Rajasthan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rajasthan image

Incredible India, Tijgers spotten in Ranthambore

Rajasthan
India
ChantaldeKoning

Incredible India, Tijgers spotten in Ranthambore

Maandag 1 februari 2010
Vandaag gaan we op weg naar Ranthambhore national park in de hoop tijgers te gaan spotten.
Rond de middag komen we aan bij ons hotel Nahargarh. Het hotel is nagebouwd aan de hand van het fort in Jaipur met dezelfde naam. Zouden ze thuis geloven dat we hier echt geslapen hebben? Zullen we zeggen dat wij bij een Maharadjah geslapen hebben? Het is een heel bijzondere overnachting al zijn de bedden wel hard. Heb het idee dat ik er straks doorheen ga zakken, misschien is het toch echt een oud bed.

In de middag gaan we op tijgersafari in Ranthambore national park. Nou ja dat hopen we dan natuurlijk want er leven maar 40 tijgers in een park van 1400km2 groot. We hopen dat het gaat lukken en beginnen alvast te duimen. Het park geeft een grote lijst weer van de soorten dieren die je tegen kan gaan komen. Hoewel de lijst indrukwekkend lijkt blijkt de kans om deze dieren in het wilde te zien in de praktijk nog al lastig. In het park leven naast verschillende soorten herten een aantal antilope die in geringe aantallen voorkomen ook leven er 60 luipaarden en 12 beren. Je kan dus wel stellen dat het niet heel erg goed gaat met de dieren in India.

Het is prachtig weer een lekker zonnetje schijnt op onze witte armen. We vertrekken richting park in een open jeep. Het park is opgedeeld in sectoren 1 tot en met 5 en in iedere sector mogen 5 canters en 5 gypsies rijden. Een canter is een bus voor 20 personen en een gypsie is een open jeep voor 6 personen (excl. gids en chauffeur). Omdat er maar weinig auto's en mensen in mogen moet je een bezoek aan het park niet ongepland doen want de kans bestaat dat je er niet in mag. Een computer bepaald in welk deel je mag rijden, wij krijgen deel 2 toegewezen. We rijden verder en zien al mooie Langoers (apen) zitten met hun zwarte gezichtjes en lange armen en benen. Ook hertjes zijn rijkelijk vertegenwoordigd in het park. We zien op een gegeven moment pootafdrukken van een tijger, ze zijn redelijk vers verteld de gids. We volgen de voetsporen van de tijger. Het is erg leuk om naar pootafdrukken te speuren en naar de geluiden van het woud te luisteren. Het bos is flink dik en dus is het spotten van dieren best lastig. Pauwen vliegen op en maken een hoop lawaai als we rustig langs rijden. Ze zijn camera schuw en vluchten snel onder de bosjes. Twee sambar’s maken ruzie om een vrouwtje en proberen het uit te vechten met hun geweien. We stoppen bij een rangerstation en worden meteen belaagd door de vogels die er huizen. We worden brutaal aangestaard en vervolgen onze weg weer. We zien ijsvogels zitten aan de waterkant. Wat zijn er toch veel verschillende soorten en ook zo prachtig van kleur. Het wordt al later en verder dan de pootafdrukken komen we niet. We rijden terug naar het hotel waar we thee en koekjes krijgen, best lekker want het is best koud geworden. Daarna lekker douchen want we zijn heerlijk stoffig. Na het eten lekker slapen en hopen dat we morgen meer geluk hebben. De nacht droom ik over een prachtige tijger, ze is vlakbij en je kan haar goed zien. Zou dit een voorbode zijn voor hetgeen we gaan zien morgen?? Laten we het hopen.


Dinsdag 2 februari 2010
Om 05:15 staan we op en gaan eerst ontbijten, dan naar het park. Het is nog aarde donker en heel erg koud. Ik heb een T-shirt, twee truien een muts en een regenjasje aan en nog heb ik het koud. Zelfs Remi, die het nooit koud heeft, vindt het toch wel koud, OK fris dan volgens hem maar ik vind het echt koud. Gelukkig krijgen we dekens en die heb je ook wel nodig. Als een soort mummie rijden we het park in. We krijgen sector 3 toegewezen een prachtig stuk met veel water. In dit deel is veel meer te zien. Verschillende sambars lopen door het meer en eten het kroos van het water. We horen diverse alarmroepen van herten, zien pootafdrukken maar tot een echte ontmoeting komt het niet, zou de droom dan toch alleen een droom geweest zijn......... we genieten van de andere dieren en het prachtige bos. We zien de twee soorten antilopen die in het park leven. De Indiase antilopen lijkt op een Grand Gazelle, de andere heeft wel wat weg van een koe maar dan anders.
We gaan terug naar het hotel waar we even relaxen bij het zwembad. In de middag staat er nog een safari op de planning.
Rond 14:00 vertrekken we richting park en krijgen sector 4 toebedeeld. Dit is een van de grootste delen en hier leven diverse tijgers. Het is hier veel meer heuvelachtig dan de andere delen en het bos is erg mooi. We zien wat pootafdrukken en gaan hier speuren maar volgens mij heeft de tijger rondjes gelopen want tot zien komt het niet. We rijden richting een stroompje en zien daar een prachtige visuil zitten. Deze uil is overdag actief en zit op een rotsje het water af te speuren. We volgen het stoffige pad en dan ineens ligt ze daar. Onze gids is druk aan het babbelen en merkt nog niets maar ik zeg snel tijger. Chauffeur op de remmen en gids springt overeind, inderdaad een tijger. Ze ligt er prachtig bij en lijkt ons niet op te merken. Ze richt zich op en speurt het landschap af naar een lekkere lunch. Het is een van de oudste tijgers in het park en ze noemen haar Machali of wel Lady of the Lake. In haar jongere jaren heeft ze een aantal krokodillen aangevallen en ook verorberd. Tot we echt niet meer kunnen blijven rijden we terug. Helemaal gelukkig komen we terug in het hotel wat hebben wij geluk gehad vandaag!

Foto's

5c766.jpg
5c766.jpg
ChantaldeKoning
de643.jpg
de643.jpg
ChantaldeKoning