Rajasthan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rajasthan image

Rajasthan

Rajasthan
India
Joost-marseille

Reis in India; Rajasthan. deel 6

Er liepen drie dames over straat, in vol Rajasthaans gewaad. Dat is dus een kleurige sari, ringen in hun neus, armbanden om in grote getalen en uiteraard een mooi bruin gezicht. Die meiden laten zich maar wat graag fotograferen voor een paar stuivers, en ik vind het wel leuk om een foto te hebben van die schitterende sari's. Ze gingen een beetje mooi voor de foto staan, en ik maakte er drie. Daarna komt natuurlijk het betalen. Ik had gezegd dat ik wel zou betalen, dus deed ik dat ook. Maar uiteraard wilden ze meer, en pakten mn hand terwijl ik aan het onderhandelen was, en begonnen ijverig met een henna spuitding allemaal figuren te maken op mn hand. Dat had een Raja griet ongevraagd al eerder geprobeerd die dag, en toen trok ik meteen mn hand terug. Nu liet ik het wel toe, weet niet eens waarom, en dacht: oh, dat gaat dus nog meer geld kosten. Ik heb ze uiteindelijk weggestuurd met 150 roepies in hun hand (das toch nog 3 dollar..!) , en verder zeuren beantwoord met een 'kiss my ass' blik. Ik vond het toch wel grappig hoe ik was ingepakt, en loop nu nog steeds met een bende onduidelijk gekrabbel op mn rechterhandpalm.
Het was inmiddels heel erg tijd om terug te gaan naar het hotel waar Ma'mn me opwachtte, om verder te rijden naar Udaipur.
We stapten in en begonnen onze reis.
De reis naar Udaipur was een stuk prettiger dan die naar Pushkar, daar dit overdag was, en ik toch wel een stukkie had geslapen. Zij het nog steeds niet erg lang.
Udaipur is de meest romantische stad van India, wordt gezegd, en dat komt door het majusteuze Picholameer, dat tegen de heuvels aanligt, waarop Udaipur is gebouwd. In dat meer liggen twee eilanden, beide bebouwd. Een heet Jagmandir eiland, en is thuis voor een oud paleis, gebouwd door een maharadja in de 17e eeuw. Een mooi paleis, waarvan gezegd word dat het oudste gedeelte van het paleis (er zijn meerder maharadja's geweest die een stuk hebben aangebouwd tot wat het nu is) de latere Sjah Jahan heeft geinspireerd bij het ontwerp van zijn beroemde Taj Mahal. Ik heb een boottochtje gedaan langs de eilanden, en heb op dit eiland ook een bezoekje gebracht. We mochten er 'even uit' ....Het andere eiland heet Jagniwas, en is over zn totale afmeting bebouwd met een prachtig, maagdelijk wit paleis, in de 18e eeuw door maharadja Jagat Singh. Vandaag de dag is het een hotel; het Lake Palace Hotel. Werkelijk de droomlocatie voor je huwelijksnacht, en wereldberoemd gemaakt in de James Bond klassieker 'Octopussy'. Absolute topklasse in het romantische Rajasthan. Een aanrader voor alle lezers die nog wel wat huwelijkstips kunnen gebruiken.
Na de boottocht heb ik nog een bezoek gebracht aan het city Palace op het vasteland dat uitkijkt over het meer met de twee eilanden erin, terwijl Ma'mn naast zn auto lekker in de zon zat te wachten. Het city palace was echt prachtig. Udai Singh, de stichter van Udaipur, startte de bouw van dit grootste paleis van Rajasthan. Latere maharadja's hebben er aan toegevoegd, maar zich allemaal gehouden aan een bepaald ontwerp, waardoor het toch een geheel blijft. In Rajasthan leefden de maharadja's, maar die van Udaipur noemden zich 'maharana's'. Zij zagen zich als de ultieme en machtigste maharadja's, en dat blijkt wel in hun achtergelaten rijkdommen. Binnen is het een wirwar van kamertjes, en trappen en deurtjes...allemaal heel smal en laag. "die gasten waren ook nie groot vroeger" dacht ik. En met recht toch? Als je nu bij de langste mensen ter wereld behoort als Nederlander. Later vertelde een gids me toevallig dat die gangen en lage deurtjes met een andere opzet zo waren gemaakt. Smalle gangen en deuren zorgden er voor dat bij een eventuele belegering van het paleis, de vijand slechts soldaat per soldaat zich door die gangetjes kon wurmen met hun wapens, en ze dus ook makkelijk een voor een afgemaakt konden worden door wachtende Rajput krijgers. Dus een weloverwogen keuze, en goed afgekeken van Leonidas en zijn Spartanen bij Thermopylae!! Dan vraag ik me weer af hoe ze die meubels daar binnen hebben gekregen.....laat maar. Werkelijk een prachtig gebouw, met hele mooie kamers zoals sommige spiegelkamers.
Het hele vertrek waarin de muren waren ingelegd met spiegeltjes in verschillende kleuren, wat een onwijs mooi mozaiek vormde. Ik heb er geen foto's van, omdat het gebruik van een camera me meteen 200 roepie meer kostte. Das meer dan 4 dollar. Achteraf was het dat geld misschien toch waard geweest.
Na het city palace heeft Ma'mn me nog meegenomen naar een dorpje buiten Udai dat gold als een soort openluchtmuseum voor het klassieke plattelands India. Dat was leuk, meer niet.
En nu ben ik weer terug in het hotel, en ben ik ook EINDELIJK uitgeluld. Ben je al in slaap gevallen? Ik heb hier wel twee en half uur aan gewerkt... maar voor een dollar per uur, is het wel goed te doen.
Dus, dit was de derde sitrep. Ik kan niet beloven dat dit de langste wordt van allemaal. Er is nog veel te beleven en te zien. En ik zal ook blijven vertellen wat de achtergrond is van alles wat ik hier meemaak. En dat is ook wel nodig, omdat er anders geen compleet idee ontstaat van wat zich hier afspeelt, en zich heeft afgespeeld.
Morgen gaat de reis verder naar Jaipur, de hoofdstad van Rajasthan, en ook wel de roze hoofdstad genoemd. Waarom dat is zal ik later verduidelijken. Je kan vast niet wachten..hahaha:-D
Straks eerst eten, en dan goed slapen, want morgen wordt weer een lange dag met 8 uur in de auto.