| 9.3 / 10 (69 reviews)

Culinair Iran

Hoofdfoto bij reisverhaal 'Culinair Iran'
Was hier op 2011-05-07 Gepost op: 13 reacties.
Hoewel berichtgeving vaak een heel ander (gekleurd?) beeld geeft, is Iran een prima land om te bereizen. Er zijn niet alleen diverse culturele hoogtepunten, maar ook de gastvrije bevolking en de niet te versmaden Iraanse keuken geven alleszins aanleiding om deze in toeristisch oogpunt redelijk onbekende bestemming te bezoeken.

In deze blog wil ik met name aandacht besteden aan enkele aspecten van de Iraanse keuken.

Sla/rauwkost
Omdat het water uit de kraan betrouwbaar is (wij kunnen het zelfs drinken, maar door de chloor is de smaak ervan niet overal lekker) kun je in het algemeen gewoon sla of rauwkost in Iraanse restaurants eten.

Soep
De meeste maaltijden in Iran starten met een soep: ash-e jo. Dit is een dikke soep gemaakt van gerst, linzen, kikkererwten en bonen (witte bonen of kleine rode bonen). De groenten die gewoonlijk worden gebruikt in deze soep zijn peterselie, prei, en koriander.

Brood
Het traditionele brood wordt lavash genoemd. Lavash is een dun, plat, flexibel en zacht brood dat oorspronkelijk uit Armenië komt. Lavash wordt reeds eeuwen gegeten in Armenië, Turkije, Georgië en Iran, maar is tegenwoordig in veel landen verkrijgbaar. Het wordt gemaakt van meel, gist, water en zout. De dikte van het brood wordt bepaald door het uitrollen, traditioneel wordt het deeg opgerold en platgeslagen tegen de hete wand van een houtoven of een tandir. Deze manier van bakken gebeurt nog altijd in Iran. Het deeg wordt soms voor het bakken besprenkeld met sesamzaad en/of maanzaad.

Rijst
Het basis-ingrediënt van de Iraanse keuken is rijst, geserveerd als chelo of polo. Chelo is gekookte rijst met vlees of een stoofschotel. In de polo zit behalve rijst ook (gedroogd) fruit. Vlees, vooral lam en kip, wordt veelal aan een spies geserveerd (kebab). De combinatie van fruit en vlees geeft de schotel een unieke zoetzure smaak.

Kruiden
Iraanse koks gebruiken niet veel specerijen, maar wel kruiden zoals mint, dille, peterselie, koriander en bieslook. Ze maken deel uit van de vleesgerechten. Ze worden ook als voorgerecht gegeten met brood en geitenkaas. Als bijgerechten worden salades, yoghurt met spinazie of yoghurt gekruid met knoflook, torchi (augurkjes) en komkommer geserveerd.

Desserts en gebak
Desserts en gebak zijn populair in Iran. Ze worden op smaak gebracht met rozenwater, saffraan, amandelen en honing, allemaal producten die het land zelf voortbrengt.
.
Dranken
In Iran is thee de meest gebruikelijke drank (châi). De thee wordt geserveerd in kleine glaasjes. Het bijgeleverde suikerklontje wordt tussen de tanden gehouden, zodat het langzaam oplost. Bij het eten wordt âbdugh (spreek uit: doeg) gedronken. Dit is wat zoute yoghurt of karnemelk aangelengd met water. Je moet even wennen aan de smaak, maar het is zeer dorstlessend. Probeer ook eens de traditionele drankjes als afshoreh (fruit- of bloemensiroop met ijs), sharbat (suikersiroop) en sekanjabin (mint, getrokken in azijn en suiker).

Typisch Iraans gerechten
Een typisch Iraans gerecht is fesenjun. Het is een dikke, zure stoofpot gemaakt van granaatappelsap en gemalen walnoten en wordt bereid met geroosterde eend of kip, maar er zijn varianten met ballen gemalen vlees, gesneden vlees, vis, of zelfs zonder vlees of vis. Afhankelijk van de kookmethode heeft het een zoete of zure smaak. Het wordt geserveerd met Perzische witte of gele rijst (de zogenaamde polo of chelo).

Een ander populair gerecht is: zereshk polo ba morgh
Dit is een gerecht met o.a. kip, pistachenoten, tomaten, amandelen, alfalfa en witte rijst waarover Zereskt (Iraanse rode bessen) zijn gestrooid.

Ook dizi of abgusht is een traditioneel gerecht, een soort stoofpotje, bestaande uit lamsvlees, gemixt met aardappelen en tomatenpasta. Het wordt bereid in een aardewerkpotje.

Foto's bij dit blog

Voorvertoning Lamskabab

Lamskabab

Voorvertoning Dizi

Dizi

Voorvertoning Zereshk polo ba morgh

Zereshk polo ba morgh

Voorvertoning Fesenjun

Fesenjun

Lamskabab

Lamskabab

Dizi

Dizi

Zereshk polo ba morgh

Zereshk polo ba morgh

Fesenjun

Fesenjun

Heb jij een toffe dronefoto gemaakt? Doe dan mee aan onze dronefotowedstrijd 2020 en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Klik hier voor meer informatie.
Heb jij een toffe dronefoto gemaakt? Doe dan mee aan onze dronefotowedstrijd 2020 en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Klik hier voor meer informatie.
 

13 reactie(s) bij "Culinair Iran"

  • profile image comment

    Leuk dit kijkje in de keuken. Handig lijstje ook als je nog naar Iran gaat.

    Door GrietBuis • geplaatst op 2011-06-04 08:41:44
  • profile image comment

    Leuk dat je het eten hebt laten zien en toegelicht! Heel informatief. Maar ook de oorspronkelijk uit Rusland afkomstige gerechten zijn smakelijk zoals borscht soep, boeuf Stroganoff en kaviaar. Het laatste smeerden wij als een dikke laag jam op toast bij de wodka. De beluga kaviaar was daar toen (38 jaar geleden) spotgoedkoop!

    Door pensionado • geplaatst op 2011-06-03 07:46:06
  • profile image comment

    Leuke info, en het meeste klinkt heerlijk!

    Door Yves • geplaatst op 2011-05-20 17:46:30
  • profile image comment

    Leuk dat ze daar ook cullinaire hoogstandjesn hebben, het lijkt me beslist een interessant land om te bezoeken, en zo te lezen valt er genoeg te smullen.

    Door pbroek • geplaatst op 2011-05-16 22:29:48
  • profile image comment

    Interessant en volledig...tijdstip echter dat ik dit lees zo vlak voor het eten niet heel handig want krijg er trek van dus moet me weerhouden de voorraadkast nu niet te plunderen!

    Door PaulHoo • geplaatst op 2011-05-15 15:12:24
  • profile image comment

    Wat een interessante blog! Kan zo in Columbus!

    Door corriedewinter • geplaatst op 2011-05-15 12:16:00
  • profile image comment

    Ken je De Bazar in Amsterdam Herman? Daar kun je het allemaal proeven. Mijn favoriete restaurant dus ik kan het alleen maar beamen. Overheerlijk! Leuk je enthousiasme.

    Door TravelGoom • geplaatst op 2011-05-14 10:34:48
  • profile image comment

    WOW dat ziet er heerlijk uit,leuk deze opsomming van gerechten had ik nou nooit van het Iraanse land verwacht.Ik leer hier steeds meer.

    Door schenkel • geplaatst op 2011-05-13 19:22:28
  • profile image comment

    Wat een leuke bijscholing over de Iraanse keuken! Leuk ook die foto's erbij. Ziet er goed uit!

    Door EllenvanderMark • geplaatst op 2011-05-13 19:04:43
  • profile image comment

    het water loopt me in de mond, zo te zien hebben jullie genoten van het eten daar

    Door jeannette • geplaatst op 2011-05-13 17:42:19
  • profile image comment

    Krijg er honger van, Herman. Prachtig beschreven en heel anders dan wat ik me had voorgesteld van dit land !

    Door hansdewildt • geplaatst op 2011-05-13 17:32:07
  • profile image comment

    johannes van dam eat your heart out :-)

    Door awesomemore • geplaatst op 2011-05-13 16:31:09
  • profile image comment

    interessante weetjes over Iraans eten mooi tot een goede blog weten om te zetten. Je hoeft zo te lezen en zo te zien,in elk geval geen honger te lijden. De foto's zien er in namelijk ook veelbelovend uit. En ik zie zelfs bier(!!) Zal wel een hoger prijskaartje aan hangen. Ik dacht dat alcohol verboden is, of geldt dat alleen voor de sterke dranken en niet voor die lager pils.?Ook bijzonder dat het kraanwater drinkbaar is.

    Door geervannesmeed • geplaatst op 2011-05-13 16:06:31

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.