Gurvan Saikhan NP

'551637' door WKerkhof '551637' door WKerkhof

MongoliëGurvan Saikhan NP

MongoliëGurvan Saikhan NP

Het Gurvan Saikhan...

WKerkhof

Onderweg naar de bekende Yolyn Alm vallei is het landschap al overweldigend mooi en ruig! De hoge bergen van het Gurvan Saikhan Nationaal Park, zijn mooi groen. Dit gebied is de enige plek in het de Zuid-Oost Gobi woestijn waar leven mogelijk is doordat hier vrijwel altijd water aanwezig is. Hierdoor kun je op deze plek veel vogels zien, maar ook andere diersoorten als de wilde ezel, de wilde kameel en het uiterst zeldzame sneeuwluipaard. (natuurlijk allemaal helaas niet gezien) Er loopt niet echt een weg door dit gebied en een niet al te makkelijk begaanbaar karrenspoor leidt ons erdoorheen (gelukkig weet onze chauffeur de weg op zijn duimpje) Een perfecte plek voor een eerste lunch en terwijl die klaargemaakt wordt geeft de drone ons een overall view van dit prachtige gebied!

'507434' door marleenhuijsmans '507434' door marleenhuijsmans

MongoliëGurvan Saikhan NP

MongoliëGurvan Saikhan NP

Het grote niets...bes

marleenhuijsmans

In augustus heb ik twee weken rondgereisd in Mongolië. Een 4x4 met gids en chauffeur op zoek naar de mooiste plekken van het land. Maar vooral ook ervaren hoe het land is, hoe zijn de mensen, de gebruiken, het eten en vooral de natuur. Tijdens onze lunch waren we neergestreken 'langs de weg' en zo zittend aan mijn noodles kwam dit busje voorbij. Een van de eerste die we op deze dag zagen. Na 2 weken Mongolië kan ik echt zeggen dat het land is zoals alle foto's van Mongolië de natuur weergeven. Prachtig, ongerept en vol verassingen en het grote niets bestaat echt.

'1095020' door hardom '1095020' door hardom

MongoliëGurvan Saikhan NP

MongoliëGurvan Saikhan NP

Regen op komst

hardom

Midden in de Gobi woestijn geven soldaten van het Mongoolse leger ons een stopteken. Via onze tolk begrijpen we dat ze ons sommeren zo snel mogelijk een overnachtingsplaats op te zoeken omdat er een regenfront met windstoten op komst is. Gelukkig bereiken we het Gerkamp op tijd en dat levert deze prent op. De grote hoosbuien met heftig onweer zijn 's nachts gevallen. Niet alle Gers zijn overigens waterdicht....

'1093140' door hardom '1093140' door hardom

MongoliëGurvan Saikhan NP

MongoliëGurvan Saikhan NP

Yolyn Am

hardom

In het grootste nationale park van Mongolië , Gurvan Saikhan NP, vindt je niet alleen de bekende zandduinen van Khongoryn Els, maar ook de groene vallei Yolyn Alm. Je verwacht zo'n plek eigenlijk niet midden in de Gobi woestijn en zeker het ijsveld dat als het niet al te warm wordt zelfs hartje zomer te aanschouwen is past niet echt in het beeld dat je van een woestijn gebied hebt. Yolyn Am is een heerlijk wandelgebied met ook nog eens een rijke flora en fauna. In eerste instantie is het opgezet als beschermd vogelgebied. Je vindt er dan ook vele vogelsoorten en maar ook zeldzame zoogdieren (van springmuizen tot de sneeuwluipaard) Wij hadden het geluk de Siberische steenbok tegen te komen.

'1089494' door hardom '1089494' door hardom

MongoliëGurvan Saikhan NP

MongoliëGurvan Saikhan NP

Yolyn Am

hardom

In het grootste nationale park van Mongolië , Gurvan Saikhan NP, vindt je niet alleen de bekende zandduinen van Khongoryn Els, maar ook de groene vallei Yolyn Alm. Je verwacht zo'n plek eigenlijk niet midden in de Gobi woestijn en zeker het ijsveld dat als het niet al te warm wordt zelfs hartje zomer te aanschouwen is past niet echt in het beeld dat je van een woestijn gebied hebt. Yolyn Am is een heerlijk wandelgebied met ook nog eens een rijke flora en fauna. Je vindt er vele vogelsoorten en zeldzame zoogdieren ( o.a springmuizen tot de sneeuwluipaard) Wij hebben het geluk de Siberische steenbok tegen te komen.

'1094805' door hardom '1094805' door hardom

MongoliëGurvan Saikhan NP

MongoliëGurvan Saikhan NP

Yolyn Am

hardom

Yolyn Am betekent vallei van de lammergier en die cirkelen dan ook boven je hoofd. Yolyn Am is een groene oase met nauwe kloven in de Gobi woestijn. In één van die kloven bevindt zich een ijsveld dat zelfs hartje zomer meestal niet geheel wegsmelt. Je kunt een eindje te paard om naar dit ijsveld te gaan. Yolyn Am is ook een beschermd vogelreservaat. Wij hebben dan ook de benenwagen genomen om meer kans te hebben de vogels ook daadwerkelijk te spotten.