Iran

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Iran image

Culinair Iran

Iran
Azië
Herman m

Culinair Iran

Hoewel berichtgeving vaak een heel ander (gekleurd?) beeld geeft, is Iran een prima land om te bereizen. Er zijn niet alleen diverse culturele hoogtepunten, maar ook de gastvrije bevolking en de niet te versmaden Iraanse keuken geven alleszins aanleiding om deze in toeristisch oogpunt redelijk onbekende bestemming te bezoeken.

In deze blog wil ik met name aandacht besteden aan enkele aspecten van de Iraanse keuken.

Sla/rauwkost
Omdat het water uit de kraan betrouwbaar is (wij kunnen het zelfs drinken, maar door de chloor is de smaak ervan niet overal lekker) kun je in het algemeen gewoon sla of rauwkost in Iraanse restaurants eten.

Soep
De meeste maaltijden in Iran starten met een soep: ash-e jo. Dit is een dikke soep gemaakt van gerst, linzen, kikkererwten en bonen (witte bonen of kleine rode bonen). De groenten die gewoonlijk worden gebruikt in deze soep zijn peterselie, prei, en koriander.

Brood
Het traditionele brood wordt lavash genoemd. Lavash is een dun, plat, flexibel en zacht brood dat oorspronkelijk uit Armenië komt. Lavash wordt reeds eeuwen gegeten in Armenië, Turkije, Georgië en Iran, maar is tegenwoordig in veel landen verkrijgbaar. Het wordt gemaakt van meel, gist, water en zout. De dikte van het brood wordt bepaald door het uitrollen, traditioneel wordt het deeg opgerold en platgeslagen tegen de hete wand van een houtoven of een tandir. Deze manier van bakken gebeurt nog altijd in Iran. Het deeg wordt soms voor het bakken besprenkeld met sesamzaad en/of maanzaad.

Rijst
Het basis-ingrediënt van de Iraanse keuken is rijst, geserveerd als chelo of polo. Chelo is gekookte rijst met vlees of een stoofschotel. In de polo zit behalve rijst ook (gedroogd) fruit. Vlees, vooral lam en kip, wordt veelal aan een spies geserveerd (kebab). De combinatie van fruit en vlees geeft de schotel een unieke zoetzure smaak.

Kruiden
Iraanse koks gebruiken niet veel specerijen, maar wel kruiden zoals mint, dille, peterselie, koriander en bieslook. Ze maken deel uit van de vleesgerechten. Ze worden ook als voorgerecht gegeten met brood en geitenkaas. Als bijgerechten worden salades, yoghurt met spinazie of yoghurt gekruid met knoflook, torchi (augurkjes) en komkommer geserveerd.

Desserts en gebak
Desserts en gebak zijn populair in Iran. Ze worden op smaak gebracht met rozenwater, saffraan, amandelen en honing, allemaal producten die het land zelf voortbrengt.
.
Dranken
In Iran is thee de meest gebruikelijke drank (châi). De thee wordt geserveerd in kleine glaasjes. Het bijgeleverde suikerklontje wordt tussen de tanden gehouden, zodat het langzaam oplost. Bij het eten wordt âbdugh (spreek uit: doeg) gedronken. Dit is wat zoute yoghurt of karnemelk aangelengd met water. Je moet even wennen aan de smaak, maar het is zeer dorstlessend. Probeer ook eens de traditionele drankjes als afshoreh (fruit- of bloemensiroop met ijs), sharbat (suikersiroop) en sekanjabin (mint, getrokken in azijn en suiker).

Typisch Iraans gerechten
Een typisch Iraans gerecht is fesenjun. Het is een dikke, zure stoofpot gemaakt van granaatappelsap en gemalen walnoten en wordt bereid met geroosterde eend of kip, maar er zijn varianten met ballen gemalen vlees, gesneden vlees, vis, of zelfs zonder vlees of vis. Afhankelijk van de kookmethode heeft het een zoete of zure smaak. Het wordt geserveerd met Perzische witte of gele rijst (de zogenaamde polo of chelo).

Een ander populair gerecht is: zereshk polo ba morgh
Dit is een gerecht met o.a. kip, pistachenoten, tomaten, amandelen, alfalfa en witte rijst waarover Zereskt (Iraanse rode bessen) zijn gestrooid.

Ook dizi of abgusht is een traditioneel gerecht, een soort stoofpotje, bestaande uit lamsvlees, gemixt met aardappelen en tomatenpasta. Het wordt bereid in een aardewerkpotje.

Foto's

9a4d6.jpg
9a4d6.jpg
Herman m
b2ebd.jpg
b2ebd.jpg
Herman m
a1b10.jpg
a1b10.jpg
Herman m