Rajasthan reisblogs

Jodhpur

jdevaan was er (tot 15 dec 2007) Gepost op 06 sep 104 reacties

Ook in Jodphur weer geen koffers bij aankomst. Dus maar weer een telefoontje naar Delhi.
Nu kregen we ineens te horen dat de koffers niet naar ons toegezonden zullen worden omdat de regels veranderd zijn. We moeten ze persoonlijk op komen halen. Alsof dat zomaar kan. We zitten twee dagen reizen van Delhi.
Dus weer wat telefoontjes over en weer. Uiteindelijk wordt afgesproken dat de koffers naar Kumbhalgarh gestuurd worden waar we de komende twee dagen zitten.
Ik ben benieuwd, inmiddels heb ik er geen vertrouwen meer in.

We hebben hier het Meherangarhfort (1459) bezocht dat als een echte vesting boven op een heuvel ligt en muren heeft van meer dan 36 meter hoog. Dit fort is totaal verschillend van het Junagarhfort in Bikaner.
Het fort doemt, als een ruig massief en indrukwekkend hoog bouwwerk op, alsof het versmolten is met de donkere rotsgrond.
Maar daarboven, het merendeel daarvan werd ook bijna 200 jaar later gebouwd, verrijzen de paleizen in een veel verfijndere bouwstijl. De muren, van roze zandsteen, zijn heel bewerkelijk versierd met kantachtige patronen. Binnen zijn de paleiszalen juist weer rustiger gedecoreerd in lichte tinten. Wat een elegantie...

Vanaf het fort heb je een geweldig uitzicht op Jodphur, dat de "blauwe stad" genoemd wordt, vanwege de karakteristieke indigokleurige huizen. De huizen waren oorspronkelijk wit, maar de witte mieren brachten onnoemelijke schade aan aan de huizen. Door kopersulfaat aan de witte kalkkleur toe te voegen, werd de kleur blauw. Dit bleek een goede preventie tegen deze mieren. Bovendien houdt het de muggen op een afstand.

Om wat van de sfeer van hedendaagsere grandeur te proeven, hebben we het Umaid Bhawan Palace bezocht dat op een andere heuvel in de stad ligt.
Dit paleis uit1929 heeft 347 kamers en is gebouwd in zandsteen en marmer. Meer dan 3000 arbeiders hebben er 14 jaar aan gewerkt. Het is gebouwd van met de hand uitgehouwen blokken steen, die zonder gebruik van cement in positie zijn gebracht.

Een deel van het paleis wordt nog bewoond door de familie van de Maharadja. Het andere deel is nu een uiterst luxe hotel waar de groten der aarde logeren.
Ik heb nog nooit een grotere luxe gezien.
Wij dachten eraan om in het restaurant een kopje thee te gaan drinken, maar kregen al bij de ingang te horen van een gekostumeerde portier, dat er voor niet-gasten een toeslag op de restaurantrekening komt van 800 roepies (16 euro !!!!). Dat zou wel een erg duur kopje thee geworden zijn.
Maar het interieur is van een allure die ik nog nooit in een hotel of paleis gezien heb.
Het terras van het restaurant kijkt uit op een prachtige, uitgestrekte paleistuin met paviljoen en overdadige bloemenpracht. Zelfs queen Elisabeth moet hier van watertanden…
En in deze tuin mochten wij de zon zien ondergaan, prachtig!

Dacht ik vroeger meer aan arabische taferelen bij de sprookjes uit 1001 nacht, nu kan ik er niets anders meer bij bedenken als de verfijnde, kleurrijke, prachtige Indiase vrouwen in Indiase gracieuze paleizen zoals ik die hier in Rajasthan zie. En als ik dan nog het decor van het sprookjesachtige Jaisalmer voor me zie...


Wordt vervolgd...

jdevaan Positie 627 (340 p.) Lid sinds 30-11-2009 Foto's en tips: 555 Blogs: 45 Fans: 15
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Oog in oog met gloeiend hete lava in Volcano National Park
0 8
Gepost op 05 december
Verenigde Staten Hawaï
A home away from home
0 5
Gepost op 28 november
Canada Rocky Mountains
India versus Nepal
0 7
Gepost op 18 november
India Madhya Pradesh

Reacties bij deze blog

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Wat klinkt het weer mooi allemaal.

gorke

Door: gorke • Geplaatst op

Heerlijk om te lezen ook ik ben weer even terug!

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Ben weer even helemaal terug. Weet je zeker dat je niet 16 euro moest betalen vanwege je kleding ;))
Prachtig verhaal weer.

Willemien

Door: Willemien • Geplaatst op

Als in een sprookje aan je reis terugdenken, dat is nog eens leuk. Mooie reisbeschrijving. Nu de koffer nog!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.