West Maleisie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

West Maleisie image

West Maleisie

West Maleisie
Maleisië
Lione Kolsteren

maleisie reisverslag deel 2

Een dag later gaan we naar het Kanching Rainforest Waterfall Park, zo’n 30 km van het centrum van KL. Bij de toeristen is dit nauwelijks bekend, die komen er eigenlijk niet, maar bij de locals is het een geliefd uitstapje vanuit de metropool Kuala Lumpur. De naam zegt het al: regenwoud en 7 schitterende watervallen, waarbij je beneden begint (eerste waterval) en na een aardige klim de zevende bereikt. Ook daarna kun je nog doorwandelen in de jungle. De trail is weliswaar klimmen, maar er is een stenen pad, het wandelt dus vrij comfortabel. In de weekenden is dit, zoals gezegd, het recreatiepark voor de stadsbewoners, maar juist tussen de locals is het leuk. Door de week is het rustig en aangenaam wandelen. We zien wat locals, kinderen vooral die onderaan de waterval genieten van het water. Dit park houdt het midden tussen een stadspark en jungle, maar verder naar boven wordt het ongerepter. Er zijn méér van deze stadsparken/jungles in KL. In de middag gaan we weer richting de stad. We shoppen in het shoppingcenter onder de Petronas. Het is uitermate modern en luxe winkelen hier. Achter het shoppingcentre is een mooi stadspark. Vooral tegen de avond komen hier veel locals. De sfeer is goed. We eten heerlijk in een Japans restaurant, op de derde (of was het nu de tweede of vierde?) verdieping. Een aanrader!!

Het wordt tijd voor onze tweede bestemming in dit land: Pangkor eiland vóór de westkust van Maleisië. Hoewel Pangkor in opkomst is als toeristische bestemming, is het er nog relatief rustig en overzichtelijk. Een groot deel van het kleine eiland wordt gevormd door Pangkor Hill, een “berg” van 1200 meter hoog. Op de flanken en de toppen van de berg vind je tropische jungle. Om de berg heen loopt een doorgaande weg die een cirkel over het eiland beschrijft. Aan de randen van het eiland zijn enkele pareltjes van stranden. Aan één van die stranden, in het noorden van het eiland, ligt ons volgende hotel voor een aantal dagen, het Pangkor Island Beach Resort. Vanaf KL rijden we, alweer over bijzonder goede wegen, in 3 uur tijd naar de kustplaats Lumut. Daar nemen we de ferry, die ons in 20 minuten overvaart naar Pangkor. Van daar is het nog een kleine kilometer naar het resort. Hoewel het resort wat grootschalig is heeft het ook een aantrekkelijke kant. Het ligt aan een schitterende privébaai van 1 km lang. Onze kamer kijkt op deze baai uit. Het is hier vrij rustig en de sfeer is relaxed.

Het wordt een dag of vier heerlijk uitrusten aan dit fraaie strand, gelegen aan dezelfde zee die enkele weken geleden nog zoveel ellende heeft veroorzaakt (op Pangkor, zo hebben we ons laten vertellen, viel het overigens mee).
Zoals gezegd: het eiland is klein, zo’n 15 km in de lengte en 10 km in de breedte. We maken een rondje over het eiland en zien in één dag de belangrijkste en leukste plekken van het eiland: Pangkor dorp, een rustig stadje, met een Indiase tempel en een Chinese tempel (Lin Yi Kong). Hier heeft men in miniatuur de Chinese muur nagebouwd.
Even verderop ligt Kota Belanda, het fort Teluk Gedung. Gebouwd door, inderdaad, de Hollanders (dit is niet het eerste Hollandse fort dat wij in den vreemde zien!). Nijver volkje, die Hollanders, maar het was ze natuurlijk vooral te doen om de controle over de handel in de regio, in dit geval: tin. Het fort is gerestaureerd en hoewel Maleisiërs ons aanspreken en denken wij dit wel interessant zouden vinden (en er trots op zouden zijn), doet het ons eerlijk gezegd niets.
Een boottochtje langs een deel van het eiland om de zuidpunt heen naar het westen. Hier ligt Pangkor Laut, een satellieteilandje van Pangkor. Op het eilandje een zeer luxe resort. Grote sterren logeren hier, zo wordt ons verteld. Pavarotti kwam hier ieder jaar, en zo worden meer namen genoemd die ik weer ben vergeten . De dagen erna verlopen heerlijk kalm. Het is goed toeven aan ons baaitje, de jungle komt hier vanaf de omringende heuvels bijna de zee in. We zien veel neushoornvogels, voor het eerst dat we ze in levenden lijve zien. Later in Afrika zien we ze ook veel, uiteraard een ander soort. Ze zijn niet schuw en laten zich gemakkelijk van dichtbij fotograferen. Het zijn wonderlijke vogels om te zien……
Voor het tweede deel van onze reis moeten we terug naar KL, waar we een nachtje blijven voordat we naar Borneo vliegen. De terugreis naar KL verloopt soepel en ’s middags laat arriveren we weer in deze hete klamme metropool. We lopen van ons hotel nog éénmaal naar KCC, het shoppingcenter. Lione heeft nog lang niet alle winkels gezien (het zijn er inderdaad veel!) en eerlijk gezegd is het geen straf. We zijn nog niet binnen of de dagelijkse donderbui barst los, but who cares. Het is gezellig hier, en….toch nog maar een keertje die Japanner??

Het is 3 uur vliegen naar Kota Kinabalu, de hoofdstad van Sabah, één van de twee deelstaten van Maleisisch Borneo. De stad werd in WO II door de Japanners met de grond gelijk gemaakt, maar snel weer herbouwd. Dit maakt dat KK niet veel historische gebouwen heeft. Het oogt als een wat saaie provinciestad met even saaie bebouwing, maar wel mooi gelegen met de 4100 m hoge Mout Kinabalu op de achtergrond, en aan de andere kant de Zuid Chinese zee. We hebben ook hier weer een uitstekend hotel. Onze kamer ligt op de 10e verdieping. Normaal gezien is dat geen interessante informatie, maar we worden ons hiervan bewust als we de volgende dag in de krant lezen dat er een tsunami-alarm is geweest. Bij de Filippijnen was een aardbeving en in de vrees dat de Zuid Chinese zee de stad zou overspoelen zijn veel inwoners in paniek de bergen in gevlucht. Tja, dan zit je op de 10e betrekkelijk veilig…