Komodo en Rinca foto's & tips

'489589' door Thaisawille '489589' door Thaisawille

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Gili Laba

Thaisawille

Op mijn afgelopen reis naar Indonesië hebben we vanuit Lombok Mataram de boot genomen naar Komodo np en Flores. Onderweg maakten we verschillende stops op kleine onbewoonde eilandjes. De rechtse boot was onze boot en die stopte altijd enkele meters voor de kust zodat je er kon uitspringen om te snorkelen naar de kust. Zo had ik op dat plekje mijn allereerste zeepaardje gezien. Eenmaal aan land kon je een grote berg beklimmen, de kapitein zei me al dat het uitzicht prachtig was daarboven. Dus blootsvoets ben ik naar boven gestapt zonder zonnecreme om 10 u in de ochtend onder de bloedhete zon. Helemaal verbrand heb ik ontzettend genoten van dit tafereel. Voor mij was de weg naar Komodo een van de mooiste ervaringen uit Indonesië.

'280274' door trijntje1 '280274' door trijntje1

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Komodo Dragon op Rinc

trijntje1

Deze komodo varaan kwamen we tegen op Rinca Island, een van de komodo eilanden vlakbij Flores. Met een boot die we voor 2 nachten gehuurd hadden, zijn we eerst naar Komodo Island NP geweest en een dag later naar Rinca Island. Op beide eilanden hebben we het geluk gehad dat we ze gezien hebben......eentje kwam zelfs achter mij aan omdat ik natuurlijk weer te dichtbij foto's wilde maken...... gelukkig ben je altijd vergezeld van een Ranger met een lange stok om de komodo varanen op afstand te houden.....die was in dit geval erg handig en moest snel in actie komen....... anders had ik dit misschien niet meer kunnen schrijven......

'71072' door Mier '71072' door Mier

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Verrassend!

Mier

Ik kwam net boven van snorkelen met onderwatercamera en toen kwam deze boot voorbij, ongelooflijk dat er geen druppels op de lens zaten!

'541729' door keunings76 '541729' door keunings76

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Gili Lawa

keunings76

Gili Lawa is een prachtige baai gelegen in Nationaal Park Komodo. We gingen hier voor anker, omdat het een schitterende snorkelplek is met ongerept koraal en kleurrijke vissen. Heb je geen zin om te snorkelen dan kun je kiezen om een wandeling te maken. Dit heb je dan als uitzicht. Schitterend!! Ik vind dit zeker bij het thema van de maand horen, want dit Nationaal park heeft alles in huis om als bounty bestemming uitgemaakt te worden.

'175484' door Maus '175484' door Maus

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Kijk ze nooit recht i

Maus

Komodo-varaan op Rinca.

'385845' door avangerven '385845' door avangerven

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

KOMODO-VARAAN

avangerven

De komodovaraan behoort tot de grootste hagendissen soort ter wereld, ze kunnen wel 3 meter lang worden. het eerste jaar van hun leven brengen ze door in hoge bomen, daar ze anders opgevreten kunnen worden door de volwassene. In het speeksel zitten zoveel dodelijke bacteriën dat mens zowel als dier daar aan sterft als hij gebeten is.

'163661' door riknikele '163661' door riknikele

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Ongerept Indonesië

riknikele

Tip 1; Flores, een geweldig ruig eiland! Tip 2; Labuhan Bajo, het havenstadje aan de westkust met een prachtige baai en uitvalsbasis voor bounty-eilanden en... Tip 3; Rinca, het alternatief voor Komodo-eiland! Hier zie je die geweldige prehistorische draken! En de natuur is ook adembenemend! Foto is genomen tijdens een wandeling over het eiland.

'174953' door kvrooij '174953' door kvrooij

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Hongerrrrrr!!!

kvrooij

Door Discovery Channel nogal eens als brute beesten neergezet, maar als je er 2 meter vanaf staat zijn ze lang zo eng niet. (Wil niet zeggen dat ze nooit geen mensen aanvallen....pas nog iemand doodgebeten door een komodovaraan, maar deze had volgens mij z'n buik al wel strak).

'170530' door sidonius '170530' door sidonius

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Rinca

sidonius

Rinca, het eiland van de reuzenvaraan. Tijdens een wandeling (met gids + stok) over het kleine eiland kun je varanen in het wild tegenkomen. Het is redelijk veilig als je op de paden blijft. Zie ook mijn tip. Een andere foto van Rinca had ik al geplaatst, daarom nu deze met een paar wandelaars.

'489858' door Thaisawille '489858' door Thaisawille

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Big mouth !

Thaisawille

Komodo Varanen vind je enkel op Komodo Island en Rinca Island. Komdo is groot dus er wonen een pak meer komodo's daar dan op Rinca. Rinca is klein en heeft minder prooi rondlopen. De komodo's daar moeten dus meer vechten om hun eten ze zien er een pak wilder uit op Rinca! Al van kinds af aan wou ik ooit eens een Komodo varaan zien. Het was een geweldig moment als ik er dan eentje van wel heel erg dicht mocht bewonderen en dat hij me toonde hoeveel er in zijn grote mond geraakte! De eilanden zelf voelen ook echt oud aan, je gaat net back in time. Prehistorisch gevoel!

'536279' door TicoTica '536279' door TicoTica

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Kwijl

TicoTica

De komodovaraan is een van de bekendste hagedissen vanwege de aanzienlijke lengte; tot wel 3 meter lang. Het is dan ook de grootste hagedis ter wereld. . Deze varaan is door het kleine verspreidingsgebied een erg kwetsbare diersoort en is daardoor van bescherming afhankelijk. De komodovaraan eet naast levende prooien ook wel aas. Veel van de kadavers die gegeten worden zijn indirect door de varaan gedood. De komodovaraan wordt daarom beschouwd als een carnivoor en een alfapredator, die aan de top staat van het ecosysteem. Vrijwel alle hagedissen worden door verschillende dieren gegeten, maar de komodovaraan heeft, eenmaal volwassen, geen natuurlijke vijanden. De komodovaraan komt voor in het zuidoostelijke deel van Indonesië en leeft op het eiland Komodo als ook in enkele reservaten op het grotere eiland Flores en enkele kleinere omliggende eilanden (zoals hier op Rinca). De varaan is pas in 1910 door biologen ontdekt en beschreven. Er is veel onderzoek gedaan naar de komodovaraan en vooral in het Nationaal Park Komodo. Daardoor is er veel bekend over de biologie, de levenswijze en de voortplanting van deze hagedis. Regelmatig worden nieuwe ontdekkingen gedaan, zo bleek pas in 2009 dat de komodovaraan goed ontwikkelde gifklieren bezit, die een complex gif produceren. Lange tijd werd gedacht dat de giftige beet te wijten was aan de bacteriën in de bek. -Wiki-

'98422' door japio '98422' door japio

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Op een onbewoond...ei

japio

Op het eiland Kanawa, met uitzicht op de kust van Flores. Pulau Kanawa is een geweldig eilandje waar je in 45 minuten omheen loopt. Er zijn slechts een handjevol bungalows direct op het strand en er is geen dorp of weg te bekennen! Daarnaast is het koraal fantastisch! Met snorkelen heb ik o.a. een schorpioenvis, roggen, schildpadden en een zeeslang gezien!

'459663' door harfra '459663' door harfra

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Comodo Dragon

harfra

Dit is waar we voor naar Rinca afreisden. Dit eiland is vanaf Flores binnen twee uur met de boot te bereiken. Deze komodovaranen kunnen tot wel 3 meter lang worden. Eén beet van deze varaan is, i.v.m. de grote hoeveelheid bacteriën, dodelijk. Een goede gids is hier dus wel belangrijk! Tip, Regel dit niet via een reisorganisatie, maar via de lokale kantoortjes in de haven van Labuan Bajo. Wel even rondshoppen!

'496445' door kruytflo '496445' door kruytflo

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

In vogelvlucht

kruytflo

We zijn net terug uit Indonesië, het ultieme land om eiland te hoppen. Hier vliegen we boven Komodo de thuisbasis van de Komodo Dragon. Het uitzicht is zo mooi en het brengt de bijnaam van Indonesië, gordel van smaragd mooi in beeld.

'363668' door Bruneau '363668' door Bruneau

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Komodo Varaan

Bruneau

De Komodovaranen zijn vooral goed te vinden rondom de 'keuken' van de rangers op het eiland. Een wandeling maken is verder wel interessant, maar niet zozeer om deze beesten te zien.

'283875' door trijntje1 '283875' door trijntje1

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Komodo Dragon

trijntje1

Deze imposante Komodo varaan liep rond op - hoe kan het ook anders......_ Komodo Island - een eilandje vlak bij Flores gelegen, bereikbaar met de boot vanuit Labuan Bajo (Flores) - een prachtig natuurgebied. Op Komodo en Rinca en West Flores kun je de komodo varanen nog in het wild zien..... je kunt alleen met een ranger op pad om ze te gaan zien.... een geweldige ervaring !

'497602' door kruytflo '497602' door kruytflo

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Hij lijkt zo schattig

kruytflo

Deze Komodo varaan lijkt zo schattig. Niets engs aan. Hoe verraderlijk kan dat uiterlijk zijn als je bedenkt dat één beet van dit beest je dood betekend. Drie a vier dagen nadat hij zijn prooi gebeten heeft zal hij terugkeren voor het heerlijke maaltje. Ze kunnen in korte sprinten 8 tot 18 km per uur halen. Rede genoeg om hem niet uit te dagen.

'377864' door Lien '377864' door Lien

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

What's on the menu?

Lien

Vanaf Lombok hebben wij een 5daagse bootreis naar Komodo en Rinca gemaakt ( een absolute aanrader trouwens!). Op Rinca kwamen we 's ochtends vroeg dit lieverdje tegen op zoek naar een lekker hapje. Beschermd door gidsen met grote stokken, voelden we ons heel veilig. Toch zijn deze komodovaranen niet ongevaarlijk, zij kunnen een snelheid van 18 km p/u halen en hun beet zit vol met bacteriën, dat voor veel slachtoffers de dood tot gevolg heeft.

'393948' door LouiseMitterdorfer '393948' door LouiseMitterdorfer

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Komodo Dragon

LouiseMitterdorfer

TIjdens een bezoek aan beide eilanden , Komodo en Rinca. Heb ik de Komodo verraan in levende lijven mogen bewonderen. Erg imposant om deze dieren in hun natuurlijke habitat te kunnen waarnemen.

'497199' door kruytflo '497199' door kruytflo

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Komodo dragon

kruytflo

Komodo en Rinca zijn de eilanden voor eiland hoppen en de Komodo dragon. Je start in Labuanbajo op een mooie tocht langs vele eilandjes om bij Rinca aan te meren en een tocht van maximaal 2 uur te maken. Je hoopt dan de Komodo dragon te ontmoeten in het wild. Deze grote jongen kwamen we tegen tussen de huisjes van het Nationaal Park

'170117' door sidonius '170117' door sidonius

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Reuzenvaranen

sidonius

Deze "reuzenvaranen" komen alleen op Komodo en Rinca voor, twee van de kleine Sunda eilanden. Ze kunnen 3 meter lang worden. Ze werden in 1911 ontdekt, en er zijn er nog zo'n 3500 van, waarvan de meesten op Komodo leven. Ze zijn bijzonder vraatzuchtig: eten geiten, herten , buffels en wilde zwijnen en soms ook een mens. Deze kwamen we tegen op Rinca.

'329407' door zy-co '329407' door zy-co

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Bliksem in Komodo...N

zy-co

Tijdens een boottrip van Lombok naar Flores, Indonesie. Overdag Komodo eiland bezocht, 's nachts weer op de boot slapen in Komodo National Park. Een flinke storm passeert ons gelukkig, iedereen slaapt of probeert, ik in m'n uppie opgewonden met statief op het voordek :)

'547411' door kruytflo '547411' door kruytflo

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Komodovaraan om bang.

kruytflo

VAnuit Labuan Bajo op het eiland Flores kan je uitstekend met een bootje naar de eilanden Komodo en Rinca. Wij zijn op een tweedaagse tour gegaan met overnachting op een privé bootje. Het was echt fantastische. Zonsopkomst en ondergang en als klap op de vuurpijl overvliegende vleermuizen. De Komodovaranen zijn zeer indrukwekkend. Zeker als je beseft dat de gids enkel met een houten stok als verdedigingsmiddel met ons op stap gaat. De Komodovaraan is erg snel en door de bacteriën in zijn speeksel hoeft hij zijn slachtoffer niet direct te doden. Van de beet gaan ze vanzelf dood. Het is een oerbeest wat zeker de moeite waard is om op te zoeken. Op de terug weg zijn we nog heerlijk gaan snorkelen op mooie stekjes.

'227452' door Antoinette '227452' door Antoinette

IndonesiëKomodo en Rinca

IndonesiëKomodo en Rinca

Schatje!

Antoinette

Rinca is wat mij betreft de beste plaats om "Komodo varanen" te zien. Het is iets minder dicht begroeid dan Komodo dus meer zicht! Wat een schatje he?!