Zuidkust Jemen reisblogs

Aden… een andere wereld in Jemen.

saskiavangemert was er (tot 18 nov 2007) Gepost op 25 jun 101 reacties

Zoals ´Droomreis´ beschreef in haar blog Speciale Contacten is Aden een stad met een ander gevoel dan de rest van Jemen. Voor haar mondde dit uit in een spontane en speciale ontmoeting met lokale vrouwen waardoor ze weer een nieuwe kijk kreeg op een cultuur die voor ons vaak moeilijk te begrijpen is. Mijn ervaringen met giebelende islamitische vrouwen waren ook anders dan verwacht… maar helaas iets minder positief.

Jemen is volledig islamitisch, en dat zie je ook overal in het dagelijks leven. In Aden kregen we echter iets te zien wat we niet verwachtten in een streng islamitisch land… Aden was ooit een florerende stad. De bloei van de stad is echter vergane glorie en veel inwoners kampen met armoede.

Bij het inchecken in ons hotel zien we een paar volledig gesluierde vrouwen binnen komen lopen. Allen dragen mooie zwarte abaya’s (burka’s). Luipaardprints en gouden diamantjes sieren de randen van deze zwarte mantels. In de tijd die ik in het Midden-Oosten heb doorgebracht ben ik gewend geraakt aan deze kledingstijl en heb ik beter leren begrijpen wat dit voor de vrouwen betekent. Iets wat - zoals mooi omschreven door ‘Droomreis’ – niks te maken heeft met onze vooroordelen over onderdrukking. De trend van de zwarte abaya die op allerlei manieren versierd is, is over komen waaien uit Dubai. Traditioneel dragen vrouwen in Jemen gekleurde abaya’s, waarbij het gezicht onbedekt is. Het dragen van deze zwarte abaya heeft een sjieke en vooral moderne uitstraling voor Jemenitische vrouwen.

Later op de avond duiken we nog even de bar van het hotel in om na te praten over de indrukken van deze eerste dag in Aden. Bij de ingang, met het bordje Guns & Janbiyas not allowed", zien we weer de vrouwen staan die we ’s ochtends binnen zagen komen: een beetje giechelend en een met een openhangende abaya… vreemd, dat hoort eigenlijk niet als er mannen in de buurt kunnen zijn. We denken dat ze giebelen omdat we redelijk zomers gekleed met 2 vrouwen en maar 1 man de bar in gaan: vrouwen gaan hier normaalgesproken niet zomaar een bar binnen in en vooral niet zonder begeleiding van een man.

We bestellen thee en praten over de ommuurde stranden speciaal voor vrouwen, over de mannen die de hele dag niks lijken te doen op straat en de verslechterde economische situatie van deze stad. Dan zien we de halfgesluierde vrouwen ook binnenkomen, ze lopen direct door naar een aparte ruimte achterin. Binnen 10 minuten start er muziek en gaan er lichten aan bij een klein podium: daar verschijnen de vrouwen weer! We zien de vrouw van voorheen met de openhangende abaya… maar nu daaronder alleen een sexy lingeriesetje. Snel begrijpen we wat hier gaande is: langzaam ontdoet de vrouw zich van haar abaya in een sensuele dans op de muziek. De overige dames komen ook tevoorschijn in half ontblote lichamen met openhangende ayaba’s en begeven zich tussen de mannen in de bar: "wie van ons zin heeft in een lapdance?" vraagt ze in het Engels als bij het tafeltje aankomt waar wij onze thee drinken. Een beetje beschaamd wimpelen we haar aanbod af en drinken snel onze thee op om weg te gaan uit deze bar…

Dat de strippende islamitische dames geen uitzondering zijn horen we de volgende dag van een man die al langer in Aden woont. De stad was altijd al veel liberaler dan de rest van het land, ook door de Britse invloeden, dit trok veel mannen (vooral Saudis) aan om hier een weekendje uit de band te springen. Via schijnhuwelijken voor 1 dag wordt prostitutie binnen de islam voor de heren ‘mogelijk gemaakt’… Prostitutie is dan ook een florerende business in Aden, waar armoede deze vrouwen tot sekswerkers maakt en hotels zoals het Sheraton goed verdienen aan de mannen die maar al te graag op deze stripavonden afkomen.

Zou onderdrukking van vrouwen, die hiermee een celstraf tot 3 jaar riskeren, hierin wel een rol kunnen spelen?

saskiavangemert Positie 38767 (0 p.) Lid sinds 20-03-2008 Foto's en tips: 357 Blogs: 4 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Veel mannen lopen rond met een geweer of een janbiya (tradionele
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

San Blas: Paradijs met een kanttekening?
4 3
Gepost op 06 juli
Panama Caribische kust

Reacties bij deze blog

droomreis

Door: droomreis • Geplaatst op

Hoi Saskia,
Dit verhaal kreeg een wending die ik niet verwacht had, maar zo gaat het er daar blijkbaar ook aan toe. Best wel schokkend zeker in een islamitisch land, waar bloot al geen algemeen goed is. Bijzonder verhaal.
Groetjes, Brigitte

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.