Bali

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bali image

Eerste stop tijdens onze Balitour - Ubud deel 2

Bali
Indonesië
AVoermans

Eerste stop tijdens onze Balitour - Ubud deel 2

14 september - Ubud
Wat was het vroeg! Maar zo de moeite waard! Het was echt geweldig, jeetje ben er nog van onder de indruk.
We werden om 5.00 uur opgehaald het was echt heel rustig en donker. Inde auto vertelde zo ons dat we de enige waren die de toer deden. We hadden dus een privegids en toer. Na iets minder dan een uur kwamen we aan bij het restaurant waar we ons ontbijt kregen. We kregen nasi, kroepoek en wat fruit. Het was echt te vroeg daarvoor, dus hebben we beide een klein beetje gegeten. Toen begon het wachten... En wachten... en wachten. Het was zo mistig dat je de vulkaan niet kon zien. Maar na bijna 2 uur wachten kwam die heel mooi tevoorschijn uit de wolken. De Batur vulkaan en daarnaast het Baturmeer. Wat was dat een mooie onthulling. Ineens waren de wolken weg en was de vulkaan daar. Een heel mooi uitzicht al waren er nog wel wat wolken, maar het was wel mooi.

Daarna hebben we de fiets gepakt en zijn we gaan afdalen van 1396 m hoogte. Onderweg vertelde de gids wat er voor fruit langs de weg groeit. Zo zagen we heel veel mandarijnen en andere akkerbouw, pinda's onder andere maar ook bananen en kokosnoten.

Onze eerste stop was een koffieplantage waar ze de beroemde Luwak koffie maken. Hier kregen we een rondleiding. In de plantage loopt een kat rond die de koffiebonen opeet, maar niet verteerd. Als hij het dan uitpoept wordt het weer opgeraapt en schoongemaakt en koffie van gemaakt. Er wordt op de plantage ook gewone koffie gemaakt. Op de plantage vindt je nog veel meer planten zoals vanille, ananas, bananen, cacao, gember, kurkuma en kaneel. En een hele rare plant met een fruitsoort waarvan ik de naam ben vergeten (jackfruit). Wist je dat ze kaneel van de bast van een boom halen en doordat het droogt rolt het op. Ze pakken de boom dan weer opnieuw in, zodat deze kan herstellen.
Na al de uitleg kregen we een aantal verschillende soorten thee en koffie te proeven die ze daar maken. Zo was er lemonthee, gemberthee, rozebottelthee, chocoladekoffie, vanillekoffie, gisengkoffie, pure chocolade en balinese koffie. Ik heb alleen de balinese koffie niet op. De lemon thee vond ik het lekkerst en daar hebben we dan ook een doosje van gekocht.

Daarna zijn we weer verder gegaan en zijn we vooral door de rijstvelden gaan fietsen wat echt heel mooi was. Je zag duidelijk de terrassen en de verschillende stadia van het proces. De rijst die onder wat staat tot de rijst die geoogst wordt en te drogen wordt gelegd. Op een veld kan drie keer per jaar rijst worden gezaaid en geoogst.

Onderweg kwamen we een aantal keer kinderen tegen die van school kwamen. De gids vertelde dat ze hier allemaal naar school gaan en dat deze om 7.30 uur begint tot 11.00-12.00 uur. Hier gaan ze dan ook 6 dagen in de week naar school.

Helaas was het niet alleen heuvel af, maar ook een paar heftige heuvels die we op moesten. Gelukkig waren deze in de minderheid. Soms was het ook heel steil naar beneden, lang leve de remmen.

Als laatste tussenstop zijn we gaan kijken bij een tempel. Je hebt 3 soorten tempels in een dorp. Een voor het leven, een voor de dood en een voor het alledaagse leven. Mensen hebben dan ook nog een huistempel waar ze kunnen offeren en bidden. Eens in de 200 dagen is er een grote ceremonie. Er worden dan allerlei dieren geofferd en de vrouwen maken lekkere dingen. Tijdens de ceremonie worden ook een aantal dansen gedaan. Het bestaat uit een aantal onderdelen. Zo is er het gebed, het offeren en het moment van samenkomen en de lekkernijen die door de vrouwen zijn gemaakt op te eten.

Het laatste deel hebben we tussen de rijstvelden gereden op een smal paadje dat eerst nog van beton was, maar later een grasveld werd met een zandpaadje. Nou ja grasveld, het was eerder een stort zoveel rommel dat er lag. Maar wat een uitzicht, echt heel mooi. Echt een beeld dat je van Bali hebt en nu in het echt ziet. Echt heel mooi dus. Tegen 11.30 uur kwamen we aan bij de eindbestemming en kregen we een heerlijke lunch midden tussen de rijstvelden. Dat was helemaal niet vervelend. Het eten was ook lekker. Al waren we ook blij dat we konden zitten. De fietsen hadden de maat voor een Aziatisch mens en niet van ons. Maar ze reden verder wel goed.

Vanmiddag hebben we dan ook niks meer gedaan. Even bijkomen van alle indrukken en het vroege opstaan.

Foto's

5fa6e.jpg
5fa6e.jpg
AVoermans
5fa6e.jpg
5fa6e.jpg
AVoermans
fbf61.jpg
fbf61.jpg
AVoermans
fbf61.jpg
fbf61.jpg
AVoermans