West Maleisie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

West Maleisie image

Jungle voor je zelf in het hart van Kelantan

West Maleisie
Maleisië
Sgtravel

Jungle voor je zelf in het hart van Kelantan

Het is zeven uur in de ochtend en ik zit in de bus van Kota Bharu naar Dabong, voor een jungle tocht in het Gunung Stong state park. Naast me zit m’n gids voor de komende 2 dagen en een bank er achter een franse Backpacker , die ze bereid hebben gevonden dit avontuur met mij te beleven.
Na enkele uren gereden te hebben door het schitterende binnenland van Kelantan, komen we aan in Dabong waar een minibusje van het park al op ons staat te wachten. Het is nu nog twintig minuten rijden naar de hoofdingang waar het inmiddels is begonnen met regenen, dit is een regenwoud dus kan je dat verwachten. De registratie verloopt snel en gekleed in m’n poncho kan de tocht naar boven beginnen. De hoofd attractie van het park is de Jewalang waterval, welke met 990 meter de hoogste van zuid oost Azië is en vanaf de weg gedeeltelijk zichtbaar is. De missie van de komende twee dagen is om langs de waterval naar boven te klimmen, en de echte jungle te ervaren.
Het eerste stuk gaat langs bungalows die hier ooit voor de toeristen zijn gebouwd, maar zien er vervallen uit en zijn waarschijnlijk niet meer in gebruik. Na tien minuten staan we aan de voet van de waterval, het pad gaat aan de andere kant verder en moeten we dus oversteken, de lichte regen is inmiddels veranderd in een tropische bui en onze gids gaat kijken of het wel veilig is om de oversteek te maken. Hij verteld dat er zo uit het niets een vloedgolf aan water van de berg kan komen, we zien maar een klein gedeelte van de waterval en wat daar achter gebeurd kun je simpelweg niet zien door de dichte jungle. Hij verklaard het traject veilig en beginnen we met de oversteek, door de regen zijn de rotsen spekglad waardoor ik me bij sommige stukken op handen en voeten voorzichtig voort beweeg. In een poncho is dit een hele opgave kan ik vertellen, maar ik wil m’n camera en de rest van de tas wel droog houden dus is er geen ander optie dan rustig naar de overkant te kruipen, hopend dat ik niet uit glij en tientallen meters naar beneden val. Het pad (zover je daar van kan spreken) aan de andere kant gaat vrij steil naar boven en op sommige stukken moet ik me aan touwen naar boven trekken, gelukkig is de regen gestopt en komen we na twee uur aan bij het basiskamp waar we kunnen bijkomen van deze avontuurlijke tocht. Het kamp is vrij primitief met enkele tentjes en een overdekte keuken, we zijn de enigste op deze plek wat me niets verbaasd na deze klim. Net achter het kamp bevind zich een tweede gedeelte van de waterval die uit komt in een mooi natuurlijk zwembad, later die middag hebben we hier dan ook uitgebreid gebruik van gemaakt. Zittend in het water geniet ik van de jungle met al haar geluiden en is de zware tocht eerder die dag al snel vergeten.
De volgende ochtend staan we vroeg op, om te genieten van een mooie zonsopkomst. Vanaf de top van de eerste waterval zien we na een tijdje de wolken open breken en de vallei beneden, nu zie ik pas hoe hoog we geklommen zijn. Na het ontbijt gaat de tocht verder naar boven, langs de rand van de waterval en door dichte jungle. Ook dit traject is niet makkelijk en hangen er op de steile stukken weer touwen om je zelf naar boven te hijsen, het uitzicht over de jungle is daar in tegen schitterend en daar doe ik het voor. Onderweg zien we veel dieren, apen, slangen en vele tropische vogels die over vliegen,dit is nog een echt stukje ongerepte natuur waar wij met z’n drieën de enigste bezoekers zijn.
Na nog een laatste plons onder de waterval moeten we helaas naar beneden wat een stuk sneller gaat dan de dag daarvoor!!!
In de bus naar Kota Bharu geniet ik nog na van deze schitterende jungletocht, het was nat, modderig en m’n kleding is waarschijnlijk nog nooit zo vuil geweest. Maar wat een ervaring, dit is de jungle in zijn puurste vorm die je met niemand hoef te delen.

Zin gekregen in deze ervaring, Ewan van Ewan’s Guesthouse in Kota Bharu kan het voor je regelen.
Geef wel ruim op tijd aan dat je deze tocht wil doen, want als je net als mij alleen reist moet hij er deelnemers bij zoeken. Ik had me zelf 5 dagen gegeven in deze stad, om mee te kunnen op een twee of drie daagse tour wat uiteindelijk echt nodig was.

http://www.ewansguesthouse.com/

Foto's

d7549.jpg
d7549.jpg
Sgtravel
220ec.jpg
220ec.jpg
Sgtravel
c8d6b.jpg
c8d6b.jpg
Sgtravel
c573c.jpg
c573c.jpg
Sgtravel
ca288.jpg
ca288.jpg
Sgtravel

Laat een reactie achter

8 reactie(s) bij "Jungle voor je zelf in het hart van Kelantan"

 • profile image comment
  Door Joanna• geplaatst op 25 Jan 2016 | 08:59:53

  wat een avontuur! Mooie foto's ook!

  Bericht aangepast op 08:13:50
 • profile image comment
  Door Oliververheij• geplaatst op 27 Jan 2016 | 10:46:40

  Mooi geschreven blog en prachtige foto´s. Het ziet er geweldig uit.

  Bericht aangepast op 08:13:50
 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 30 Jan 2016 | 21:50:49

  Prachtig avontuur. Afzien, maar welk mooie foto's!

  Bericht aangepast op 08:13:50
 • profile image comment
  Door AdriaanV• geplaatst op 24 Jan 2016 | 16:01:11

  mooi verhaal met prachtige foto's! Mag ook wel na zoveel inspanningen!

  Bericht aangepast op 08:11:54
 • profile image comment
  Door WKerkhof• geplaatst op 24 Jan 2016 | 16:02:34

  Wat een avontuur, maar lijkt me wel heel gaaf, zeker als ik je mooie foto's zie!

  Bericht aangepast op 08:11:54
 • profile image comment
  Door Pkoelewijn• geplaatst op 24 Jan 2016 | 16:21:29

  Mooi avontuur, Sander, maar ik pas....

  Bericht aangepast op 08:11:54
 • profile image comment
  Door ALopezBlanco• geplaatst op 24 Jan 2016 | 16:52:23

  Lijkt me heerlijk zo in de jungle! Je moet er wel wat moeite voor doen maar dan kan me voorstellen dat het genieten is.
  Goed geschreven en mooie foto's.

  Bericht aangepast op 08:11:54
 • profile image comment
  Door Jeannette• geplaatst op 24 Jan 2016 | 20:24:27

  mooi beschreven dit avontuur!

  Bericht aangepast op 08:11:54