Bali

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bali image

Bali

Bali
Indonesië
Bearfoot

Finding Nemo

Finding Nemo
De mogelijkheid om te snorkelen heeft altijd voor een groot deel onze vakantiebestemmingen bepaald. Hanauma Bay op Hawaï, Cozumel in Mexico, Ko Samui in Thailand en Sharm el Sheikh in Egypte. Plekken waar wij gesnorkeld hebben. En nu zitten we op Bali... hoog tijd om hier 'snorkel place no. 1' te gaan checken.

Madé, onze 'familiechauffeur', heeft een suggestie voor iets beters wanneer wij hem vertellen dat we naar Amed willen; 'Let's go to Pulau Menjangan, much more to see on the way and Menjangan is place no. 1, Amed is no. 2'. En daar houden we van. Iemand die meedenkt! Dus off we go naar Menjangan Island!

Het is een flinke rit, hoger en hoger de bergen in. Terwijl we langs plantages komen van koffie, cacao, nootmuskaat en aardbeien, zien we onder ons de wolken tegen de heuvels op kruien. 
Rond elf uur komen we, na een hobbelig achterafweggetje te hebben genomen, aan bij de plek waar je een bootje met gids kunt huren. Wij zijn er de enige toeristen. Even denken we aan de hordes mensen die een tochtje boeken op een overvolle boot naar Lembongan met 'onbeperkt ritjes op de banaan'. Wat zijn wij bevoorrecht! Boot met driver, gids voor snorkelen en we bestellen Nasi Goreng voor lunch. Onze frestea en water gaat in een grote koelemmer. Even later zitten we in het bootje, het is nog geen  half uurtje varen naar Menjangan.

Menjangan betekent hert. Op het kleine onbewoonde eiland leven herten die, naar het schijnt, eens per jaar naar het vaste land zwemmen. Waarom begreep ik niet zo goed. Als ik thuis ben zal Wikipedia er op naslaan ;-)
Maar wij krijgen geen herten te zien. Wij gaan op zoek naar Nemo!
Vanuit de boot laten we ons in het water zakken en zwemmen naar de drop off die tot wel 60 meter diep gaat. We zien tafelkoraal van flinke omvang maar ook gigantische gorgonen (ragfijne waaiers), spelonken en grotten. Maanvis, steenvis, papegaaivis zijn maar paar van de soorten vis de we zien. En dan... verscholen in een anemoon zien we clownvisjes. Dit kleine oranje met witte visje is voor vandaag de absolute beloning! 
Ik maak foto na foto met mijn nieuwe digitale onderwatercamera. Later zal ik zien dat mijn Nemo-foto's onscherp zijn... té dichtbij genomen! Maar het allerbelangrijkste is toch de herinnering dit met eigen ogen gezien te hebben!

Wat een topdag!

Helaas kan ik vanaf mijn iPhone geen foto's bij dit blog plaatsen, maar ik heb een Picasa webalbum met foto's van deze skorkeltocht; 
http://goo.gl/photos/Gmlw