Taman Negara

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Taman Negara image

Taman Negara ( Nationaal Park) vervolg

Taman Negara
Maleisië
Didy

Taman Negara ( Nationaal Park) vervolg

Tijdens onze avondwandeling zagen we dit "restant" van de bloem van een gemberplant. Althans dat werd ons door de reisleider verteld .Dacht eerst dat het van de grootste bloem ter wereld de Rafflesia was maar deze komt alleen nog in de jungle van Maleisisch Borneo voor.
Na wat Googlen kom je toch meestal wel aan de goede informatie.

Onze reisleider die heeft zelf vroeger een tijdje in de jungle geleefd omhet aan de lijve te onder vinden wat dit betekent. Vandaar dat hij ons zoveel informatie kon geven. Op zijn advies tijdens een jungle wandeling goed zorgen dat je Deet opdoet met het hoogstte % .
Advies om ook broeken met lange pijpen en een t-shirt te dragen met lange mouwen. Broekspijpen in lange sokken stoppen. En dan nog hadden te reisleider zelf en een reisgenoot last van een paar bloedzuigers. Heb dan ook altijd zelf pleisters (betadine) bij me dus daar kon ik mijn reisgenoot "blij meemaken"! Het bleef nog even flink bloedden. Wat extra t-shirts zijn ook niet verkeerd omdat je erg transpireerd vanwege de luchtvochtigheid. Alleen wat handbagage in kleine trolley of rugzak meenemen. En ook goed in plastic verpakken. Vergeet dit ook niet te doen met je reisdocumenten.

Het was best wel "druk" in de jungle want van Fox reizen liepen ze er ook al met een groep. Een zaklamp kun je echt gebruiken want het is echt aarde donker.
De reisleider scheen met zijn lamp op een afdruk van een tijgerpoot! Maar die tijger was natuurlijk allang weg. Toch was het nog een tamelijke "verse" afdruk.

Wij zijn de volgende dag ook weer op bezoek geweest bij een "dorp" van de Orang Asli (zie hutje hiervan bij voorgaande tip/blog)
Ook was er weer een demonstratie van het schieten met een blaaspijp. Kwam tot de ontdekking dat er in de koker die we de eerste keer gekocht hadden bij de blaaspijp geen pijltje inzat. De reisleider heeft toen een pijltje geregeld en nu heb ik dan het setje compleet.
Bij mijn foto van de Orang Asli man heb ik al vermeld hoe dat het in zijn werk gaat met dat schieten hiermee.

Waarom treft de reisleider op verschillende plaatsen soms dezelfde groep Orang Asli's aan??
Dat kan als er iemand overleden is. Het lichaam van de overledene brengen ze helemaal naar de boomtoppen van de Jungle!!!! De natuur en roofvogels zullen dan wel de rest doen!!
Dit heeft allemaal met het "bij"geloof te maken. De groep verplaatst zich na deze gebeurtenis!!

We stonden eigenlijk wel te klapperen met onze oren toen we dit kregen te horen!
Maar als je erover nadenkt is dit ook wel te begrijpen dat deze mensen dan gaan verkassen.
Ook kun je beter maar goede gripvaste schoenen aandoen, want als het geregend heeft dan kunnen de paden best wel glibberig zijn. ( Wij hadden dus in het regenwoud met recht een tropische regen.)

Bij het resort kregen we bij aankomst de tip: Niet voeren v/d apen en wilde zwijnen. Iemand heeft een keer een over gebleven appel uit het lunch pakket aan de wilde zwijnen gegeven. En deze persoon mist geloof ik nu een vinger of zo. Brr. even niet aan denken.
We waren nauwelijks in onze lodge/huisje en toen begon het spektakel :
Met luid geknor liepen er rondom en onder ons huisje deze wilde zwijnen!
Een tijdje later ben ik op het terras gaan zitten en ik voelde dat er iets was. Leek me wel leuk als ik dan een aap kon spotten.
Maar nee er vloog iets weg en dit was een grote uil.
Dus mijn gevoel was toch wel goed geweest.

Slangen hebben we niet gezien (gelukkig maar) want daar ben ik niet zo'n fan van.
Na deze twee bijzondere dagen moesten we weer verder. We werden nu aan de overkant van het resort gebracht over de Tembeling rivier met een boot. Alleen de heenreis was dus met een longtail boot . Aan de overkant stond ons reisbusje weer te wachten en toen zijn we weer verder gegaan met onze rondreis. Dit was echt helemaal geweldig in de jungle van de Taman Negara!!!
Advies: Komt het zien, komt het zien!! Nee: Gaat het zien, gaat het zien.!!