New Delhi

'460834' door silly '460834' door silly

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Proud to be a Sikh

silly

In de Sikh tempel in Delhi heerst een erg gemoedelijke sfeer. De mannen dragen een tulband en baard, en meestal een zwaard. Deze vriendelijke man is er een van. Proud to be a Sikh...is een film uit 2013 ... De film is gebaseerd op het leven van een gursikh professor die naar India komt met veel ambities en gevoelens voor zijn erfgoed en cultuur , want hij moest in 1984 uit het land vertrekken. Maar zodra hij in de stad komt, komt hij in aanraking met een andere omgeving en cultuur onder de sikh jeugd.De wortels van de sikh zijn in 20 a 25 jaar sterk verandert.

'213610' door GrietBuis '213610' door GrietBuis

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Sikh tempel.

GrietBuis

De Sikh-tempel Gurdwara Bangla Sahib in de laatste avondzon. Bij aankomst ga je eerst naar een kantoortje waar je de schoenen mag achterlaten en een doekje als hoofdbedekking krijgt. Daarna loopt de man van het kantoortje mee en geeft een uitvoerige uitleg. Daarna nog lange tijd daar zelf rondgelopen en o.a. de gaarkeuken bezocht. Daar werken vrijwilligers die maaltijden bereiden voor de minder bedeelden in New Delhi. De kosten hiervan worden gedekt door de giften van de Sikh's en andere bezoekers van de tempel.

'523393' door reysigers '523393' door reysigers

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Waarom draagt een Sik

reysigers

...... een Sikh draagt een tulband, omdat het een vereiste is voor zijn of haar geloof en daarnaast ook een uiting is van liefde en gehoorzaamheid aan de wensen van de vinders van hun geloof. De Sikh geschiedenis vertelt ons dat het dragen van een tulband al sinds de geboorte van het Sikh geloof plaatsvindt als middel om het voor Sikh’s ongeknipt haar te bedekken. Normaal gesproken is een tulband voor een volwassen Sikh 5 meters lang en een meter breed. Met deze lengte kan de tulband gemakkelijk 6 keer over het hoofd gebonden worden door draaiende bewegingen met de handen te maken. Beide kanten van de tulband moeten goed vastgemaakt worden. Kleur: Voor de afwisseling en smaak zijn er tulbanden in verschillende kleuren. Er zijn geen restricties; combiner het de kleur van je pak, shirt of stopdas. De kleuren zwart, blauw en wit zijn de meest favoriete kleuren. Deze Sikh heeft oranje als favoriet .

'256851' door mulderlis '256851' door mulderlis

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Dancing girls

mulderlis

Deze "dancing girls" zwierden vrolijk rond op het plein voor de Vrijdag Moskee in Old Delhi. Hun ouders zaten heerlijk in de schaduw toe te kijken.

'490358' door hbplaatjes '490358' door hbplaatjes

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Oude sikh

hbplaatjes

Deze foto is genomen bij de Shish Ganj Gurudwara Sikh Temple in Old Delhi. Fotograferen op het tempelcomplex is overal toegestaan behalve in de tempelzaal zelf. Op het terrein rond de tempel lopen veel sikh, maar ook veel minder bedeelden komen naar het complex. Bij een enorme gaarkeuken kunnen ze een gratis maaltijd krijgen. De sikh zijn met hun baarden en bijzondere tulbanden opvallende verschijningen. Deze oude man viel extra op.

'485232' door hbplaatjes '485232' door hbplaatjes

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Marktkoopvrouw

hbplaatjes

In New Delhi zijn we samen met een gids "Oud Delhi" ingegaan. We hadden al vanuit Nederland gevraagd ons het straatleven te laten zien. Dit is voor gidsen in India een lastige vraag. Ze zij soort voorgeprogrammeerd en bang als ze van het "vaste programma" afwijken dat ze dan klachten en dus problemen krijgen. Ze voelen zich veiliger bij de bekende highlights, de geschiedenis, de jaartallen, enz. Zelfs als je dat al van te voren geregeld/ uitgelegd hebt moet je in India nogmaals de discussie aan. Gelukkig schakelde deze gids goed en kregen we iets meer van het dagelijkse leven te zien. Deze vrouw zagen we op een klein markje waar ze haar waar (specerijen) op de grond had uitgestald. Eerst wilde ze niet erg op de foto. Welke rare snuiter wilde er nu zo'n oude dame op de foto nemen. Ook hier bewees de gids zijn nut. Na enig praten mocht het. Even later kreeg ze een klant, was ze mij vergeten en kon ik deze foto maken.

'458266' door silly '458266' door silly

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Mist

silly

S'ochtends vroeg was er veel mist in Delhi , wij bezochten de Qutb Minar De toren is heel imposant, gemaakt uit typische rode zandsteen, en rijkelijk versierd met inscripties, arabesken en verfijnde panelen. Bij vertrek kwam ik deze groep mensen tegen ...een prachtig gezicht in de mist leek het wel een filmbeeld (groter bekijken is mooier)

'487118' door hbplaatjes '487118' door hbplaatjes

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Straatkind

hbplaatjes

We gingen samen met een gids "Old Delhi" in. We hadden gevraagd om niet de musea, forten en paleizen te bezoeken, maar om ons het "echte" leven te laten zien. De pracht en praal hadden we tijdens een eerder bezoek al bewonderd en nu zagen we de andere kant. Dit meisje leeft op straat. Ze voorzien in geld door bedelen. Achter haar staan de kleurige tassen met het bezit van de familie. Opvallend is dat ze regelmatig iets toegestopt krijgen.

'270673' door gorke '270673' door gorke

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Vegetariër

gorke

Dit is mijn een na jongste broer, hij woont in New Delhi en is vegetariër. Wat ook niet onbelangrijk is, hij heeft al zijn tanden nog. Misschien is dit dan een geschikte partner voor Corrie?

'462269' door silly '462269' door silly

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Indringende blik

silly

Deze man, met zijn indringende blik, kwamen wij tegen bij de Sikh Tempel. Toen ik een foto nam ging hij er echt voor staan en keek dwars door mij heen... :)

'499938' door silly '499938' door silly

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Sikh blik

silly

Deze Sikh kwam ik tegen bij de Gurudwara Bangla Sahib tempel in Delhi.Hij keek mij met een indringende blik aan toen ik een foto nam. De Sikh's hebben een trotse uitstraling, dragen meestal een zwaard en een tulband om hun hoofd heen, ook hebben zij allemaal een lange baard.

'503795' door whelder '503795' door whelder

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Sikh tempel bij...avo

whelder

De grote Sikh-temple van Delhi is een prachtig gebouw. Ga er in de late middag naar toe. Dan is het licht over het kunstmatige meer bij de tempel het mooist. Neem ook een kijkje in de gaarkeukens en zie hoe maaltijden bereid worden in enorme pannen.

'501831' door hbplaatjes '501831' door hbplaatjes

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Op straat leven

hbplaatjes

Als je in Delhi bent moet je zeker enkele hoogtepunten bezoeken. Om er een paar te noemen: het rode fort, het paleis van de president, Humayun's tombe, India gate, de oude sikh tempel en de Jama Mashid moskee in Old Delhi. Als je bij de laatst genoemde bent neem dan ook even de tijd om in de buurt van het complex rond te lopen. Tegen de buitenmuren zie je veel daklozen. Vaak zijn dit hele gezinnen. Vooral de kinderen lopen te bedelen. Het wordt echter nooit heel vervelend. Hoewel dit wellicht niet voor iedereen even geschikt is laat het wel de "andere kant" van het leven in India en met name in Delhi zien. Het verschil tussen rijkdom, pracht en praal enerzijds en de armoede anderzijds is enorm. Hier een beeld van een gezin dat tegen de muren van de moskee leeft.

'489398' door silly '489398' door silly

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Sikh

silly

Ik was erg onder de indruk van het Sikh geloof door de vriendelijkheid en openhartigheid. Deze vriendelijke Sikh kwam ik tegen bij de Gurudwara tempel in Delhi. De Sikhs zijn herkenbaar aan hun lange baarden en tulbanden, de meeste dragen een sierlijk zwaard of dolk.

'461538' door silly '461538' door silly

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Tulband

silly

In de Sikh tempel in Delhi is iedereen welkom, er heerst een gemoedelijke sfeer en de mensen zijn erg vriendelijk.Iedereen is welkom arm of rijk. De meeste mannen dragen een baard en tulband zoals deze man.

'459460' door silly '459460' door silly

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Sikh keuken

silly

Zwaar onder de indruk was ik van de Gurudwara tempel in Delhi, deze is zeker een bezoek waard als je hier bent. De vriendelijkheid en saamhorigheid van de mensen is hier heel bijzonder. Iedereen is welkom in de keuken om zn steentje bij te dragen. In lange rijen kun je hier op de grond zitten en mee eten. Ik heb dit ook gedaan. Arm of rijk iedereen komt hier samen, maar voornamelijk daklozen. In grote pannen word er eten klaargemaakt en weer afgewassen, zoals hier op de foto. Een gevoel van vrede, al je spanningen vallen hier in een keer van je af.

'149797' door gorke '149797' door gorke

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Heilige koe

gorke

De heilige koe die zich in vele verschijningsvormen manifesteert, leidt hoog verheven boven het menselijk gewoel haar eigen goddelijke leven. Of zij nu koe is of stier, karbouw of zeboe maakt niet uit. Haar wordt geen strobreed in de weg gelegd. Zij schrijdt van de ene berg afval naar de andere, steekt op haar dooie gemak verkeersaders over, sukkelt tegen verkeersstromen in, blijkt geluid- en stresbestendig en is mak en tevreden als een lam.

'483874' door silly '483874' door silly

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Sikh

silly

In de Sikh tempel(Gurudwara) in Delhi is iedereen welkom, er heerst een gemoedelijke sfeer en de mensen zijn erg vriendelijk.Iedereen is welkom arm of rijk. De meeste mannen dragen een baard en tulband zoals deze man.Zijn linker oog lijkt afwijkend of is een glazen oog? Ideale plaats om mooie foto's te maken. Zeker een bezoekje waard. Niet vergeten de keuken te bezoeken rond het middaguur waar er gratis eten wordt geserveerd voor de daklozen en andere mindere begunstigende in de maatschappij.

'462024' door silly '462024' door silly

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Trotse opa

silly

Deze trotse opa met zijn kleinzoon kwamen wij tegen vlakbij de Indian Gate, het was koud en dat zijn ze in India niet gewend ..dan maar een dekentje over je hoofd :)

'554289' door Dianadm '554289' door Dianadm

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

De visboer en de klan

Dianadm

Old Delhi is één van de hoogtepunten van Delhi. Het is India in een notendop; nauwe straatjes, druk, kleurrijk, rommelig, veel mensen en loslopende koeien. Alles krioelt hier door elkaar, je kijkt je ogen uit. Al die drukte is geweldig, maar even iets rustiger is wel zo prettig. We lopen een zijstraatje in van de Jama Masjid en zien daar dit kleine viswinkeltje. Hoewel de visboer en de klant ieder een ander geloof aanhangen, is het onderlinge respect bijna voelbaar. Mooi om even naar te blijven kijken.

'513046' door Fransvdg '513046' door Fransvdg

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Dit is India voor mij

Fransvdg

Ja, zo herinner ik me India: rommelig, kleurrijk, arm, loslopende koeien, veel mensen, straatmarkten. Ik heb er mijn ogen uitgekeken. (Dit is een gescande dia uit 1991).

'238810' door ChantaldeKoning '238810' door ChantaldeKoning

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Vandaag nemen we de..

ChantaldeKoning

De auto, de brommer, de fiets? Nee vandaag nemen we de olifant. Een dag eerder zaten we nog het winterse Nederland waar alles georganiseerd is. Dan loop je een dag na vertrek in het heerlijk chaotische Delhi waar alles door elkaar loopt. Je verveelt je geen seconde want overal gebeurt wel iets zodat je echt je ogen uitkijkt. Wat een geweldig land zeg!

'423295' door corriedewinter '423295' door corriedewinter

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Een oase van rust,...

corriedewinter

In het drukke Oud-Delhi vind je een oase van rust: De Masjid-i-Jahan Numa, of de Vrijdagmoskee. Het vrijdaggebed wordt in de grootste moskee van de stad gedaan en dat is hier. De binnenplaats van de Moskee biedt plaats aan 25.000 gelovigen! De moskee is gebouwd in 1656 door Shah Jahan, die van de Taj Mahal. Ongeveer 5000 werkers hebben 6 jaar aan het gebouw gewerkt en de totale kosten toentertijd worden geschat op 1 miljoen Roepies, zo'n 16.000 Euro. Ze gebruikten namelijk veel marmer en kostbare houtsoorten. In de galerijen rond de binnenplaats heen is het rustig. Priesters zitten in nissen te mediteren of raadplegen de heilige boeken die in lange kasten, ingepakt in zijden doeken, worden bewaard. Wij mogen er vrij rondlopen, mits we onze schoenen uitdoen.

'493194' door silly '493194' door silly

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

Vriendelijk

silly

In de keuken van de Gurudwara tempel in Delhi kwam ik deze zeer vriendelijke man tegen .Hij stond te roeren in een gigantische pan terwijl ik een foto van hem nam, lachte hij mij toe.De mensen zijn daar zo ontzettend vriendelijk en vredig dat deze tempel zeker een aanrader is om te bezoeken. VooraL tijdens het middaguur als je een kijkje in de gigantische keuken mag nemen en broodjes mag meebakken ..deze worden aan iedereen uitgedeeld en iedereen is welkom van arm tot rijk.