Chiva

'483035' door jamievanommering '483035' door jamievanommering

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Blauwe ochtend

jamievanommering

Het is 5.00 am, de wekker gaat. In Oezbekistan staan we elke dag voor zonsopkomst op. De historische steden zijn namelijk op hun mooist vlak voor of na zonsopkomst, als er nog niemand op straat is. Hier zitten we op het centrale plein te genieten van het blauwe uurtje. Wat een rust en wat een uitzicht (op de Khuna Arq & Kalta Minor minaret)... Hiervoor kom ik mijn bed wel uit!

'518048' door Bowral '518048' door Bowral

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Oezbeekse danseres

Bowral

Op het dak van de ‘Khuna Ark’, de voormalige residentie (en fort) van de heersers van Khiva, gaf een lokale dansgroep een voorstelling. Het publiek bestond uit zo’n dertig Oezbeken en een enkele ‘verdwaalde’ buitenlander. Op de achtergrond zie je de turquoise betegelde Kalta Minor minaret. De minaret is nooit helemaal afgebouwd. Hij moest zo hoog worden dat je ‘m vanuit Buchara (ruim 400 kilometer verderop) zou kunnen zien. Helaas overleed de opdrachtgever, Mohammed Amin Khan, halverwege de constructie van de minaret en als gevolg hiervan werd de bouw ervan stilgelegd. De hoogte is blijven steken op 29 meter

'510308' door pkoelewijn '510308' door pkoelewijn

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Panorama Chiva

pkoelewijn

We beklimmen aan het einde van de middag de wachttoren van de "Ark" die zich aan de westzijde van de stad bevindt. Zodoende krijgen we een overzicht van de hele binnenstad met alle minaretten.

'510695' door pkoelewijn '510695' door pkoelewijn

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Slofjes

pkoelewijn

In Chiva kun je leuke gebreide slofjes kopen. Deze dame maakt ze speciaal voor ons in een mooie blauwe tegeltjeskleur. Zo kan ze weer een paar dollars bijverdienen om haar gouden glimlach te vervolmaken.

'500159' door jeannette '500159' door jeannette

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Museumstad

jeannette

Chiva of ook wel Khiva genoemd is een prachtig ommuurt stadje met een en al monument. Deze grote toren is wel het letterlijke hoogtepunt en dient tevens als decor voor de dansvoorstelling die elke avond hier plaatsvind

'496098' door Zandkorrel '496098' door Zandkorrel

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Slofjes te koop

Zandkorrel

Overal waar je als toerist komt in Oezbekistan, kun je souvenirs kopen. Op elk binnenhofje of pleintje wordt wat uitgestald. Deze slofjes waren netjes neergelegd met gebruikmaking van het prachtige decor van dit monument in Khiva.

'514460' door pkoelewijn '514460' door pkoelewijn

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Ik heb mooie meloenen

pkoelewijn

Als je eens echt zoet fruit wil proeven, moet je beslist naar Oezbekistan gaan. Hier schijnt de zon als nergens anders en dat maakt ook deze meloenen heerlijk zoet. Je vindt ze gewoon langs de kant van de weg....

'510566' door pkoelewijn '510566' door pkoelewijn

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Bontmutsen

pkoelewijn

Aan de voet van de Kalta Minor (kleine minaret) vind je een mooie uitstalling van bontmutsen. In en om de monumenten van Khiva kun je niet aan de handel in van-alles-en-nog--wat ontkomen. Aan de bouw van de Kalta Minor werd in 1853 begonnen in opdracht van Mohammed Amin Khan (Medamin). Het was de bedoeling dat deze minaret 70 meter hoog zou worden, maar de bouw werd gestaakt bij 26 meter. De arme Medamim werd in 1855 onthoofd tijdens een aanval op Sheraks, gelegen aan de huidige Iraanse grens.

'509263' door pensionado '509263' door pensionado

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Kidnap in Khiva

pensionado

Net als Venetië of Brugge is de oude binnenstad van Khiva een geweldige locatie voor historische films. In de binnenhof van het prachtig betegelde paleis Tash Hauli van de khan zat een hele rij kinderen omringd door een filmploeg te wachten tot zij aan de beurt waren. Ik begreep dat de film over het ontvoeren van kinderen ging. Waarschijnlijk werden zij als slaaf verkocht. Op een gegeven moment rende een wanhopige vader schreeuwend achter een kidnapper aan, maar die had een groot zwaard zodat hij niets kon uitrichten. Een scène die ik 3x heb zien over doen. En al de andere kinderen bleven maar geduldig zitten kijken.

'512611' door pkoelewijn '512611' door pkoelewijn

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Het verlegen bruidje

pkoelewijn

In mijn vorige foto liet ik zien hoe de twee bruidjes in Chiva eerbiedig voor ons bogen. Even daarvoor kon ik de de verlegen uitdrukking van een van de bruidjes vastleggen. Overal in Oezbekistan kom je bruidsparen tegen en de dames vertrekken doorgaans geen spier.....

'512315' door pkoelewijn '512315' door pkoelewijn

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Onafgemaakt

pkoelewijn

We kijken richting de Westpoort, de officiele toegang tot "het museum", de binnenstad van Chiva. De enorm dominante Kalta Minar had de grootste minaret van Centraal Azie moeten worden, maar de opdrachtgever, Mohammed Amin Khan sneuvelde in 1855 voordat de minaret klaar was, Hij is slechts ruim 26 meter hoog, in plaats van de bedoelde 70. Her verhaal gaat ook dat de architect van de Kalta Minor stiekem overeen gekomen was om een nog grotere minaret te bouwen voor de Emir van Buchara en dat hij daarom als straf voor zijn verraad van de minaret werd gegooid.

'508122' door pensionado '508122' door pensionado

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

De Kalta Minor (2)

pensionado

Ook deze opname is 's morgens in alle vroegte gemaakt, toen het in de oude stad van Khiva nog stil en leeg was. De prachtige patronen en kleuren waarmee de Kalta Minor (= Korte Minaret) versierd is, zijn nu beter te zien. De kleinere toren en spitsboog zijn van de grote Muhammed Amin Khan Madrassa (koranschool) waarin zich het unieke Orient Star hotel bevindt.

'483294' door Zandkorrel '483294' door Zandkorrel

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Monumenten kijken

Zandkorrel

In Oezbekistan zijn er vele monumenten te bekijken. Niet alleen de toeristen doen dat, maar ook de Oezbeken zelf. Deze man bekijkt het mausoleum van Pakhlavan Mahmoud, midden in het oude centrum van Khiva. Als je gaat wandelen in Khiva, kom je het vanzelf tegen.

'506595' door pensionado '506595' door pensionado

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Pakhlavan Mahmud...Ma

pensionado

De oaseplaats Khiva aan de Zijderoute op de grens met Turkmenistan heeft nog een geheel ommuurde oude stad die vol madrassa's, moskeeën en paleizen staat. Het mausoleum van Pakhlavan Mahmud, waarvan ik gisteren de binnenzijde liet zien, is ook van buiten van een uitzonderlijke schoonheid. De groene koepels rijzen boven de zandkleurige bebouwing uit.

'515119' door pkoelewijn '515119' door pkoelewijn

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Het gewone leven gaat

pkoelewijn

Toen Chiva in de Russische tijd werd gerestaureerd werden de bewoners uit de binnenstad geknikkerd. De Ichon Quala ( de middeleeuwse ommuurde stad) werd een museum. Inmiddels wonen er weer zo'n 2000 mensen in de huizen vlakbij de muren. De kinderen spelen daar zoals overal ter wereld, zich nog niet bewust van de historie die hen omringt.

'509384' door pensionado '509384' door pensionado

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Khiva Silk Carpet...W

pensionado

Iedereen die van plan is om Khiva te gaan bezoeken, kan ik het boek " A Carpet Ride To Khiva" van Christopher Aslan Alexander van harte aanbevelen. Hij was de oprichter en promotor van de Khiva Silk Carpet Workshop waar je nu prachtige handgeweven kleden en geborduurde kussens kunt kopen. Hij ontdekte dat patronen die op tegels en houtsnijwerk in Khiva voorkwamen, uitstekend geschikt waren als motief van een geweven zijden kleed of borduurwerk. Zijn initiatief is uitgegroeid tot een door UNESCO ondersteund project waar een 40-tal vrouwen werkzaam zijn die prachtig gekleurde zijden kleden weven. Dit is de ruimte met de weefgetouwen. De borduursters werken in de schaduw op de binnenplaats. Daar kocht ik een kussenovertrek dat met mooie geometrische figuren in roze zijden versierd is.

'507415' door pensionado '507415' door pensionado

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Islam Khoja Minaret e

pensionado

Een van de vele hoogtepunten tijdens mijn rondreis door Oezbekistan was het bezoek aan Khiva dat vroeger aan de Zijderoute lag. Binnen de lemen muren van het oude centrum staan talloze monumenten die vrijwel alle uit de 19e eeuw dateren. In die tijd was Khiva een centrum van slavenhandel. De plaats is ook voor de lokale bevolking een grote attractie en ze wordt dan ook druk bezocht. Het op een afgelegen plek in het zuidwesten van Oezbekistan gelegen Khiva is het mooist vlak na zonsopgang wanneer de straatjes nog leeg zijn en de stalletjes met lokale handarbeid nog niet zijn uitgezet. Ik zal daar een aantal beelden van plaatsen. Dit is een foto van de elegante, 60 meter hoge Islam Khoja Minaret die naar boven toe slanker wordt. Hij grenst aan de gelijknamige madrassa. Beide zijn op kunstige wijze met prachtig tegelwerk versierd.

'506896' door pensionado '506896' door pensionado

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Gouden lach

pensionado

In Oezbekistan zie je veel vrouwen maar ook mannen met gouden tanden. In de regel betreft het enkele zichtbare voortanden. Het is een teken van welstand en men vindt het mooi. Deze vriendelijke dame van een restaurant in Khiva heeft al haar spaargeld ingezet. Het is een en al goud als ze lacht.

'509283' door pensionado '509283' door pensionado

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Sfeerbeeld

pensionado

Toen wij na het diner door een stil Khiva naar ons hotel in de grote madrassa terugliepen, passeerden wij de Vrijdagmoskee. Daar had een filmploeg een schijnwerper op een van de prachtig bewerkte houten deuren gericht. In de deuropening stond een eerbiedwaardige, verklede figurant. Het was een beeld dat perfect paste bij de exotische sfeer van de oude stad.

'511893' door pkoelewijn '511893' door pkoelewijn

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

In het avondzonnetje

pkoelewijn

Als we tegen de avond de Zuidpoort van de binnenstad uitlopen om naar ons hotel terug te keren. zien we dit trio voor de stadsmuur nog even genieten van het late zonnetje. Foto maken? geen bezwaar! Oezbeken gaan graag op de foto en we worden door hen ook vaak op de foto gezet.

'509607' door pensionado '509607' door pensionado

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Bedelaar?

pensionado

Deze bedelaar had wel erg vuile handen en voeten en zijn kleding was net iets te veel gehavend. Hij was dan ook een figurant in de film die in de oude binnenstad van Khiva werd opgenomen. Tijdens een wandeling kwam ik van tijd tot tijd de meest zonderlinge personages tegen. Maar wat pasten zij uitstekend in het filmische decor van Khiva!

'459971' door Zandkorrel '459971' door Zandkorrel

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Mega minaret

Zandkorrel

Deze minaret is anders dan de andere: veel dikker en heel erg rijkelijk versierd. Hij staat vlak naast hotel Oriënt Star (waar ik net een tip over heb geschreven) - de ingang van het hotel is rechts naast mij (kun je op de foto niet zien). Dat maakt dus dit hotel extra aan te raden voor iedereen die net als ik overal de weg kwijt raakt. Hier kan dat dus écht niet, deze toren is vanuit elke hoek van de stad zo ongeveer te zien en zo niet, dan kent iedereen hem wel. Dus vind de toren en vind je hotel, makkie!

'514129' door pensionado '514129' door pensionado

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

Filmopname in Khiva

pensionado

De dagen dat ik in Khiva was, kwam ik op elk tijdstip van de dag de vreemdst geklede personages tegen. Zij bleken figuranten te zijn in een film die zich afspeelde in de tijd dat de oasestad aan de Zijderoute nog het belangrijkste centrum van slavenhandel was.

'506693' door pensionado '506693' door pensionado

OezbekistanChiva

OezbekistanChiva

De muren van Khiva

pensionado

Een van de best bewaarde steden van Centraal Azië is Khiva. De oude binnenstad wordt omringd door een 2,2 km lange verdedigingsmuur. Binnen deze muur bevindt zich een unieke verzameling van madrassa's, moskeeën en paleizen met prachtige versieringen. Deze foto is genomen tegen zonsondergang wanneer de lemen muren warm kleuren. Rechts steekt boven de muren het bastion uit van het paleis van de khan, de Kunya Ark.