Iran reisblogs

Sport en spel: zurkhaneh

herman m was er (tot 03 mei 2011) Gepost op 03 jun 118 reacties

Tijdens ons verblijf in de stad Yazd hebben we een bezoek gebracht aan het “Huis van de Kracht”, waar een oude Iraanse sport wordt beoefend. Het is een combinatie van mediatieve krachtsport en acrobatiek, begeleid door voordrachten, gezang en trommelslagen. Alles heeft een symbolische betekenis en de attributen waarmee de mannen trainen refereren aan wapens uit lang vervlogen tijden.
In de kleine sportzaal hangen enkele foto’s van mannen met gespierde lichamen naast beroemde geestelijke voorgangers aan de muur. In het midden van de ruimte ligt een rond bassin dat in eerste aanleg doet denken aan een zwembad zonder water. Wij nemen plaats op banken en stoelen aan de rand van de verzonken arena. Als de sporters één voor één de cirkel binnengaan raken ze eerst eerbiedig de grond aan zoals bepaalde voetballers soms een kruisteken maken voordat ze het veld betreden. In het midden gaat een man staan en om hem heen verdelen de sporters zich over de arena. De mannen beginnen aan een warming up door op de grond een aantal strekoefeningen te doen. Op een soort verhoogd podium bevinden zich trommelaars, waaronder de morshed ofwel spiritueel leider die tevens reciteert c.q. zingt. Als de trommelaars fanatiek een opzwepend ritme beginnen te slaan komt de groep in beweging. De man in het midden van de arena doet een ritmische oefening voor die wordt herhaald door de hele groep. Onderdeel van het programma zijn ook zwaaioefeningen met zware houten knotsen. Het verbaast me dat de mannen, die heel dicht bij elkaar staan, elkaar tijdens het zwaaien niet één keer raken. Vervolgens gaat een gymnast in het midden staan en laat solo zijn kunsten zien. De knotsen worden hoog de lucht in geslingerd en meestal precies op tijd, net als tijdens een circusact, opgevangen. Soms loopt dat verkeerd af en valt de knots op de grond. Onderwijl citeert of zingt de spreker op het verhoogde podium teksten die een religieuze oorsprong hebben. Het zijn teksten uit de Koran en heldendichten van Iraanse dichters. Soms beantwoorden de atleten de gesproken of gezongen woorden van de voorganger en worden die teksten als een mantra herhaald. De onderwijl zwetende sporters komen in een soort trance. De combinatie met het opzwepende tromgeroffel lijkt hen bovenmenselijke krachten te geven. Het is een heel bijzonder spektakel, mooi om te zien en te horen.
Delen van dit schouwspel heb ik gefilmd. Link op film 1, film 2 en film 3. Verder verwijs ik naar onderstaande foto’s en de afzonderlijke aan te linken foto. Zie ook mijn tip voor ondermeer de locatiegegevens.
In Iran zijn er diverse mensen, die graag zien dat zurkhaneh een Olympische sport wordt, net zoals de Japanners op de Olympische Spelen van 1964 in Tokio het voor elkaar kregen om voor het eerst judo op de Olympische sportagenda te krijgen. Ondanks dat relatief weinig mensen de typisch Iraanse sport kennen, hebben ook enkele andere landen zurkhaneh-sportscholen. Het is een sport voor alle leeftijden die kennelijk niet alleen fysiek maar ook mentaal kracht geeft.

herman m Positie 172 (5600 p.) Lid sinds 16-09-2007 Foto's en tips: 1441 Blogs: 18 Fans: 16

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Zurkhaneh: opschrift voorgevel
blogfoto nr. 2
Zurkhaneh: warming up
blogfoto nr. 3
Zurkhaneh: morshed of spiritueel leider
blogfoto nr. 4
Zurkhaneh: werken met knotsen
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Yazd en zoroastrisme
4 13
Gepost op 13 juni
Iran Yazd
Opgepakt
4 12
Gepost op 20 mei
Iran Teheran

Reacties bij deze blog

Jelle51

Door: Jelle51 • Geplaatst op

Wat bijzonder om dit mee te maken. Goed beschreven Herman!

schenkel

Door: schenkel • Geplaatst op

Wat apart en interessant om dit mogen meemaken.Mooie toelichting bij je foto en tip.Trouwens deze foto,s zijn ook prima.Lijkt me een bijzonder land.

GrietBuis

Door: GrietBuis • Geplaatst op

Mooie uitvoerigea anvulling op je tip en foto!

hansdewildt

Door: hansdewildt • Geplaatst op

Wat een belevenissen allemaal. Goed beschreven Herman ! Top !

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Heel interessant. Leuk dat je filmpjes hebt geplaatst!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.