Bali

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Meru van Pura Besakih

Bali,
Indonesië


Pura Besakih is met 200 bouwwerken het grootste tempelcomplex van Bali en wordt daarom ook de Moedertempel genoemd. Het is een groot terrein op terrassen gebouwd, en wordt gekenmerkt door de velen Meru's. Een Meru is een pagode met 3,5,7,9 of 11 verdiepingen en symboliseert de berg Meru die heilig is voor Hindoes. Op de foto zie je zo'n Meru.

Wanneer je aankomt bij het complex, wachten ongeduldige gidsen je op. Ze geven aan dat ze je gratis rondleiden, maar dat je zelf een donatie mag doen vooraf, uit goodwill. Vervolgens attenderen ze je op een schriftje waar ze zogenaamd in bijhouden hoeveel alle voorgaande bezoekers gedoneerd hebben. Deze bedragen zijn overwegend absurd hoog! Trap hier dan ook niet in. Zeker als je al even op Bali bent, kun je zelf goed inschatten hoeveel het geld waard is en wat een redelijk bedrag is voor een gids. Ze reageren dan in eerste instantie wat kribbig, maar daarna krijg je alsnog een prima rondleiding. Dan kun je de gids zelf uiteraard ook altijd nog extra belonen met een fooi die je schappelijk vindt!

Overigens weet ik niet of dit altijd de gang van zaken is. Zo geschiedde het toen ik er was, maar ik was er buiten het seizoen. Wellicht probeerden ze in barre tijden toch wat extra geld af te dwingen.

(Helaas overigens wel met mijn oude camera gemaakt, en dus van beduidend mindere kwaliteit dan recentere foto's...)