Tamil Nadu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tamil Nadu image

Rondreis door India, Madurai Citytour

Tamil Nadu
India
Janhermens

Rondreis door India, Madurai Citytour

Vanmorgen om 6.30 uur uit bed en na een karig ontbijtje begonnen we aan een stadstour met onze chauffeur.
In ons 'schone' hotel kwam de stank van buiten je al tegemoet. Ook hier in Madurai is het erg smerig, het vuil wordt overal maar neergegooid en de wildplassers doen vervolgens ook hun uiterste best. Koeien, geiten en varkens die deze vuilnisbelten bezoeken, krijgen waarschijnlijk hun maag wel vol en doen ook volop mee aan het wildplassen, maar voor hen is dit normaal!
Aan het eind van de dag komen dan de zwervers en daklozen om dit vuilnis nog eens goed na te zoeken op bruikbare en eetbare spullen! Vaak eten ze het ter plekke op!
Vanaf ons balkon konden we dit ritueel dagelijks bekijken.

In 1966 was er een grote hongersnood in India. Nederland hield een actie 'Eten voor India' en hier in Madurai zien we volgevreten ratten op de vuilnishoop voor ons hotel. Ook de vele koeien die het straatbeeld van haast elke Indiase stad beheersen hadden ten tijde van de malaise en heersende honger niets te vrezen!
Hoewel het kastenstelsel niet voor dieren geldt, mogen zij zich wel gelukkig prijzen als dier geboren te zijn, denken we dan!

Als eerste bezochten we de Sri Meenakshi tempel, de grootste en spectaculairste van Zuid India. Hij ligt in het midden van de stad, door muren omgeven en bevat straten, vijvers, winkels, lange gangen en méér dan 1000 beelden. Bij deze tempel zijn dagelijks duizenden priesters en gelovigen in de weer. Tempelolifanten zegenen mensen en astrologen lezen je hand. Ook kun je jouw toekomst laten voorspellen door parkieten die tarotkaarten uit een stapel halen. Op het tempelterrein is een complete markt voor religieuze snuisterijen.
Je mag de tempel alleen maar op blote voeten betreden. Wandelend op blote voeten door de donkere ondergrondse gangen zie je verbazingwekkende taferelen.
Het complex bestaat uit twee tempels omringd door een muur die aan de vier ingangen enorme gopurams (poorten) heeft staan. De 60 meter hoge torens zijn versierd met duizenden goden.
De kleine tempel is gewijd aan Minakshi (Parvati) en is alleen voor vrouwen toegankelijk, de grote is gewijd aan Shiva en alleen voor mannen toegankelijk. Tegen de beide tempels ligt een grote vijver, Potramarai Kulam, die omringd wordt door een kloostergang. Ook is er een hal met duizend gebeeldhouwde pilaren te vinden.
Hij is met zijn felgekleurde beelden typisch voor Zuid India. Indiërs van heinde en verre komen naar deze pelgrimsstad in de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu, waar rituelen en tradities een eeuwenoud religieus verhaal levend houden.
Met een gids erbij zou het voor ons allemaal iets duidelijker geweest zijn, maar eigenlijk heb je geen gids nodig, want ze zijn nauwelijks te verstaan. Ook hún Engels is allerbelabberdst.

Vandaag mocht er sinds lang weer in de tempel getrouwd worden, het was dus een drukte van jewelste, véél bruidsparen die het geweldig vonden dat wij een foto van hun wilden maken. Het brengt misschien wel geluk, voorspoed en veel kinderen!

Het koningspaar dat Madurai, volgens de legende, ongeveer 2000 jaar geleden regeerde, was kinderloos. Totdat Shiva, de god van leven en dood in het hindoeïsme besloot hen een meisje te sturen dat Meenakshi heette. De koning en zijn koningin namen haar op als hun eigen dochter maar maakten zich zorgen toen ze ontdekten dat het meisje drie borsten had. Shiva verzekerde hen dat de derde borst vanzelf zou verdwijnen als ze haar ware liefde zou ontmoeten. Zo gebeurde het ook toen Meenakshi Shiva tegenkwam. Niet toevallig, want Meenakshi was een reïncarnatie van Parvati, de echtgenote van Shiva. Op de plaats waar ze trouwden staat nu de Sri Meenakshi-tempel.
Veel paartjes laten daarom hun huwelijk in deze tempel inzegenen.

Dat Madurai rijk is aan religieuze tradities blijkt uit de bijnaam Stad der Festivals, een verwijzing naar de vele jaarlijkse hindufeesten, zoals het Chitiraifestival in het voorjaar, ter herdenking aan het huwelijk tussen Shiva en Parvati. Maar de godenbruiloft komt niet alleen tijdens deze jaarlijkse herdenking tot leven, al eeuwenlang brengen priesters elke avond de twee geliefden in de tempel bij elkaar voor de nacht. Het is een prachtig tijdstip voor een bezoek aan deze tempel en je kunt dan meteen getuige zijn van de goddelijke hereniging.

Rond de tempelolifant was van alles aan de hand, maar wij snapten er niets van, het zag er wel spectaculair uit. Hij schijnt de mensen te zegenen door hen met zijn slurf op het hoofd te tikken. Hiervoor neemt hij geld- en fruitoffers in dank af.
Er werd veel gezongen en gebeden, het kwam allemaal wat sinister over, temeer daar het in de tempelgangen erg donker is. Binnen verwerken priesters in donkere kamertjes in rap tempo de offergaven van de gelovigen, soms wel 15.000 per dag. Na wat gekleurde pasta op het voorhoofd en een snelle prevel is het wegwezen, want de rijen zijn lang.

Het Tirumalai Nayak Palace moet een enorm paleis geweest zijn met enorme dikke zuilen en wandelhallen. De plafondschilderingen zijn nog authentiek en nooit overgeschilderd sinds 1636. Ze zien er erg mooi uit.
Als enige meubelstuk staat er nog een troon van een van de vroegere vorsten.
Het paleis ligt iets meer dan een kilometer verwijderd van de tempel.
En óók hier betalen we weer extra voor onze camera!

Oók Madurai kent zijn Gandhi-museum. In 1921 besloot hij géén kleren meer te dragen die niet uit India zelf afkomstig waren. Hij riep iedereen in India op zelf geweven katoen te dragen. Gandhi zelf droeg vanaf dat moment alleen nog maar een zelf gesponnen 'khadi', een lendendoek.
De 'khadi' die hij droeg toen hij in Delhi vermoord werd, is in dit museum te zien, mét de bloedvlekken er nog op!
Je leest hier veel over de geschiedenis van India, erg leerzaam, maar véél leesstof!

Foto's

a809a.jpg
a809a.jpg
Janhermens
521db.jpg
521db.jpg
Janhermens
521db.jpg
521db.jpg
Janhermens
3bf6a.jpg
3bf6a.jpg
Janhermens
3bf6a.jpg
3bf6a.jpg
Janhermens
efaf0.jpg
efaf0.jpg
Janhermens
efaf0.jpg
efaf0.jpg
Janhermens