naar mijn werk was dit redelijk tam.

Met een lichte teleurstelling doken we een karaokebar in waar ik – met een paar goede Tiger-beers in de maag - met de grootste serieusheid Thriller van Michael Jackson verkrachtte, tot hilariteit van iedereen. Het kon me weinig deren want de gemiddelde Singaporees blijkt nog minder gevoel voor toonhoogte en ritme te hebben dan ik, en ik kon hun de eer van het uitlachen dan ook terug bewijzen. Ik kwam in gesprek met een groepje jolige Chinese Singaporezen die mij vertelde dat de massage salons kinderspel waren en dat het échte Geylang een aantal straten verder lag. Na vijf minuten met hun meegelopen te hebben kwamen we in dit gedeelte en begreep ik wat ze bedoelden.

In dit gedeelte was het een wirwar aan straatjes met krakkemikkige bouwvallen, vrij bijzonder voor het geordende Singapore. Vuil aan de kanten, waslijnen vol was en stroomkabels boven de straten, zwerfhonden, en vooral veel mannen. Overal mannen die met elkaar aan het drinken en vooral aan het gokken waren. Ik begreep helemaal niets van de spellen, maar het meeste ging met een dobbelsteen of met een soort rad van fortuin. De kakkerlakken-race op een soort sjoelplank begreep ik nog wel, alhoewel mijn geluk me in de steek liet en mijn kakkerlak als een halve dwaas de verkeerde kant op rende. Er werd veel geschreeuwd en hard gelachen door de mannen en hoewel je hier normaal niet van op zou kijken is dit in het ingetogen Singapore erg bijzonder. Uit barretjes kwam harde muziek en iedereen leek het erg naar zijn zin te hebben.

Op de hoeken stonden de dames, in rijtjes naast elkaar in sexy kleding, toespelingen te maken naar mannen. Als westerse jongeman viel ik bij de veelal Filipijnse dames goed in de smaak, maar hoewel ik een lolletje met de dames wist te maken voelde het allemaal ontzettend fout aan. Een groot bouwvallig hotel had een groot bord met kamers die per uur te huur waren en het was onvoorstelbaar dat in deze smerige bende deze dames hun werk moesten doen. Ook de Singaporese mannen leken er weinig plezier aan te beleven en de deals werden met een grote zakelijkheid gemaakt. Al met al een vrij trieste bedoening, maar ik wil mijn ruimte nu niet gaan gebruiken voor een ethische uiteenzetting.

Uiteindelijk heeft de avond mij gebracht waar ik naar op zoek was: de donkere kant van Singapore. Het was een bijzondere ervaring om mee te maken hoe de normaal zo ingetogen Singaporese man uit zijn schulp kruipt en hoe ze plezier hebben met elkaar. Het prostitutie verhaal blijkt een lastig issue, maar ook dit was intrigerend om gezien te hebben. Nu ik Singapore achter de façade van luxe, moderniteit en geordendheid heb gezien, heb ik het idee deze ongrijpbare stad toch iets meer te begrijpen.

De volgende dag stond de Singapore Zoo op het programma. Minstens net zo leuk, maar wel weer het utopische beeld dat Singapore graag uit straalt. Met de ervaringen in Geylang in het achterhoofd keek ik echter wel anders naar de breed lachende huisvaders die met hun gezin hier op stap waren.